Varan bengálský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVaran bengálský
alternativní popis obrázku chybí
Varan bengálský
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďvaranovití (Varanidae)
Rodvaran (Varanus)
Binomické jméno
Varanus bengalensis
(Daudin, 1802)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Varan bengálský (Varanus bengalensis) je varan rozšířený široce na Indickém subkontinentu a částech jihovýchodní Asie a západní Asie.

Tento velký ještěr je převážně suchozemské zvíře. Délka varana bengálského se pohybuje od 61 do 175 cm od špičky čenichu ke konci ocasu.

Mláďata varanů mohou pobývat spíše častěji na stromech, nicméně dospělí jedinci se pohybují zejména na zemi.

Varani bengálští loví především členovce, ale i drobné suchozemské obratlovce, pozemní ptactvo, vejce a ryby. Přestože velcí bengálští varani mají jen málo predátorů, jsou loveni lidmi, kteří je loví pro maso, mladší jedinci jsou loveni mnoha predátory.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Za formální popisnou autoritu druhu se považuje francouzský přírodovědec François Marie Daudin, který varana bengálského popsal v roce 1802 pod názvem Tupinambis bengalensis. Typová lokalita druhu je Bengálsko, proto druhové jméno bengalensis (bengálský).[2] Moderní taxonomie druh zařazuje do rodu Varanus.[3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mláďata jsou barevnější než dospělí jedinci. Mladí varani bengálští mají řadu tmavých pruhů na krku, hrdle a zádech. Břicho je bílé, pruhované s tmavými příčkami a je šedě nebo žlutě skvrnité (zejména ve východní části ostrova Srí Lanka). Na hřbetu mladých varanů je řada žlutých skvrn s tmavými příčnými pruhy, které je spojují.

Během mládí a dospívání se základní barva stává světle hnědou nebo šedou a tmavé skvrny varanům bengálským dodávají skvrnitý vzhled. Mláďata varana bengálského mají ve srovnání s tím tendenci mít na krku řadu dozadu směřujících pruhů ve tvaru V.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Varan bengálský se vyskytuje od Íránu po Jávu a patří mezi nejrozšířenější varany, protože jsou eurytopní a přizpůsobí se řadě míst. Vyskytuje se v říčních údolích ve východním Íránu, Afghánistánu, Indii, Nepálu, Srí Lance, Pákistánu, Bangladéši a Barmě.

Blízce příbuzný druh varan obláčkový se vyskytuje v jižní Myanmaru, Vietnamu, Kambodži, Thajsku, Malajsii, Sumatře, Jávě a Sundských ostrovech. Na Sumatře však nebyli potvrzeni a bylo zjištěno, že na Andamanských ostrovech se vůbec nevyskytují.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bengal monitor na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. DAUDIN, François Marie. Histoire naturelle : générale et particulière. Nouv. éd. ... / rédigé par C.S. Sonnini.. vyd. Paris: F. Dufart, 1802. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. BÖHME, Wolfgang; ZIEGLER, Thomas. On the synonymy and taxonomy of the Bengal monitor lizard, Varanus bengalensis (Daudin, 1802) complex (Sauria: Varanidae). Amphibia-Reptilia. 1997-01-01, roč. 18, čís. 2, s. 207–211. Dostupné online [cit. 2024-02-29]. ISSN 1568-5381. DOI 10.1163/156853897X00071. (anglicky) 
  4. Catalog of the Genus Varanus (Reptilia: Squamata: Varanidae) with new designations of a neotype and a lectotype. zenodo.org. Dostupné online [cit. 2024-02-29]. DOI 10.5281/zenodo.3694249. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PIANKA, Eric R. Varanus bengalensis. In: PIANKA, Eric R. ; KING, Dennis; KING, Ruth Allen. Varanoid Lizards of the World. Bloomington & Indianapolis: Indiana University Press, 2004. ISBN 0-253-34366-6. S. 157–160. (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]