Brian Molko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brian Molko
Brian Molko v roce 2006
Brian Molko v roce 2006
Základní informace
Rodné jménoBrian Molko
Narození10. prosince 1972 (51 let)
Belgie Brusel, Belgie
ŽánryIndie rock
Alternativní rock
Povolánízpěvák, kytarista, autor písní, herec, vokalista a výkonný producent
Nástrojekytara
Aktivní roky1994-
VydavateléEMI, Virgin Records
Příbuzná témataPlacebo
Partner(ka)Helena Berg
DětiCody Molko
WebPlacebo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brian Molko (* 10. prosince 1972 Brusel, Belgie) je zpěvák, kytarista, basák, skladatel a textař skupiny Placebo. Kromě (bas)kytary hraje i na saxofon, klávesy, bicí, a harmoniku. Měří 169 cm, má zelené oči, hnědé vlasy. Je extrémně citlivý na laktózu, bojí se létání, kouří Marlboro Lights.

Molko používá hodně typů kytar. V období alba Sleeping With Ghosts používal Gibson SGs (The Bitter End, Every You Every Me, "Plasticine", Black-Eyed, Without You I'm Nothing, Special K, "Bulletproof Cupid", "Soulmates", Special Needs, This Picture),kytaru Fender Jaguars ("Allergic", Pure Morning, Nancy Boy, "Bionic", "Centrefolds", Where is My Mind?), a Fender Thinline Telecaster (Taste in Men) a Fender Bass VI (Slave To The Wage). Jako zesilovač používal Fender Twin Reverb.

Během Meds Tour, používal Gretsch Duo Jets (Infra-Red, Because I Want You, Song to Say Goodbye, "One of a Kind", The Bitter End, Running Up That Hill, Special K), Gibson SGs (Special Needs, Every You Every Me, Black-Eyed), Fender Jaguar ("Drag", Nancy Boy), Fender Thinline Telecaster (Twenty Years) a Gibson Chet Atkins SST (Meds). a jako zesilovač opět Fender Twin Reverb.

V roce 2003 se během rozhovoru s Grahamem Nortonem přiznal, že rád sbírá kytary a dává jim jména. Jeho kytary se jmenují: Bitch (jeho oblíbená), Bertii (růžová – o té tvrdí, že je gay), Tattoo, Luise a Goodness.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se americkému otci (s francouzsko-italskými předky) pracujícímu jako mezinárodní bankéř,a matce pocházející ze Skotska v belgickém Bruselu. Brianova rodina se často během jeho dětství stěhovala, a tak jako dospívající žil v Belgii, Nizozemí, Sýrii, Lucembursku, v Libanonu, Libyi i ve Skotsku, v rodném domě jeho matky, Dundee. Jeho rodiče se rozvedli když byl ještě teenager. Brian má o 10 let staršího bratra Stuarta.

Své dětství popisuje jako období, kdy se cítil velmi osamělý a opuštěný. Jeho výchova byla velmi přísná, navíc silně ovlivněná katolickou vírou.

Otec doufal, že Brian jednou bude bankéřem, v něm se ovšem začaly projevovat umělecké sklony. Již na škole působil ve školním dramatickém kroužku.

V období puberty se začal odlišovat svým androgynním zjevem. Lakoval si nehty, nosil rtěnku, oční stíny. Poslouchal punk. Ačkoliv jeho první sexuální zážitek ve čtrnácti letech byl s dívkou, v sedmnácti letech si prožil svou první sexuální zkušenost se stejným pohlavím a uvědomil si naplno svou bisexuální orientaci.

Začal studovat Evropskou školu v Lucembursku, kterou ovšem opustil kvůli šikaně a svá studia ukončil na International School of Luxembourg. V sedmnácti letech odjel do Londýna v Anglii studovat dramatické umění na Goldsmiths College.

Kariéra a osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 potkal Stefan Olsdal na stanici metra South Kenington v Londýně. Brian pozval Stefana Olsdala do klubu, aby si poslechl koncert, na kterém hrál Steve Hewitt se svou skupinou Breed. Společně se Stevem Brian založil skupinu Ashtray hearts a tu později přejmenovali na Placebo. Jako bubeník se k nim přidal Robert Schultzberg, který také pochází ze Švédska a znal se se Stefanem Olsdalem. Společně natočili album Placebo, ale už během nahrávání se projevily neshody mezi Brianem a Robertem, které vyvrcholily během společného turné. Robert Schultzberg nakonec Placebo opustil a za bubny jej nahradil Steve Hewitt.

Briana hudebně ovlivnily skupiny a interpreti: Depeche Mode, David Bowie, Iggy Pop, Lou Reed, Sonic Youth, The Pixies, PJ Harvey, The Kills, Nick Drake, The Cure, Marilyn Manson, Dave Grohl a mnoho dalších.

Brian Molko se učil hrát na kytaru ve věku šestnácti let. Hraje ale i na další hudební nástroje: baskytara, harmonika, klávesy, saxofón, bicí. Hovoří plynně francouzsky, anglicky, trochu i německy. Jednu dobu jezdil po klubech jako DJ.

V roce 1998 si zahrál ve filmu Velvet Godmine. V tomto filmu zazněla coververze od T-Rex "Twenty Century Boy", kterou nahráli Placebo. Brian hrál roli Malcolma, zpěváka z fiktivní glam-rockové kapely Flaming Creatures. Stal se také producentem filmu Sue's Last Ride z roku 2001. Také se objevil na plakátu k filmu Un jour d'été z roku 2006.

V roce 2005 se Brianovi a jeho dlouholeté přítelkyni Heleně Berg narodil syn jménem Cody. Svého syna pojmenovali rodiče po kamarádovi, který zemřel při autonehodě. Helena Berg je fotografka, mimo jiné vytvářela obaly k singlům alba Sleeping With Ghosts.

Brian Molko žije v severním Londýně, ale velmi často navštěvuje Paříž.

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Brian spolupracoval se spoustou známých hudebníků:

Brian napsal také text k "Pink Water 3", písně od Indochine z alba Alice Et June, vydaného v roce 2005. Brianův přítel byl David Bowie, se kterým nazpíval píseň Without You I'm Nothing[1] a cover verzi 20th Century Boy live.

Vystoupení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brian_Molko na anglické Wikipedii.

  1. Placebo with David Bowie Chat Transcript - 29/3/99 [online]. BowieWonderworld.com/SonicNet/Yahoo! [cit. 2006-10-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]