Michel Bouquet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michel Bouquet
Narození6. listopadu 1925
Paříž, FrancieFrancie Francie
Úmrtí13. dubna 2022 (ve věku 96 let)
18. obvod
Místo pohřbeníCimetière d'Étais-la-Sauvin
Alma materNárodní vyšší konzervatoř dramatického umění
Aktivní roky1943–2021
ChoťAriane Borg (1954–1967)
Juliette Carré (1970–2022)
César
Nejlepší herec
2002Comment j'ai tué mon père
2006Le Promeneur du Champ-de-Mars
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Michel Bouquet 1943. Foto: Studio Harcourt.

Michel Bouquet (6. listopadu 1925 Paříž13. dubna 2022 Paříž) byl francouzský divadelní a filmový herec, vícenásobný držitel divadelní Molièrovy ceny a filmového Césara.

Život a herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve čtrnáctém pařížském obvodu. Předtím, než se stal hercem, vystřídal mnoho povolání, mimo jiné byl psovodem, pekařem a posléze bankovním zaměstnancem.

Pařížskou konzervatoř dramatického umění vystudoval v době druhé světové války a v roce 1943 se stal klasickým činoherním hercem. Vystupoval v různých pařížských divadlech. Během své téměř 70 let dlouhé divadelní kariéry se objevil ve hrách nejvýznamnějších světových divadelních dramatiků, jako například Molièra, Harolda Pintera, Samuela Becketta, Thomase Bernharda nebo Eugèna Ionesca.

Ve francouzském filmu zpočátku hrál pouze malé a drobné role, nicméně v 60. letech se začal objevovat i ve větších rolích, které pak v mnoha případech následovali hlavní role. Obvykle ve filmech hraje muže přísného vzezření – úředníky, detektivy, policajty, soudce, manažery, prokurátory, lékaře nebo politiky. Významným je zejména jeho ztvárnění postavy inspektora Javerta v Hosseinově zpracování Hugových Bídníků v roce 1982.

V roce 1977 byl jmenován profesorem na pařížské konzervatoři Conservatoire national supérieur d'art dramatique. V roce 2007 byl jmenován komandérem Řádu čestné legie a později povýšen na velkodůstojníka. V roce 2011 oznámil ukončení divadelní činnosti, nadále však hodlá hrát ve filmu a v televizi.

Byl ženatý s herečkou Ariane Borg, v roce 1967 se ale rozvedli. V roce 1970 se oženil s další herečkou, Juliette Carré, a spolu také několikrát hráli v divadle.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Celovečerní filmy[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

César[editovat | editovat zdroj]

Molièrova cena[editovat | editovat zdroj]

Ocenění
Nominace

Jiná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]