Flájská hornatina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Flájská hornatina
Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště
Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště

Nejvyšší bod956 m n. m. (Loučná)
Rozloha132,98 km²

Nadřazená jednotkaLoučenská hornatina
Sousední
jednotky
Novoveská hornatina, Cínovecká hornatina, Chomutovsko-teplická pánev

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Horninyortorula, pararula, žula
PovodíBílina (řeka), Freiberská MuldaLabe
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Flájská hornatina je geomorfologický okrsek Loučenské hornatiny, která patří do Krušných hor. Rozkládá se na území okresů Most a Teplice. Na západě sousedí s Novoveskou hornatinu, od níž ji odděluje hluboce zaříznuté údolí Bílého potoka. Její východní hranici tvoří Mikulovské údolí. Severní hranice sleduje státní hraniceNěmeckem. Největšími sídly jsou na úpatí Litvínov, Osek a Hrob, výše v horách pak lyžařská střediska Meziboří, Český Jiřetín, Mikulov a Moldava s hraničním přechodem.

Vrcholový hřbet má podobu plošiny, která příkře spadá do prostoru Chomutovsko-teplické pánve.[1] Svahová část je rozčleněna potoky v hluboká údolí. Vystupují zde především typické horniny Krušnohorského krystalinika, tj. ruly (ortoruly, pararuly) a horniny flájského žulového porfyru (hlavně v okolí vodní nádrže Fláje v blízkosti hory Loučná).

Nejvyšším vrcholem okrsku je Loučná (956 m).[2] Dalšími významnými vrcholy jsou:

  • Vlčí hora (892 m[3])
  • Černý vrch (889 m)
  • V oboře (889 m)
  • Studenec (878 m)
  • Oldřišský vrch (878 m)
  • Bradáčov (876 m)
  • Vrch tří pánů (874 m)
  • Jelení hlava (874 m)
  • Pestrý (871 m)
  • Bouřňák (869 m)

Hlavními vodními toky oblasti jsou Bílý potok se svými četnými přítoky, Flájský potok, na němž je vybudována přehradní nádrž Fláje, a Bouřlivec protékající Mikulovským údolím. Jeho vody se zadržují v Teplické pánvi v nádrži Všechlapy.

Vegetaci hornatiny tvoří převážně bučiny na jižních svazích Krušných hor, přirozená vegetace vrcholového hřebenu byla v minulých staletích přeměněna na monokultury smrku. Většina těchto porostů však byla zcela poničena imisemi v druhé polovině 20. století. Lesy tak musely být nahrazeny nepůvodními dřevinami především pak modřínem, smrkem pichlavým, břízami nebo jeřábem. Po roce 1989 dochází v důsledku přísných imisních limitů k zlepšení ovzduší v Podkrušnohoří, a tím i k oživení přírody Krušných hor. Toto zlepšení bylo natolik rapidní, že se uvažuje o postupném zalesňování původními druhy, tj. smrkem ztepilým, bukem lesním a jedlí bělokorou.[zdroj?]

Nejcennější přírodní části představují rozlehlá rašeliniště (přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště nebo v okolí Flájské přehrady).[2] Další chráněná území v regionu jsou přírodní památky Lomské údolí,[4] Domaslavické údolí a Buky na Bouřňáku a přírodní rezervace Vlčí důl (obsahuje zrušenou přírodní památku Vrása).[2] Velkou část území zahrnuje také přírodní park Loučenská hornatina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÍNA, Jan; DEMEK, Jaromír. Z nížin do hor. Geomorfologické jednotky České republiky. 1. vyd. Praha: Academia, 2012. 344 s. ISBN 978-80-200-2026-0. Kapitola IIIA-2B Loučenská hornatina, s. 117. 
  2. a b c Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Flájská hornatina, s. 135–136. 
  3. Základní mapa ČR [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-01-12]. Dostupné online. 
  4. Plán péče o přírodní památku Lomské údolí na období 2018–2030 [PDF online]. Krajský úřad Ústeckého kraje [cit. 2019-11-17]. S. 6. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09.