Zbečník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zbečník
Letecký pohled na Zbečník od východu.
Letecký pohled na Zbečník od východu.
Lokalita
Charakterčást obce
ObecHronov
OkresNáchod
KrajKrálovéhradecký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 008 (2021)[1]
Katastrální územíZbečník (4,8 km²)
PSČ549 31
Počet domů333 (2011)[2]
Zbečník
Zbečník
Další údaje
Kód části obce48399
Kód k. ú.648396
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zbečník (německy Sbetschnik) je vesnice, část města Hronov, která se nachází západně od centra Hronova v údolí Zbečnického potoka, jímž prochází silnice II/567, která tvoří jižní hranici CHKO Broumovsko. Ke vsi patří také části Padolí, Chlomek, Bosna (větší část), Ohrada, Pustiny a částečně Studénka (větší část). Často uváděný Hájek je již na katastru obce Horní Radechová. Na území Zbečníku žije přibližně 1000 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Písemné zmínky o vsi pochází z 15. století, kdy je zmiňována tvrz Kvikov. Tvrz stála na zalesněném kopci nad současným hřištěm Sokola. Dnes jsou patrné jen terénní náznaky. V obci působí tělovýchovná jednota Sokol Zbečník a Orel Zbečník.

Město Hronov se snažilo v průběhu let sloučit s okolními vesnicemi. První pokusy o toto sloučení proběhly v roce 1941, kdy se zástupci sousedních vesnic účastnili jednání v Hronově. O sloučení obce s Hronovem se poprvé rozhodovalo v referendu, které se konalo 19. ledna 1947, v němž se obyvatelé vyslovili pro zachování samostatnosti. Po roce 1948, kdy zastupitelská místa obecního úřadu byla obsazena komunisty, bylo již bez referenda rozhodnuto, že obec Zbečník bude sloučena s Hronovem. K oficiálnímu sloučení došlo 23. září 1949.[3] Po sloučení obce s Hronovem byl ve vsi vybudován vodovod. Mezi lety 2014 – 2015 došlo ve Zbečníku k rekonstrukci kanalizace, silnic a chodníků. Území na severozápadě mezi železniční tratí a řekou Metuje je součástí Parku Aloise Jiráska a bývalo často využíváno k poutím, místním slavnostem a akcím.[3] Nachází se na něm stavba Husova sboru.

Připojení Zbečníku k Hronovu[editovat | editovat zdroj]

Zbečník býval původně samostatnou obcí. V roce 1941 přišel sousední Hronov s iniciativou připojení okolních obcí k sobě. 19. ledna 1947 bylo ve Zbečníku uspořádáno referendum o připojení k Hronovu. V něm se 58,1 % obyvatel vyslovilo pro připojení k Hronovu. Místní národní výbor ve Zbečníku však připojení Zbečníku k Hronovu neschválil. Tím pádem Zbečník zůstal nadále samostatnou obcí.

Po nástupu komunismu v roce 1948 byli do výboru dosazeni čistě komunisté, a ti připojení Zbečníku k Hronovu finálně schválili. Ke sloučení obou obcí došlo 23. září 1949.[4]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Geologicky je celé údolí Zbečnického potoka příkopovou propadlinou. Na jižních svazích nad obcí vystupuje vzácný triasový pískovec. V západní části obce s názvem Pustiny se nacházel rybník. Ten je od roku 1994 vypuštěn. Nad obcí se tyčí vrch Maternice s výškou 567 m n. m., u něhož je pramen nazývající se Skalákova studánka. Počátkem 20. století zde byly pokusy o těžbu černého uhlí. Ložiska se nacházejí pod masivem Maternice. Pokusy o těžbu byly v několika štolách v Maternici (štola Hermína) a v Jiráskově dole na úpatí Jírovy hory (485 m n. m.). Kvůli složité geologické stavbě se uhlí těžit nezačalo. Místní lidé pracovali v uhelných dolech v Radvanicích, Rtyni a Malých Svatoňovicích. V obci bývají oproti okolí nižší ranní teploty a následně teplejší dny, což je dáno hlubokým údolím, v němž se vesnice nachází.

Průmysl[editovat | editovat zdroj]

Ve vsi se nachází strojírenská firma Wikov MGI vyrábějící převodovky, která je součástí skupiny Wikov. Dále jsou zde firmy TAMADEX, Jirka a spol., Rony Elektronik, Rotomotor, Jaroslav Pařízek-Zámečnictví, CES-EKO, Milan Mifek-Allforsat.cz, DAMA-Pokrývačství, Klempířství-Pokrývačství Daneš Fiala, Řeznictví uzenářství Klicnar a další.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Zvonička ve Zbečníku

Dopravu ve vsi zajišťují autobusové linky CDS Náchod a ICOM, které projíždějí na lince z Červeného Kostelce do Hronova. V Červeném Kostelci i v Hronově tyto autobusy zajíždějí na železniční stanici, tím je obyvatelům zajištěna návaznost na vlakové spojení.

Autobusové zastávky ve vsi[editovat | editovat zdroj]

  • Zbečník, Wikov
  • Zbečník, pošta
  • Zbečník, U dvou líp
  • Zbečník, hostinec
  • Zbečník, Pustiny

Akce Zbečník (2014 — 2015)[editovat | editovat zdroj]

V průběhu roků 2014 a 2015 proběhla ve vsi rozsáhlá výstavba kanalizace a poté rekonstrukce silnic a chodníků, během výstavby kanalizace došlo zároveň i k rekonstrukci vodovodního potrubí. Celá stavba byla dokončena 15. ledna 2015.[5] Součástí projektu byla i oprava mostu ve vsi a vybudovaní cyklostezek.

Fotografie z průběhu rekonstrukce vesnice[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.
  3. a b http://www.zbecnik.com/historie/
  4. https://www.zbecnik.com/historie/
  5. Základní údaje o jednotlivých stavbách

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]