Schneeberg (Alpy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schneeberg - Klosterwappen
Vrcholové plató Klosterwappen
Vrcholové plató Klosterwappen

Vrchol2076 m n. m.
Prominence1348 m ↓ Kalte Kuchl
Izolace49 km → Ringkamp
Poloha
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříAlpy / Severní vápencové Alpy
Souřadnice
Schneeberg
Schneeberg
Horninavápenec
PovodíSchwarza (Litava)
Piesting (Fischa)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ozubnicová železnice - Salamander

Schneeberg nebo též česky Vídeňský Sněžník je horský masiv v Rakousku asi 60 km jihozápadně od Vídně. Jde o nejvýchodnější část Alp přesahující nadmořskou výšku 2000 metrů. Nejvyšší vrchol Klosterwappen (2076 m) je také nejvyšším bodem Dolního Rakouska. Masiv má značnou prominenci a výrazně převyšuje své okolí. Výstup na vrchol z jižní strany prochází několika zajímavými soutěskami a přestože není technicky náročný, je nutno překonat velké převýšení.

Za příznivé viditelnosti je možno nápadně čnějící Schneeberg spatřit z mnoha míst Moravy, např. z vrcholků Chřibů, Bílých Karpat, z Babího lomu nebo Hádů u Brna, z Miroslavských kopců, z Pekelného kopce a Klučovské hory u Třebíče, z Javořice, z Kopečku ve Žďárských vrších a dokonce z 260 km vzdáleného Radhoště.[1][2]

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Jak již napovídá název (Sněžná hora), jsou zde sněhové podmínky velmi dobré. Lyžuje se zde až do konce května. Mezi skialpinisty jsou vyhledávané především severní stráně, kterými vede několik cest. Z obce Puchberg am Schneeberg (577 m, klimatické lázně) ležící pod masivem vede až do výšky 1795 m ozubnicová železnice.

Výstup od jihu

Opěrným bodem je zde chata Weichtalhaus (563 m) ležící v údolí Höllental, mezi pohořími Rax a Schneeberg. Výstup od jihu s sebou nese průchod suchou soutěskou Weichtalklamm, kde se dno soutěsky zužuje místy jen na 1,5 metru a nad hlavami se tyčí stěny vysoké až 200 metrů. Po absolvování místy zajištěné soutěsky (řetězy, žebříky) se stezka dostává k chatě Kienthalerhütte (1380 m). Nad chatou se zvedá skalní zub Turmstein (1416 m), jehož vrchol je zpřístupněn ferratou obtížnosti C. Od chaty pokračuje cesta pásmem klečí a v závěru prudším chodníkem v trávě na vrchol. Zde se nachází velký kovový kříž a nevzhledná konstrukce radaru s několika vysílači.

Délka: Weichtalhaus - Kienthalerhütte (2,5 hod.) - Klosterwappen (2 hod.) - sestup stejně 3,5 hod. Sestup přes Edelweisshütte do Puchbergu (3,5 hod.)

Na severu severovýchodě masivu se nalézají vodopády Sebastian Wasserfälle, kde vedle sebe padá v travertinovém svahu hned několik závojů a tak trochu připomíná menší Plitvice. Místo je velmi navštěvované.

Chaty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


Pohled z Markova kopce u Miroslavi, 150 km severněji.
Panorama vrcholové plošiny Schneeberg