Ekonomika Švýcarska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ekonomika Švýcarska
Curych je ekonomické centrum země
Curych je ekonomické centrum země
MěnaŠvýcarský frank (CHF)
Fiskální obdobíkalendářní rok
Obchodní organizaceEFTA, WTO, OECD
Statistické údaje
Populace 8 606 033 (1. ledna 2020)[1]
HDP $705,546 mld. (nominal, 2018 odhad)[2]
$551,543 mld. (PPP, 2018 odhad)[2]
Změna HDP1,9% (2017) 2,8% (2018e)
0,8% (2019e) 1,3% (2020e)[2]
HDP podle sektorůzemědělství: 0,7%, průmysl: 25,6%, služby: 73,7% (2017 odhad)[3]
Míra chudoby6,6% (2014 odhad)[3]
Pracovní síla4 971 981 (2019)[4]
Pracovní síla podle sektorůzemědělství: 3,3%, průmysl: 19,8%, služby: 76,9% (2015)
Nezaměstnanost 4,3% (Q2 2019)[5]
Zahraničí
Hrubý zahraniční dluhNegativní růst $1,664 bilionu (31. 2 2016 odhad)[3]
Veřejné finance
Veřejný dluh 41,8% HDP (2017 odhad)[3][note 1]
Příjmy242,1 mld. (2017 odhad)[3]
Výdaje234,4 mld. (2017 odhad)[3]

Švýcarská ekonomika je jednou z nejvyspělejších ekonomik volného trhu na světě. Významnou hospodářskou roli hraje sektor služeb, zejména švýcarské bankovnictví a cestovní ruch. V globálním inovačním indexu za rok 2015 se švýcarská ekonomika umístila na prvním místě na světě[6] a za rok 2017 v globální reportu konkurenceschopnosti.[7] Podle údajů Organizace spojených národů za rok 2016 je Švýcarsko po Lichtenštejnsku a Lucembursku třetí nejbohatší vnitrozemskou zemí na světě a spolu s druhou jmenovanou zemí a Norskem jsou jediné tři země na světě s HDP na obyvatele vyšším než 70 000 dolarů, které nejsou ani ostrovním státem, ani ministátem.[8]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Gotthardská dráha v roce 1882

Do dob založení Švýcarska jako federálního státu (1848) se ekonomický rozvoj soustředil pouze do městských kantonů Curych, Ženeva a Basilej, zatímco venkovské oblasti zůstaly chudé a nerozvinuté. Velkou roli zde hrála hydraulická energie kvůli horské topografii země a do roku 1814 se ruční tkaní nahradilo tkalcovským stavem. Švýcarská města se začala ekonomicky zaměřovat na textilní průmysl, a tak od roku 1888 tvořily ženy 44 % všech mezd, neboť polovina všech žen pracovala právě v textilním průmyslu. Druhá polovina žen sloužila lidem v domácnostech. Velký význam pro industrializaci měla i první železnice z roku 1847 spojující Curych a Baden, díky které se výstavba železnic rozšířila.

Další velký vzrůst ekonomiky nastal ve 40. letech 20. století, kdy ekonomika profitovala z vývozu zbraní především do Německa, Francie a Velké Británie. Tato spolupráce (především ta s Německem) se stala terčem ostré kritiky, což vedlo ke krátkodobé mezinárodní izolaci Švýcarska. Spotřeba energie ve 40. letech povětšinu času klesala a až v 50. letech se spotřeba téměř zdvojnásobila. Uhlí ztratilo svou pozici primárního zdroje a bylo nahrazeno dováženými fosilními palivy (ropou a plynem).[9]

V 60. letech se spotřeba energie opět zdvojnásobila a v letech 70. začalo tempo růstu HDP výrazně klesat. Švýcarsko začalo být výrazně závislé na dovozu ropy od kartelu OPEC. Proto švýcarskou ekonomiku značně poškodila ropná krize z roku 1973, kdy markantně poklesla spotřeba energie. V roce 1974 se dokonce konaly tři celostátní neděle bez automobilů jako reakce na šok z dodávky ropy. Po přečkání této krize HDP poměrně rostlo, ačkoli bylo lehce ovlivněno další krizí – tentokrát energetickou v roce 1979.

Nejhůře na tom švýcarská ekonomika byla v 90. letech, kdy měla nejslabší hospodářský růst v západní Evropě způsobení tříletou recesí. Ta způsobila i nárůst míry nezaměstnanosti na svůj historický vrchol 5,3 % v roce 1997.

Po teroristických útocích ze dne 11. 9. 2001 došlo ke krachu světového akciového trhu a ekonomika se tak značně zpomalila, což mělo dopad na trh práce. Mnoho společností začalo hromadně propouštět a míra nezaměstnanosti se tak začala rychle zvyšovat.

10. 11. 2002 navrhl ekonomický časopis Cash 5 opatření pro oživení švýcarské ekonomiky:

1.     Podpořit soukromou spotřebu zvýšením mezd a zavést slevy na zdravotní pojištění pro rodiny s dětmi

2.     Snížit úrokové sazby ve Švýcarské národní bance a ostatní měnové instituce by měly nabízet levnější pozemky a poskytovat spotřebitelům úvěry

3.     Národní banka by měla znehodnotit švýcarský frank (především ve srovnání s eurem)

4.     Zavést flexibilní pracovní plány, aby nedocházelo k propouštění s nízkou poptávkou

Opatření byla přijata a aplikována úspěšně a toto oživení zrychlilo tempo růstu HDP. Další kolaps akciového trhu (2007-2009) se promítl do poklesu přebytku salda běžného účtu. Nezaměstnanost vyvrcholila v prosinci 2009 na 4,4 %. V srpnu 2018 činila míra nezaměstnanosti Švýcarska 2,4 %.[10][11]

Primární sektor[editovat | editovat zdroj]

Volně se pasoucí dobytek ve Švýcarsku

Nejdříve si krátce definujeme, co vlastně primární sektor znamená a co se do něj řadí. Primární sektor zahrnuje průmysl, který těží a sbírá přírodní zdroje a přeměňuje je do základních produktů. To znamená např.: zemědělství, lesnictví, rybolov, hornictví nebo těžbu surovin.[12]

Dnes je ve Švýcarsku v zemědělství zaměstnáno přibližně 4% populace. Švýcarsko využívá ve zemědělství poznatky z vědy i techniky pro vysokou úroveň a intenzitu živočišné i rostlinné výroby. Celkem 25% rozlohy země tvoří zemědělská půda. Mírně převažuje živočišná výroba (49 %) nad rostlinou (41,4 %).  Švýcarsko chrání a dotuje zemědělský průmysl za účelem podpořit, nikoli však snížit ceny produktů.

Kvůli hornatému prostředí a nedostatku orné půdy je Švýcarsko závislé na importu zemědělských výrobků. Přibližně 60 % potravin pro Švýcarské obyvatele produkuje tamní zemědělství.

Sekundární sektor[editovat | editovat zdroj]

Do sekundárního sektoru zahrnujeme zpracovatelský průmysl a stavebnictví. Sem patří odvětví jako dopravní průmysl, automatizace, elektronický průmysl, hutnický průmysl, sklářský průmysl atd..[13]

V tomto sektoru je zaměstnáno necelých 30 % populace. Švýcarská vytrvalost a preciznost způsobily to, že nápis „Swiss made“ (vyrobeno ve Švýcarsku) je známka kvality výrobku. Nejvíce se daří exportně orientovaným sektorům. Největších obratů ve Švýcarsku dosahuje farmaceutický, chemický, elektrotechnický, metalurgický průmysl a také hodinářský průmysl s výrobou šperků.

Hodinářství

Tradiční odvětví Švýcarska, jíž ze konce 17. století. Zaměřuje se na výrobu nejvíce komplikovaných mechanismů, které naprogramují na 122 let dopředu čas, datum a nebo třeba také fáze měsíce.

Hodinářství zaměstnává necelé procento obyvatel. Hodinky se vyrábí převážně v pohoří Jura, Ženevě nebo v Bernu. Mezi nejznámější značky patří Rolex, Patek Philippe, Swatch nebo Richemont. Velká část se exportuje do zahraničí. Nejvíce do Asie, kam se pošle 55 % výrobku a poté do Evropy (29 %). Veliký zájem o dražší segment hodinářství jeví zákazníci hlavně se Singapuru a Saúdské Arábie. Dvě pětiny exportu tvoří pouze tři velmi důležité země pro odbyt hodinek: USA, Japonsko a Hongkong.

Textilní průmysl

Textilní průmysl je nejstarší odvětví ve Švýcarsku, vyváží se až 80 % produkce. Soustředěný je okolo města St. Gallen. Konkurence z Asie je veliký soupeř pro Švýcarsko, kde je výroba textilu velice drahá. Postupně se snižuje počet zaměstnanců v tomto odvětví. Od roku 1980 do roku 2007 se snížil počet o 50 %. Největší textilní firmy jsou: Setila, Fisba, Alberts.

Strojírenství

Švýcarsko je velmi žádaný dodavatel na světovém trhu. Vyrábí se zde výrobky pro energetiky a dopravu. Automobilové komponenty se exportují převážně do Německa, USA a Francie. V Automobilovém průmyslu je zaměstnáno 4 % lidí ze celého strojírenství. Strojírenství v roce 2006 se podílelo na 3,7 % celkového HDP. Největší firmy jsou: Schindler, Liebherr a Georg Fischer.

Chemický a farmaceutický průmysl

Toto odvětví je pro Švýcarsko velmi důležité. Začalo se rozvíjet už v šedesátých letech 19. století. Vysoké finanční investice vložené do tohoto odvětví zajišťují vysokou produktivitu práce. Švýcarská farmacie patří mezi světovou špičku. 90 % produktů je určeno na export. V roce 2005 byl podíl chemického průmysl na HDP 3,7 % a 12 % celkového exportu země. Centrum průmyslu je Basilej. Největší firmy: Clariant, Lonza, Roche-Gruppe.

Terciární sektor[editovat | editovat zdroj]

Banka pro mezinárodní vypořádání v Basileji

Terciární sektor je největší sektor globálního hospodářství na světě. Patří sem služby, obchod, komunikace, zdravotnictví, vzdělání, finance, vláda atd.. Pro Švýcarsko je velice důležité bankovnictví, pojišťovnictví a cestovní ruch. Terciární sektor také určuje vyspělost státu. Čím více lidi je zaměstnáno ve terciárním sektoru tím více je stát vyspělý.[14]

Cestovní ruch

Švýcarská příroda, hlavně hory přitahuje spoustu Evropanů (nejvíce Němců a UK) ale také hodně Američanů a Japonců. Cestovní ruch zaměstnává necelých 180 000 obyvatel a přestavuje skoro 3 % HDP Švýcarska. Výnosnost turismu je velmi závislá na počasí a na kurzu franku vůči ostatním měnám.

Bankovnictví a finance

V roce 2003 tato oblast zaměstnávala 200 000 lidí a tvořila podle odhadů 11,6 HDP Švýcarska. Bankovní sektor se ve Švýcarsku dokáže dobře rozvíjet a prosperovat díky dlouholeté neutralitě a stabilnímu prostředí. Odhaduje se, že dnes se drží ve Švýcarsku 28 % všech fondů, které jsou drženy mimo původní zemi. Finanční sektor se soustředí hlavně kolem Ženevy a Curychu, kde sídlí např.: UBS, Credit Suisse a nebo Swiss Re. V Basileji sídlí banka, která se snaží usnadnit spolupráci mezi světovými bankami, jmenuje se Banka pro mezinárodní vypořádání. V roce 2014 se ve Švýcarských bankách spravovalo 960 miliard švýcarských franků

Obchod

Podle World Factbook je Švýcarsko 20. největší vývozce a 18. největším dovozcem. V roce 2011 se vývoz odhaduje na 308 miliard USD a dovoz na 246,6 miliard USD. Nejvíce se Švýcarskem obchoduje Německo (17 % vývozu a 20 % dovozu, v roce 2017). Druhé je USA a třetí Čína. Mezi další významné destinace vývozu patří Indie, Francie, UK… mezi významné zdroje dovozu patří Itálie, UK, Francie a Čína.

Většinu švýcarského vývozu tvoří tak zvané „high-tech“ výrobky. Další specifické kategorie vývozu jsou léky (13 %), heterocyklické sloučeniny (2,2 %), hodinky (6,4 %), ortopedické pomůcky (2,1 %) a drahé šperky (2,5 %).  24 % vývozu představovali zlaté cihly a mince. Mezi zemědělské produkty, které se vyváží patří sýry (0,23 %), víno (0,03 %) a čokoláda (0,35 %).

Hlavní dovoz zahrnuje zlato (21 %), léky (7,4 %), automobily (4,0 %), drahé šperky (3,7 %) a další neklasifikované transakce (18 %).[15][16]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. general government gross debt; gross debt consists of all liabilities that require payment or payments of interest and/or principal by the debtor to the creditor at a date or dates in the future; includes debt liabilities in the form of Special Drawing Rights (SDRs), currency and deposits, debt securities, loans, insurance, pensions and standardized guarantee schemes, and other accounts payable; all liabilities in the GFSM (Government Financial Systems Manual) 2001 system are debt, except for equity and investment fund shares and financial derivatives and employee stock options
  1. Population on 1 January [online]. Eurostat [cit. 2020-07-13]. Dostupné online. 
  2. a b c World Economic Outlook Database, October 2019 [online]. Washington, DC, U.S.: International Monetary Fund [cit. 2019-10-20]. Dostupné online. 
  3. a b c d e f CIA World Factbook [online]. Central Intelligence Agency [cit. 2020-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-12. 
  4. Labor force, total - Switzerland [online]. World Bank [cit. 2019-11-05]. Dostupné online. 
  5. Unemployment rate [online]. OECD [cit. 2019-10-20]. Dostupné online. 
  6. The Global Innovation Index 2015 : Effective Innovation Policies for Development [online]. [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. 
  7. These are the world's 10 most competitive economies [online]. [cit. 2017-09-27]. Dostupné online. 
  8. National Accounts Main Aggregates Database, 2016 by United Nations Statistics Division
  9. Switzerland country profile. BBC News. 2020-01-06. Dostupné online [cit. 2020-11-29]. (anglicky) 
  10. Nováková, Tereza. ,,Vývoj ekonomiky a hospodářské politiky Švýcarska". Bakalářská práce, Univerzita Pardubice, 2009.[1]
  11. Swiss economy is divided into 3 sectors | Switzerland Tour. switzerland-tour.com [online]. [cit. 2020-11-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-07-30. 
  12. https://managementmania.com/cs/suroviny-primarni-sektor
  13. https://managementmania.com/cs/vyroba-a-prumysl-sekundarni-sektor
  14. Terciární sektor
  15. https://www.businessinfo.cz/navody/svycarsko-zakladni-charakteristika-teritoria-ekonomicky-prehled/#section-3746474c-a179-49d3-90b1-791965c8d144
  16. Nováková, Tereza. „Vývoj ekonomiky a hospodářské politiky Švýcarska". Bakalářská práce, Univerzita Pardubice, 2009.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]