Výkonný producent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Výkonný producent je osoba, která zajišťuje tvorbu komerčních zábavních produktů. Může být zapojena do finančního řízení projektu, řízení účetnictví a/nebo spojenými právními záležitostmi, jako jsou autorská práva a tantiémy. Dříve se pro toto povolání používalo označení impresario.[zdroj⁠?]

Film a televize[editovat | editovat zdroj]

V oblasti filmu a televize dohlíží výkonný producent (anglicky line producer) na tvorbu snímku s ohledem na přidělené finance. Výkonní producenti úzce spolupracují s řadovým producentem, zpracovávají smlouvy, komunikují se všemi složkami filmového štábu a informují filmové produkční společnosti a filmové distributory ohledně samotného filmu.

Výkonný producent (anglicky line producer) není tím pádem „executive producer“, jelikož vykonává zcela jinou část realizace filmu či seriálu. „Executive producer“ je totiž (obvykle) termín pro někoho, kdo u velkých hollywoodských produkcí dohlíží jménem studia nebo distributora na producenta, aby nepřekračoval rozpočet nebo čas.[1] „Executive producer“ může také finančně přispívat k výrobě filmu či seriálu, a to formou přímého vložení financí či vložení části svého honoráře. Proto tuto pozici často zastávají i samotní režiséři, scenáristé nebo herci.

Hudba[editovat | editovat zdroj]

V hudbě výkonný producent (anglicky executive producer) financuje nahrávání hudebního alba a je zodpovědný za jeho úspěch. Na rozdíl od producenta dané nahrávky většinou výkonný producent není ve studiu při nahrávání.[2] Často práci výkonného producenta zastupuje vydavatel dané nahrávky.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Executive producer na anglické Wikipedii.

  1. SLADKÝ, Pavel. Filmové profese, které jste neznali a báli jste se zeptat.... Český rozhlas Vltava [online]. 2014-09-11 [cit. 2024-02-13]. Dostupné online. 
  2. a b POLÍVKA, Tomáš S. Producenti: Trocha barvy pro šedé eminence. Rock & Pop. Červenec 2013, roč. XXIV, čís. 7/354, s. 72–75.