Gérard Lanvin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gérard Lanvin
Gérard Lanvin na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008
Gérard Lanvin na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008
Narození21. června 1950 (73 let)
Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, FrancieFrancie Francie
Alma materCours Florent
Aktivní roky1975–dodnes
ChoťJennifer (od 1984)
Dominique Quilichini
DětiManu Lanvin a Léo Lanvin
Oficiální webgerardlanvin.skyrock.com
César
Nejlepší herec
1995Nejmilejší syn
Nejlepší herec ve vedlejší roli
2001Někdo to rád jinak
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gérard Lanvin (* 21. června 1955 Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine) je francouzský divadelní, ale hlavně filmový herec, držitel dvou ocenění Césara.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Už v dětství se rozhodl stát se hercem, kvůli čemu později přerušil středoškolské studium. Po jisté době, kdy se živil jako prodavač pánských oděvů, začal vystupovat v kavárnách a v malých avantgardních divadlech.

Klíčovým se pro něj stalo přijetí do divadelního souboru Le Splendid, který pomohl ke kariéře několika francouzským hercům, včetně Gérarda Jugnota, Thierryho Lhermitta nebo Miou-Miou. Společně s dalším spoluhercem se souboru, Coluchem, se v roce 1976 objevil v malé roli cirkusáka ve Funèsově filmu Křidýlko nebo stehýnko, což byl jeho filmový debut.

V jeho herecké kariéře postupně převažuje filmová tvorba nad divadelní. Ve filmu nejdřív hrával úlohy romantických mladíků, později se objevil také v charakterních rolích ve filmech významných režisérů, jako například Georges Lautner, Bertrand Tavernier nebo Yves Boisset. Komerčního úspěchu dosáhl v roce 1985 film Specialisté. V posledních letech hraje spíš v kriminálně laděných filmech.

V roce 1982 získal za svůj výkon ve filmu Zvláštní případ francouzskou Cenu Jeana Gabina. Několikrát byl nominován na Césara a v letech 1995 a 2001 (za filmy Nejmilejší syn a Někdo to rád jinak) ocenění skutečně získal.

V roce 2013 převzal roli hraběte Joffreyho de Peyrac ve filmovém remaku Angelika, který režíroval Ariel Zeitoun, a to po boku Nory Arnezeder jako Angeliky.


Gérard Lanvin v roce 2014

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

César[editovat | editovat zdroj]

Ocenění
Nominace

Jiná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]