Hoher Dachstein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hoher Dachstein
Jižní stěna Hoher Dachstein
Jižní stěna Hoher Dachstein

Vrchol2995[1] m n. m.
Prominence2136 m
Izolace47,7 km → Grosser Hafner
SeznamyUltraprominentní hory Evropy
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříAlpy / Východní Alpy/ Severní vápencové Alpy / Dachstein
Souřadnice
Hoher Dachstein
Hoher Dachstein
Prvovýstup1832
Horninavápenec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hoher Dachstein je nejvyšší vrchol horského masivu Dachstein a zároveň druhá nejvyšší hora Severních vápencových Alp, jakož i nejvyšší hora Štýrska a Horních Rakous, protože přes vrchol probíhá hranice mezi těmito spolkovými zeměmi.

Horolezectví[editovat | editovat zdroj]

Vrcholu Dachsteinu poprvé dosáhl Peter Gappmayr v roce 1832, cestou přes Gossauský ledovec a západní hřeben. Nachází se zde množství různých horolezeckých i zajištěných cest. Populární je zajištěná cesta Dachstein Westgrat.[2]

Zásadní výstupy v historii alpského horolezectví se odehrály na jižní stěně Dachsteinu:

Horské chaty[editovat | editovat zdroj]

V masivu Dachsteinu nalezneme chaty soukromé nebo patřící spolku Alpenverein či Naturfreunde. Na severozápadním svahu Hoher Dachsteinu, asi 2,5 km od vrcholu, se pod Velkým Gosauským ledovcem nachází Adamekhütte[5], kolem které vede klasická cesta od Vorderer Gosausee na vrchol.

Okolní hory[editovat | editovat zdroj]

Masiv Dachsteinu se rozděluje na několik samostatných skupin. Mimo samotného vrcholu Dachsteinu to je na severu ležící samostatný vrchol Hoher Sarstein (1975 m n. m.). Na západě území leží skupina Gosaukamm s nejvyšším vrcholem Grosser Bischofmütze (2459 m n. m.). Východně od vrcholu Dachsteinu se nachází náhorní vyprahlá plošina zvaná Am Stein (1720 m n. m.). Poslední horskou skupinou ležící zcela na východě území je osamělý vrchol Grimming (2351 m n. m.).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na masiv Dachsteinu ze severovýchodu, z vrcholu Krippenstein. Jednotlivé vrcholy jsou popsány. Samotný vrchol Hoher Dachsteinu se nachází v pravé čtvrtině.
Pohled na masiv Dachsteinu ze severovýchodu, z vrcholu Krippenstein. Jednotlivé vrcholy jsou popsány. Samotný vrchol Hoher Dachsteinu se nachází v pravé čtvrtině.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]