James Valentine (fotograf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Valentine
Narození12. června 1815
Skotsko
Úmrtí19. června 1879 (ve věku 64 let)
Dundee
Alma materUniverzita v St Andrews
Londýnská univerzita
Povolánífotograf
DětiGeorge Valentine
William Dobson Valentine
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
James Valentine: Havárie na mostu Tay bridge, 1880, forenzní fotografie
James Valentine: Katedrála v Chesteru, pohled na chór ze západu, asi 1870-1880

James Valentine (12. června 181519. června 1879) byl skotský fotograf, litograf a vydavatel působící ve městě Dundee. Od začátku 60. let 19. století pořizoval skotské topografické pohledy a později se stal mezinárodním výrobcem pohlednic.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Zaměřoval se na střední a vyšší třídu trhu cestovního ruchu, vyráběl alba obsahující výběr fotografií uspořádaných geograficky a jednotlivých krajinářských tisků. Jeho největšími konkurenty v té době byli Francis Frith a George Washington Wilson, kteří produkovali obrazy podobné kvality. Krajiny byly k dispozici ve třech různých formátech – kabinetky, imperial a carte de visite. Vyráběl také stereoskopické pohlednice. Soustředil se na turistické památky ve Skotsku a v Anglii okolo roku 1882 a fotografoval také známá zahraniční střediska, včetně Norska, Jamajky, Tangeru, Maroka, Madeiry a Nového Zélandu před rokem 1900.

Jeho společnost se stala velmi známou po katastrofě mostu Tay Bridge z 28. prosince 1879, když byl pověřen pořídit fotografickou dokumentaci zbytků mostu pro vyšetřovací soud. Zaznamenali více než 50 vysoce kvalitních fotografií trosek, které byly využity u soudu při poskytování svědectví. Jedná se o jednu z prvních forenzních fotografií využitou v soudním procesu. Zkoumaly se příčiny zřícení železničního mostu přes skotský záliv Firth of Tay při průjezdu vlaku během bouře 28. prosince 1879, jen rok a půl po uvedení mostu do provozu. Snímky byly následně prodávány po celé zemi jako pohlednice. Byly také v poslední době (2003) opětovně zkoumány za použití digitálních metod, aby se ukázalo, proč se most zhroutil.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Peter R Lewis, Beautiful Railway Bridge of the Silvery Tay: Re-investigating the Tay Bridge disaster of 1879, Tempus (2004)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]