František Nekut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. František Nekut
František Nekut (Národní album, 1899)
František Nekut (Národní album, 1899)
Narození20. října 1840
Chýnov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí22. srpna 1909 (ve věku 68 let)
Chýnov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníHřbitov v Chýnově
Alma materKarlo-Ferdinandova univerzita
Povoláníbiolog, středoškolský profesor a spolkový činitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Nekut (20. října 1840 Chýnov[1]22. srpna 1909 Chýnov[2]) byl český biolog, překladatel z němčiny, středoškolský profesor, podnikatel a spolkový činitel. Roku 1884 se stal spoluzakladatelem a prvním tajemníkem spolku Národní jednota pošumavská, vznikající k posílení českého kulturního vlivu v národnostně smíšených oblastech jižních a západních Čech. Vedle pedagogické činnosti se věnoval publikování a překladům odborné, především zoologické, literatury.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a pedagogická dráha[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Chýnově nedaleko Tábora v jižních Čechách. V letech 1854–1862 vystudoval gymnázium v Jindřichově Hradci, poté nastoupil ke studiu biologie na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Zde se mj. stal spolupracovníkem biologa a pedagoga Antonína Friče. Studium zakončil roku 1866, rok pak působil jako první asistent zoologie u prof. Dr. Bedřicha Steina.

Počátkem školního roku 1867–1868 byl povolán k suplování biologie na českém gymnáziu v Litomyšli. V dalších letech vyučoval také na vyšších reálných školách v Pardubicích a v Hradci Králové, roku 1871 pak působil jako profesor biologie na Malostranském gymnáziu, kde pak učil až do svého odchodu na odpočinek roku 1901. Rovněž působil jako spoluzakladatel a první předseda Klubu přírodovědců v Praze.[3]

Národní jednota pošumavská[editovat | editovat zdroj]

Spolu se svými dvěma kolegy z Malostranského gymnázia, profesora matematiky a fyziky Františka Houdka a Antonína Deckera, rovněž pocházejícími z jižních Čech, spoluinicioval roku 1884 vznik spolku Národní jednota pošumavská, který si dal za cíl formou spolkového života, zakládáním českých škol a knihoven, apod., podporovat česky mluvící obyvatelstvo především v česko-německých příhraničních oblastech pohoří Šumavy, Českého lesa a Novohradských hor. Svým vznikem bezprostředně reagoval na nedávné založení německého spolku Deutscher Böhmerwaldbund s obdobným národnostním programem.

Spolek byl založen na valné hromadě konané 21. března v Měšťanské besedě v Praze: předsedou se stal František Houdek, tajemníkem F. Nekut, jednatelem JUDr. Fiedler. NJP byla prvním z následně vzniklých tzv. českých obranných spolků, fungujících s podobným účelem i na dalších místech českých zemí. Fungoval především v rámci stovek založených lokálních buněk v městech a obcích.

Publicistická činnost[editovat | editovat zdroj]

Roku 1871 spoluzakládal naučný časopis Vesmír, články ze svého oboru přispíval také mj. do periodik Posel z Budče, Zlatá Praha a dalších. Byl rovněž autorem řady vlastních odborných spisů, stejně tak se věnoval odborným překladům z němčiny. Mezi jeho nejznámější přeložená díla patří svazky cyklu Život zvířat německého zoologa Alfreda Brehma.

Závěr života strávil v rodném Chýnově, o jehož zvelebení se zasloužil. Posléze byl městským zastupitelstvem jmenován čestným občanem města.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

František Nekut zemřel 22. srpna 1909 v Chýnově. Pohřben byl na zdejším hřbitově.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu Františka Nekuta farnost Chýnov
  2. a b Matriční záznam o úmrtí a pohřbu Františka Nekuta farnost Chýnov
  3. Osobnosti regionu :: František Nekut - OsobnostiRegionu.cz. www.osobnostiregionu.cz [online]. [cit. 2022-04-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]