Dachstein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o horském masivu. O vrcholu Dachstein pojednává článek Hoher Dachstein.
Dachstein
Dachstein
Dachstein

Nejvyšší bod2995[1] m n. m. (Hoher Dachstein)

Nadřazená jednotkaSeverní vápencové Alpy
Sousední
jednotky
Totes Gebirge, Salzkammergutberge, Nízké Taury

SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
Map
Horninyvápenec
PovodíEnns
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dachstein (zvuk [ˈdaχʃtaɪ̯n]) je horský masiv v Severních vápencových Alpách. Nejvyšší vrchol, Hoher Dachstein (2995 m n. m.), je zároveň druhou nejvyšší horou Severních vápencových Alp. Je nejvyšší horou rakouské spolkové země Štýrsko (Steiermark) a Horní Rakousko (Oberösterreich), protože přes vrchol probíhá zemská hranice mezi těmito spolkovými zeměmi. Na březích Hallstatského jezera bylo objeveno jedno z nejstarších lidských sídel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Mapa okolí

Pohoří Dachstein má plochu 900 km². Leží v Rakousku, na hranici Horního Rakouska, Štýrska a Salcburska. Na severu je masiv ohraničen údolím Kainisch Traun, na jihu je oddělen od Nízkých Taur dlouhým údolím řeky Enns a na západě od masivu Tennengebirge údolím Lammertal.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Masiv Dachsteinu pokrývá území přibližně 20×30 km. Většinu plochy tvoří zvlněná náhorní plošina s mnoha krasovými jevy. Nejvyšší vrcholy se nachází na jejím okraji, a spadají zejména k jihu skalními stěnami, vysokými až kolem 1000 metrů, jako je například skalní stěna Torsteinu (2948), druhého nejvyššího vrcholu dachsteinského masívu. Dachstein je také místem nejsevernějšího a zároveň nejvýchodnějšího zalednění v Alpách. Nachází se zde Hallstattský ledovec, Velký Gosauský ledovec, Malý Gosauský ledovec, Schladmingerský ledovec, Edelgriesský ledovec, Schneeloch, Severní Torstein a Jižní Torstein.

Členění masivu[editovat | editovat zdroj]

Masiv Dachsteinu se rozděluje na několik samostatných skupin. Mimo samotného vrcholu Dachsteinu to je na severu ležící samostatný vrchol Hoher Sarstein (1975 m n. m.). Na západě území leží skupina Gosaukamm s nejvyšším vrcholem Grosser Bischofmütze (2459 m n. m.). Východně od vrcholu Dachsteinu se nachází vyprahlá náhorní plošina zvaná Am Stein (1720 m n. m.). Poslední horskou skupinou, ležící zcela na východě území, je osamělý vrchol Grimming (2351 m n. m.).

Turismus[editovat | editovat zdroj]

V masivu Dachstein nalezneme dvě lanovky. Jsou to Dachsteinseilbahn z Obertraunu a Dachsteinsüdwandbahn. Masivem také prochází dálková alpská cesta Via Alpina. Nachází se zde soustava ledovcových jeskyní skládající se z Dachstein-Rieseneishöhle (Obří ledová jeskyně), Dachstein-Mammuthöhle (Mamutí jeskyně), Hirlatzhöhle a Koppenbrüllerhöhle.

Horolezectví[editovat | editovat zdroj]

Vrcholu Dachsteinu poprvé dosáhl Peter Gappmayr v roce 1832, cestou přes Gossauský ledovec a západní hřeben. Nachází se zde množství různých horolezeckých i zajištěných cest. Populární jsou zajištěné cesty Dachstein Westgrat[2] a Johann Klettersteig[3]. Z horolezeckých výstupů jsou známé Steinerweg a Pichlweg. Do masivu Dachsteinu patří též Gosaukamm, kde patří k vyhledávaným vrcholům Grosser Bischofmütze[4][5], Däumling[6], Niederes Grosswandeck[7][8].

Horské chaty[editovat | editovat zdroj]

V masivu Dachsteinu nalezneme chaty[9] soukromé nebo patřící spolku Alpenverein či Naturfreunde.

Správní střediska oblasti[editovat | editovat zdroj]

Středisko zimních sportů - Schladming
  • Schladming (745 m n. m.) – slavné lyžařské středisko v údolí řeky Enns. Nejdůležitější správní město na jihu masivu.
  • Ramsau (1136 m n. m.) – malá vesnice pod jižní stěnou Dachsteinu. Hlavní opěrný bod při výstupech v jižních stěnách. Vede odsud lanovka Dachstein Südwandbahn na Hunerkogel (2685 m n. m.).
  • Gosau (779 m n. m.) – vesnice v ohromném údolí Gosau severně od Dachsteinu. Východisko pro výstupy na Dachstein ze severu. V údolí se rovněž nacházejí jezera Vorder a Hinter Gosausee. Gosau je rovněž jedno z nástupních míst lyžařského areálu Dachstein West.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Panorama[editovat | editovat zdroj]

Pohled na masiv Dachsteinu ze severovýchodu, z vrcholu Krippenstein. Jednotlivé vrcholy jsou popsány.
Pohled na masiv Dachsteinu ze severovýchodu, z vrcholu Krippenstein. Jednotlivé vrcholy jsou popsány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]