August Adolf Popelka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. August Adolf Popelka
Emil Hácha a August Popelka v Lánech, 1944
Emil Hácha a August Popelka v Lánech, 1944
3. vedoucí Kanceláře prezidenta republiky
Ve funkci:
1941 – květen 1945
PředchůdceJiří Havelka
NástupceJaromír Smutný

Narození23. května 1887
Brno
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. srpna 1951 (ve věku 64 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ChoťJosefína Popelková (roz. Nedbalová)
RodičeAugustin Popelka a Ludvika Rottová
PříbuzníAugustin Popelka (otec), Ludvika Rottová (matka)
SídloZelný trh a Praha
CommonsAugust Adolf Popelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

August Adolf Popelka (23. května 1887 Brno[1]15. srpna 1951) byl český a československý právník a státní úředník, za první republiky dlouholetý zaměstnanec a po vzniku Protektorátu Čechy a Morava v letech 19411945 vedoucí Kanceláře prezidenta během mandátu protektorátního prezidenta Emila Háchy.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně do rodiny advokáta Augustina Popelky a divadelní herečky Ludviky Rottové. Jeho otec byl významný brněnský právník a politik, za první republiky pak ministr spravedlnosti ČSR a první předseda československého Nejvyššího soudu, jeho dědem byl Adolf rytíř Popelka, soudní rada vídeňského Nejvyššího soudu.[2] Matka byla herečkou v pražském Divadle na Vinohradech, po sňatku s Augustinem Popelkou[3] hereckou dráhu ukončila. August Adolf Popelka vystudoval práva a získal titul JUDr.

Kancelář prezidenta republiky[editovat | editovat zdroj]

Roku 1914 se Popelka na Žižkově oženil s Josefínou Nedbalovou. Po vzniku samostatného Československa roku 1918 nastoupil téhož roku na místo úředníka Kanceláře prezidenta republiky pod vedením kancléře Přemysla Šámala ve funkčních obdobích prezidentů Tomáše Garrigue Masaryka a Edvarda Beneše.

Po podepsání Mnichovské dohody, vzniku tzv. Druhé republiky a následně vzniku Protektorátu Čechy a Morava pokračoval v práci v prezidentské kanceláři Emila Háchy. Po postupném nuceném zbavování funkcí kancléře Jiřího Havelky roku 1941 nastoupil jako vedoucí Kanceláře prezidenta Protektorátu Čechy a Morava. Prezident Hácha navíc znal Popelkova otce z doby svého působení v pozici předsedy Nejvyššího soudu. Ve funkci Popelka setrval až do zániku Protektorátu v květnu 1945. V pozici kancléře úřadujícího prezidenta Beneše jej nahradil Jaromír Smutný.

Za kolaboraci s Nacistickým Německem byl Mimořádným lidovým soudem odsouzen k pěti letům vězení.

August Adolf Popelka zemřel 15. srpna 1951 ve věku 65 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu Augusta Popelky farnosti při kostele sv. Petra v Pavla (Na Dómě) v Brně
  2. PRINC, Michal. Soudnictví v českých zemích v letech 1848–1938 (soudy, soudní osoby, dobové problémy). Praha: Wolters Kluwer, 2015. ISBN 978-80-7478-797-3. S. 228. 
  3. Farnosti při kostele Matky Boží před Týnem na Starám Městě pražském. Matriční záznam o sňatku Augustina rytíře Popelky s Marií Ludvíkou Rottovou [online]. Archiv hlavního města Prahy [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]