Boris Alexandrovič Štejfon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boris Alexandrovič Štejfon
Boris Alexandrovič Štejfon ve stejnokroji Ruského ochranného sboru (druhá světová válka)
Boris Alexandrovič Štejfon ve stejnokroji Ruského ochranného sboru (druhá světová válka)

Narození18. prosince 1881
Charkov, Ruské impérium
Úmrtí30. dubna 1945 (ve věku 63 let)
Záhřeb, Chorvatsko
Vojenská kariéra
Hodnost generálporučík ROA
SloužilRuské impériumRuské impérium Ruské impérium
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
SložkaRuská imperiální armáda
Velel Bílá armáda náčelník štábu pravobřežní skupiny vojsk Kyjevské oblasti
Ruský ochranný sbor znak Ruský ochranný sbor
VálkyRusko-japonská válka, Kavkazská fronta v První světové válce, Ruská občanská válka, Druhá světová válka
BitvyBitva o Erzurum, Charkovská operace 1919, Boje v ruské občanské válce, Boje v Jugoslávii
Vyznamenání Zlatá zbraň za statečnost

Řád sv. Vladimíra IV. stupně
Řád svatého Stanislava II. a III. stupně

Řád sv. Anny III. a IV. stupně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Boris Alexandrovič Štejfon (rusky Бори́с Алекса́ндрович Ште́йфон) (narozen 18. prosince 1881 v Charkově - zemřel 30. dubna 1945 v Záhřebu) byl ruský generál a velitel Ruského ochranného sboru[pozn. 1].

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec, představený cechu a kupec III. třídy (gildy[pozn. 2]), byl pokřtěný Žid. Jeho ruská matka byla dcerou jáhna. Vzdělání získal na Charkovské reálce (rusky pеальное училище).

V roce 1902 dokončil Čuhujivskou vojenskou junkerskou školu pro nižší důstojníky pěchoty Ruské imperiální armády. Školu ukončil v hodnosti podporučíka a byl zařazen do 124. voroněžského pěšího pluku.

Byl účastníkem rusko-japonské války, ve které utrpěl zranění. Vyznamenán za statečnost. 9. ledna 1905 byl povýšen na poručíka a následně 9. ledna 1909 do hodnosti nadporučíka.

V roce 1911 ukončil Vojenskou akademii generálního štábu pojmenovanou podle ruského cara Mikuláše I. Zároveň byl povýšen do hodnosti kapitána dne 5. července 1911. V listopadu 1911 velel rotě v rámci 6. pluku tauridských granátníků. Od 1. dubna 1914 byl vyšším důstojníkem ve štábu 2. turkestánského armádního sboru.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Do první světové války se zapojil hned od jejího počátku na kavkazské frontě jako zástupce náčelníka zpravodajského oddělení štábu kavkazské armády. V roce 1915 byl povýšen na podplukovníka a sloužil pod velením generála Judeniče. Pomáhal plánovat útok na Erzurum a následně se v lednu 1916 aktivně zúčastnil bitvy o toto město. Byl vyznamenán Zlatou zbraní za statečnost (v letech 1913-1917 se užíval název Meč svatého Jiří). Vyznamenání získal za úspěšný průzkum pozic nepřátelských sil v bojové situaci. Jím získané informace vedly k dobytí soustavy pevností, vítěznému završení ruského útoku a rozbití nepřátelských sil.

Od července 1916 se stal štábním důstojníkem na velitelství 1. armádního sboru. V lednu 1917 byl jmenován náčelníkem štábu 161. pěší divize a povýšen na plukovníka. 14. srpna 1917 se stal náčelníkem štábu 3. finské střelecké divize.

Ruská občanská válka[editovat | editovat zdroj]

Po Říjnové revoluci v roce 1917 se vrátil do Charkova, kde vstoupil do Dobrovolnické armády pod velením Děnikina, která bojovala na straně bělogvardějců. V jejich řadách se účastnil Prvního kubáňského tažení (ledový pochod), jehož cílem bylo spojení s kubáňskými bílými oddíly v Kubáňské lidové republice.

V roce 1918 v Charkově organizoval náborové středisko pro Dobrovolnickou armádu. V roce 1919 se stal náčelníkem štábu 3. pěší divize, od července 1919 velel 13. Bělozerskému pluku a od září 1919 velel 4. pěší divizi. Od listopadu 1919 byl náčelníkem štábu pravobřežní skupiny vojsk Kyjevské oblasti, které velel ruský generál Nikolaj Bredov.

Na konci roku 1919 a začáku roku 1920 byly bělogvardějské jednotky vytlačeny z Oděsské oblasti a donuceny k ústupu do Polska. O těchto událostech napsal paměti s názvem Bredovův pochod (Berlín 1927). V Polsku mezi prosincem 1919 a červencem 1920 byl Štejfon internován, poté byl propuštěn[1]. Pomáhal organizovat přesun zbývajících armádních jednotek přes Rumunsko na Krym. Jeho vojáci byli v září 1920 zařazeni do jednotek generála Wrangela, který Štejfona už v lednu 1920 povýšil na generálmajora. O svém povýšení se dozvěděl až v Istanbulu v září 1920.

Emigrace[editovat | editovat zdroj]

Bílí generálové v emigraci v Bulharsku (1921). Štejfon sedící vlevo.
Bílí generálové v emigraci v Bulharsku (1921). Štejfon sedící vlevo.

Po evakuaci Wrangelovy armády z Krymu byl velitelem internačního tábora v Galipoli. Za službu ve funkci velitele tábora byl v roce 1921 povýšen na generálporučíka a působil ve funkci náčelníka štábu 1. armádního sboru. Z Galipoli v Turecku se v roce 1921 přemístil do carského Bulharska, viz fotografie z té doby na obrázku vpravo.

Bulharská Stambolijského vláda ho v roce 1922 vypověděla do Jugoslávie, kde se usadil v Bělehradě a zůstal až do konce svého života.

Byl politicky aktivní v Ruském vševojenském svazu, ale dostal se do sporu s generálem Wrangelem a byl ze svazu odvolán.

Začátkem 30. let dvacátého století zveřejnil řadu prací z dějin vojenského operačního umění a věnoval se pedagogické činnosti. Jedním z významných děl na poli vojenské teorie byla kniha Národní vojenská doktrína[1]. Dosáhl titulu doktora vojenských věd a profesury. Ve 30. letech také působil ve Sboru imperiální armády a námořnictva, který prosazoval jako legitimního nástupce na ruském carském trůně velkoknížete Kirila Vladimíroviče Ruského. Na rozdíl od Ruského vševojenského svazu neprosazovala politickou orientaci na Dohodové mocnosti.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1941 po obsazení Jugoslávie německými silami byl Štejfon vyzván generálem Skorodumovem, aby se stal náčelníkem štábu Ruského ochranného sboru (ROS)[pozn. 3]. ROS vznikl ihned po okupaci Jugoslávie a byl vyzbrojen trofejními zbraněmi z Československa[2]. Sbor se skládal ze zbytků ruské Wrangelovy krymské armády, která se na Balkán stáhla v letech 1921-1922. Zbytek cca 10% sboru tvořili dobrovolníci z řad ruské mládeže v emigraci. V průběhu války byl ROS doplňován také sovětskými válečnými zajatci[3]. Jeho úkolem byl boj s partyzány a ochrana komunikací.

Na podzim 1941 velitel ROS generál Skorodumov o své vůli vyhlásil mobilizaci do ROS, což se nelíbilo německým úřadům a ty ho 14. září 1941 nechaly zatknout gestapem. 15. září 1941 se proto Štejfon stal velitelem ROS[3]. Štejfon opakovaně žádal německé úřady o přeložení ROS na východní frontu, ale to bylo opakovaně zamítáno. Útvar tak plnil pouze úkoly v týlu vojsk[2]. 30.11.1942 byl ROS speciálním rozkazem začleněn do struktury Wehrmacht[3].

V roce 1944 velel ROS v operaci zaměřené proti partyzánům vedených Titem. S přiblížením fronty na podzim 1944 a v roce 1945 se sbor pod jeho vedením zúčastnil bojů se sovětskou 57. armádou[3] a na frontě byl nasazen v německé Armádní skupině Jihovýchod[2]. ROS v bojích sloužil jako zadní voj a utrpěl značné ztráty. V zimě 1944 - 1945 se Štejfon dohodl s generálem Vlasovem na zařazení ROS do sestavy Ruské osvobozenecké armády.

Dne 29. dubna 1945 ještě stihl vykonat přehlídku ROS, ale již 30. dubna 1945 po návratu na velitelství sboru v hotelu Esplanade v Záhřebu ulehl do postele a zemřel ve spánku na infarkt. Spekuluje se také i o jeho vraždě[1]. Po jeho smrti převzal velení plukovník A. I. Rogožin[2]. Pohřben je v Lublani na německém vojenském hřbitově (blok VIII, 6. řada, 16. hrob).

Památka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1994 byl v Moskvě postaven památník u Kostela všech svatých u stanice metra Sokol, který byl věnován členům Bílého hnutí a mezi jmenovanými byl i Štejfon. V noci z 8. na 9. května 2007 byl tento památník poničen.

V roce 2010 byl v charkovském Kostele svatého Alexandra s požehnáním metropolity instalován kivot o činech členů charkovského podzemního centra B. A. Štejfona.

Ruský státní vojenský archiv obsahuje složku Štejfona, kterou o něm vedlo gestapo (identifikace archiválie F 1358k, Op. 2, D. 585).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Ruský ochranný sbor (korpus) (rusky Ру́сский охра́нный ко́рпус) vznikl jako ozbrojená jednotka z bílých emigrantů na území Jugoslávie. Početní stav byl cca 12 000 lidí.
  2. V carském Rusku byli kupci rozdělení do tříd (rusky Купеческая гильдия), které je dělily podle kapitálu. 3 třída byla nejnižší. K tomu se pojily privilegia, ale i povinnosti. V češtině používaný výraz gilda má posunutý význam.
  3. V této době uváděn jako Ruský bezpečnostní sbor, jméno ROS útvar získal 30. 11. 1942.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Штейфон, Борис Александрович na ruské Wikipedii.

  1. a b c RUMANCEV, Vjačeslav. Штейфон Борис Александрович. 1914ww.ru [online]. 2002 [cit. 2024-04-27]. Dostupné online. (rusky) 
  2. a b c d AUSKÝ, Stanislav. Dobrovolníci Evropská politika a druhá světová válka. 1. vyd. Praha: Dita, 2002. 285 s. ISBN 80-85926-35-0. S. 221-222. 
  3. a b c d SLÁMA, Pavel. Ruský balkánský sbor. Vojsko.net [online]. [cit. 2024-04-27]. Dostupné online.