Zličín (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zličín
Nástupiště
Nástupiště
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťZličín
UliceŘevnická
Síť metraPražské metro
Vznik11. listopadu 1994
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ stanicehloubená
Počet nástupišť1 ostrovní
Počet vestibulů1 povrchový
Délka nástupiště100 m
Šířka nástupiště10 m
Hloubka pod povrchem7,2 m
ProjektantJan Marek
ArchitektJan Marek
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Stodůlky
1 ostrovní nástupiště
schodiště a výtah do vestibulu
1 obratová kolej
koleje do Depa Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zličín (zkratka ZL[1]) je stanice metra nacházející se v Praze, na lince metra B (provozní úsek V.B), v severní části Třebonic, která patří do městské části Praha-Zličín, poblíž nákupního centra Home Park a Metropole. Byla otevřena roku 1994.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Stanice je dlouhodobě koncová, hloubená. Leží téměř 3 m pod povrchem v nadmořské výšce 380 m n. m. a je tak nejvýše položenou stanicí metra v Praze. Za stanicí se nachází depo metra, které bylo dokončeno v roce 1994 a v roce 2003 byly dobudovány další dvě haly. Za stanicí se nachází jedna kolej umožňující obrat vlaků. Obkladem stanice jsou stylizované cihly a sklo. Stanice má jeden výstup po pevném schodišti a jeden vestibul. Na povrchu jsou stanoviště pro příměstské a městské linky. Zvláštností je, že ačkoli je stanice 3 m pod terénem, její východní strana je prosklená.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Stodůlky Zličín
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup