William Bambridge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Bambridge
Narození19. března 1820
Windsor
Úmrtí1. května 1879 (ve věku 59 let)
Wandsworth
Povolánífotograf a umělec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

William Samuel Bambridge (19. března 1820 Windsor1. května 1879 Wandsworth) byl anglický učitel, který doprovázel George Augusta Selwyna a Williama Charlese Cottona v misi Te Waimate na Novém Zélandu. Když se vrátil do Anglie, stal se fotografem královny Viktorie. Tři jeho synové byli významnými fotbalisty.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bambridge se narodil ve Windsoru v Berkshire v Anglii jako druhý syn George White Bambridge a jeho druhé manželce Harrietě. Jeho otec byl profesionální flétnista, jehož první manželka zemřela dva roky po svatbě. Měl tři děti s Harriet, která zemřela v červnu 1821, krátce po narození svého třetího syna. George se znovu oženil v prosinci 1848 a jeho třetí manželka Marie mu porodila tři děti, z nichž poslední se narodilo v prosinci 1853, kdy bylo Georgovi 64 let. George zemřel v září 1860.[1]

Misionář[editovat | editovat zdroj]

William Bambridge se oženil se Sophií Thoringtonovou v Cleweru dne 2. listopadu 1841. Bambridge vystudoval jako učitel a byl rekrutován Selwynem, který byl prvním biskupem na Novém Zélandu. Selwyn byl farářem ve Windsoru a učitelem na Eton College a rekrutoval většinu ostatních duchovních a ordinářů z okolí Etonu a Windsoru, aby ho doprovázeli na jeho misi.

Stejně jako jeho otec, Bambridge byl nadšený hudebník a flétnista, také dobrý vizuální umělec, maloval budovy mise, obyvatele, scenérie a aktivity. Jeho oblíbené techniky byla kresba a akverel.

V červenci 1842 Sophia porodila své první dítě – Williama Samuela, George Frederic se narodil v dubnu 1844.[2] Třetí dítě Sophia Esther, se narodila v srpnu 1846 v Purewě. Sophie toužila po návratu do Anglie. Selwyna nakonec přesvědčila, aby propustil Bambridge z jeho smlouvy, a rodina konečně opustila Nový Zéland v prosinci 1847.[3]

Děti[editovat | editovat zdroj]

Jeho děti byli aktivní fotbaloví hráči na mezinárodní úrovni.

Fotograf[editovat | editovat zdroj]

Krátce po návratu do Anglie se Bambridge připojil do studia Williama Foxa Talbota na hradě ve Windsoru. V roce 1854 byl jmenován královským fotografem královny Viktorie, u které zůstal zaměstnán 14 let. Mezi jeho portrétované patřili nejen členové královské rodiny a jejich mazlíčci, ale fotografoval také zátiší, scény z královských lovů atd. Mnoho jeho fotografií je nyní umístěno v Královské sbírce. Bambridge používal mokrý kolodiový proces, který vynalezl Frederick Scott Archer na negativních skleněných deskách.

Pozoruhodnou fotografií ve sbírce je portrét Hare Pomare, šéfa Māorů, který navštívil město Windsor krátce po smrti prince Alberta. Během návštěvy manželka náčelníka porodila a královna Viktorie se stala kmotrou dítěte, jménem Albert Victor Pomare. Bambridge byl požádán, aby fotografoval křtiny.[4] Hare Pomare byl také tématem obrazu Williama Strutta.[5]

Bambridge zemřel v londýnském Wandsworthu v květnu 1879 a je pohřben v kostele Clewer spolu se svým bratrem Georgeem a jejich otcem. Jeho úmrtní list uvádí, že zemřel na "Vyčerpání a paralýzu".

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William Bambridge na anglické Wikipedii.

  1. George White Bambridge at www.bambridge.org. www.bambridge.org [online]. [cit. 2019-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-03-31. 
  2. Sophia Thorington at www.bambridge.org[nedostupný zdroj]
  3. SMITH. [s.l.]: [s.n.] S. 155–161. 
  4. Queen Victoria had a Maori Godson
  5. "Hare Pomare and his wife Hariata and infant son Albert Victor, and a chieftain who accompanied them to England, November, 1863" by William Strutt

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]