Človek v ohrození

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Človek v ohrození
Vznik1999
Typnestátní nezisková organizace
Právní formaobecně prospěšná společnost
Účelhumanitární pomoc a rozvoj, obhajoba lidských práv,
sociální integrace,
vzdělání a osvěta
Sídlo
Bratislava
MístoBaštová 5
Souřadnice
Působnostcelosvětově
ŘeditelAndrea Najvirtová
Oficiální webclovekvohrozeni.sk/%20clovekvohrozeni.sk
IČO50082001 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sídlo organizace v Bratislavě

Človek v ohrození je slovenská humanitární, rozvojová, vzdělávací a lidskoprávní nezisková organizace se sídlem v Bratislavě, založená v roce 1999. Jejím posláním je účinně pomáhat lidem, kteří trpí následky válečných konfliktů, přírodních katastrof a autoritářských režimů. Vzdělávacími a osvětovými aktivitami na Slovensku přispívá k budování otevřené, tolerantní a solidární společnosti. Ředitelkou organizace je v současnosti (2021) Andrea Najvirtová. Do roku 2016 fungovala organizace jako občanské sdružení, po spojení s organizací Člověk v tísni Slovensko působí od roku 2016 s původním názvem jako nezisková organizace.[1]

Činnost organizace[editovat | editovat zdroj]

Humanitární pomoc[editovat | editovat zdroj]

Človek v ohrození reaguje na vojenské konflikty a občanské nepokoje (Kosovo, Čečensko, Libanon, Keňa) a přírodní katastrofy (záplavy v Česku a na Slovensku, zemětřesení v Íránu a Pákistánu, tsunami v jihovýchodní Asii, sucha v Moldavsku, cyklón v Myanmaru). Človek v ohrození zasahoval po zemětřesení na Haiti, distribuoval vodu v největším utečeneckém táboře na světě v Dadaabe v Keni a na Srí Lance postavil po záplavách „slovenskou vesnici“.

Díky finančním prostředkům, jež pocházejí zejména od individuálních a firemních dárců, realizuje přímo na místě účinnou a adresnou pomoc.

Rozvojová spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Aby nebyli lidé v zemích, kde pominula humanitární krize, závislí na zahraniční pomoci a mohli se postavit na vlastní nohy, soustřeďuje Človek v ohrození stále větší podporu na perspektivní rozvoj. Pracuje zejména v zemích, které nesou následky minulých válečných konfliktů, přírodních katastrof nebo se snaží vyrovnat s autoritářskými režimy. V chudých rozvojových zemích (Keňa, Afghánistán, Jižní Súdán) se věnuje oblastem, jako jsou výstavba škol, vzdělávání učitelů, snižování negramotnosti či zapojování žen do komunitního rozvoje.

Podpora lidských práv[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnejší aktivity na podporu lidských práv vyvíjí Človek v ohrození na Kubě, kde podporuje nezávislé občanské aktivisty a intelektuály, a v Bělorusku, kde podporuje nezávislé novináře a občanské aktivisty.

Globální vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Na Slovensku ukazuje Človek v ohrození skutečný obraz problémů dnešního světa a vede směrem k toleranci a respektování lidských práv. Je spoluautorem Národní strategie globálního vzdělávání. Pro učitele vydává metodické příručky a základní a střední školy podporuje formou zážitkových workshopů, tematických promítaní s diskusemi a podporuje rovněž středoškolské blogery a aktivisty.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svet[editovat | editovat zdroj]

Človek v ohrození už několik let organizuje festival Jeden svet, který je jedinou kulturně vzdělávací akcí na Slovensku, která se komplexně věnuje lidskoprávním a globálním tématům.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Človek v ohrození na slovenské Wikipedii.

  1. Človek v ohrození, n.o. In: Register mimovládnych neziskových organizácií [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Poznáme najinšpiratívnejších mladých ľudí za rok 2011 [online]. Bratislava: Rada mládeže Slovenska, 2012-06-05 [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. TASR. Organizácia Človek v ohrození získala cenu EHSV. teraz.sk. Bratislava: TASR, 2021-02-15. Dostupné online [cit. 2021-02-15]. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]