Diskuse:Třebíč

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 měsíci od uživatele Pavouk v tématu „NČ?

Editace, doplnění[editovat zdroj]

Přijmu velice rád, jen žádám o správnost údajů

Provedl jsem celou řadu úprav, které se pokusím vysvětlit.
V infoboxu do okénka status patří obec/město/statutární město; to že město je ORP vyplývá hned z rubrik následujících. Poečet ZSJ byl zcela špatně, správný údaj podle [1] činí 32 místo 10. Co jsem zběžně nahlédl v historickém atlase, leží Třebíč dost daleko od historické zemské hranice a zdá se mi tak být vyloučené, že by tato územím města procházela. Tudíž historická země pouze Morava a zároveň minus kategorie Města a obce na pomezí (týká se skutečně jeno té čáry, žádného širšího území). S tím souvisí přeformulace úvodního odstavce, odkud jsem vyhodil souřadnice nesouhlasné se (správnými) v infoboxu a šabloně Geo a nahradil je směrem a vzdáleností od jiných významných měst. Pojem metropole západní Moravy mi připadá silně nadnesený (každé významné město nemůže být metropolí), proto pryč s ním. Na mnoha místech článku jsem vymýtil nadbytečná velká písmena, odkaz na zakladatele nemocnice bude bez MUDr. (názvy článků jsou bez akademických titulů). Šablona Česko do článků o "řadových" městech nepatří, ta má své místo u krajů, případně krajských měst. Naopak sem právem náleží šablona Světové dědictví. Interwiki byly nějaké divné bez diakritiky a de: dokonce nečesky, opravil jsem na skutečné názvy cizích článků (ve všech případech stejně jako po našem Třebíč). A abych jenom neškrtal a nepřepisoval, doplnil jsem přehled místních částí s počty domů a obyvatel podle posledího sčítání lidu. Tolik tedy na vysvětlenou. Jinak článek je v zásadě velmi pěkný (je vidět, že na něj bylo vynaloženo opravdu hodně pečlivého úsilí), teď by to jenom tak chtělo nějaké foto... Miaow Miaow 05:33, 6. 11. 2005 (UTC)
Doplnil jsem seznam rodáků a obyvatelů Třebíčska --http:/frettie.net 13:15, 6. 11. 2005 (UTC)
Krasne foto, dekuji

Naddimenzované autobusové nádraží ?[editovat zdroj]

Nevím, proč autor článku soudí, že v Třebíči je naddimenzované autobusové nádraží? Bydlím zde, a zdá se mně tak akorát. --Luděk Belán 13:59, 8. 1. 2007 (UTC)

Tak to přeformulujte, když jste místní. Wikipedie je v tomto otevřená.--Juan de Vojníkov 14:01, 8. 1. 2007 (UTC)

Chtěl jsem se napřed zeptat autora, zajímalo by mě, jak k tomu došel. Třeba mě i přesvědčí. Mezitím jsem autora kontaktoval přímo. --Luděk Belán 14:45, 8. 1. 2007 (UTC)

Dobře.--Juan de Vojníkov 14:49, 8. 1. 2007 (UTC)
Nevim zda zde bydli autor, ale ja zde bydlim, nepsal jsem to, ale naddimenzovane IMHO je. :)--frettie.net 17:21, 8. 1. 2007 (UTC)

Je to sice podružná věc, ale přece jenom to působí, jako by Třebíč měla nějakou raritu v podobě autobusového nádraží velikosti letiště. Myslím, že se stačí podívat o špičce (např. kolem 14.45), jak je autobusák zaplněn. Kromě toho na něm i spousta autobusů průběžně parkuje. Je pravda, že dříve tady asi jezdilo více autobusů, hlavně místních, ale to je jev všeobecný, to by muselo být napsáno snad u každého okresního města. --Luděk Belán 13:48, 9. 1. 2007 (UTC)

vubec nikdo ti nebrani, ze to prepracujes, ja to psat nezacinal, moje tema to neni, ja psal o pamatkach, o ctvrtich, o skolacj a nekdy o lidech, ale prepracuj to do nejaky ty smysluplmy podoby ....--frettie.net 18:09, 9. 1. 2007 (UTC)

Fotografie Třebíče[editovat zdroj]

Právě jsem dokončil nové album fotografii na serveru - my.opera.com, které dokumentuje můj výlet do Třebíče. Pokud by někdo chtěl nějaké fotky z albumu použít na Wiki, dejte mi vědět...(předám v originálním rozlišení). --Michal.Pohorelsky 01:16, 11. 2. 2007 (UTC)

Za sebe bych určitě poprosil o snímek P1010082.JPG pro článek Černý dům, P1010094.JPG pro Zámostí (Třebíč) a P1010076.JPG pro (budoucí) článek o sousoší Sv. Cyrila a Metoděje. Nejlépe kdyby jste je rovnou nahrál na commons :) --Parkis 01:28, 11. 2. 2007 (UTC)
pripojim se ku prani Parkise, ale navrhnu, ze jestli budes mit, Michale, silu nahrat vsechny, tak je do kategorie na Commons nahrej vsechny, btw: libilo se ti v trebici? :)--frettie.net 03:16, 11. 2. 2007 (UTC)

Zkusim to nahrát do Commons, ale bude mi to chvilku trvat. Už si totiž dlouho nemohu vzpomenout na heslo do Commons... Jo, jinak Třebíč je fakt SUPER. Určitě tam letos ještě jednou pojedu. --Michal.Pohorelsky 08:54, 11. 2. 2007 (UTC)

Tak se mi to libi :) ... v Trebici je pekne, ale ... na zivot to neni :) mozna pozdeji, az se z Trebice stane vyhlasena turisticka atrakce :)--frettie.net 10:03, 11. 2. 2007 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

Při letmém projití článku bych měl následující připomínky:

  • článek mi připadá poměrně hodně heslovitý, neškodilo by některá fakta více rozvést
  • část historie by se mohla více rozvést, třeba samostatným článkem
  • osobně se mi nelíbí dlouhé seznamové výčty v článcích, buď zkrátit jen na nejvýznamnější nebo převést do souvislého, čtenářsky zajímavějšího textu, přičemž podrobnosti by opět mohly mít samostatný článek
  • nepříliš rozsáhlou a svým umístěním nevhodnou fotogalerii navrhuji zrušit a spíše ilustrovat přímo v textu jednotlivými obrázky

--Reaperman 13:45, 12. 6. 2007 (UTC)


Juanovy připomínky (škoda, že nemohu opravovat:-):

  • před refem by měla být mezera - vyjma taxoboxu - te je jinej systém
  • mohly by se použít šablony {{vjazyce}} a {{cizojazyčně}}
  • úvod větší - měl by jednak shrnout co to třebíč je a pak udělat takový stručný přehled, tzn. shrnout jednotlivé tématické odstavce
  • historie města - nemůže být citovány, takovýto odkazy by měl být v externích odkazech
  • pro zkvalitnění je dobré používat prvozdroje
  • první zmínky o třebíči by měli být odzdrojovány (pak už nemusí) - doporučuji Profous: Místní jména v Čechách a na Moravě
  • svázat některé části pevnou mezerou (např. sv. Martina, )
  • Budischowski bych dal do kurzívy
  • 3. července 2003 - před tohle bych strčil „Dne“, aby tam nebyla taková kumulace čísel
  • historie je jinak pěkná - klidně by se mohla mírně rozšířit
  • v taxoboxu může být počet obyvatel v jedné lini - to datum jako ten dolní index vypadá divně
  • dva box nevadí, ale proč se liší počty obyvatel, resp. proč se neudává jeden rok?
  • více obrázků - ty buď esteticky rozhodit, nebo šířkově strovnat s boxi
  • obr: TREBIC WAY.JPG - není dobře vyfocen = ujíždí perspektiva - doporučuju vyfotit rovně a pak vyříznout, nebo nechat v kontextu ulice.
  • vývoj počtu obyvatel by měl být odrefován - dají se v okresním archyvu dohledat počty až do středověku
  • refy k Pozoruhodnosti a zajímavosti převést na exteráky
  • Byla zapsána 3. července 2003. - chybí ref
  • když popis obr. začíná velkým písmenem (a není to podle pravidel pro psaní velkých písmen) jedná se pravděpodobně o větu a musí za ní být tečka.
  • hezké jsou ty seznamy a fotogalerie, která by se mohla zapsat do standardizovaných odkazů.
    • článek jsme nedočet, napsat tento seznam mě docela unavilo.--Juan de Vojníkov 09:39, 13. 6. 2007 (UTC)
Juane, dekuju, jak si najdu cas, tak se na to postupne vrhnu. :)--frettie.net 13:55, 13. 6. 2007 (UTC)


Jo a ty refy by měli být před tečkou.--Juan de Vojníkov 19:13, 18. 6. 2007 (UTC)

Prošel jsem to a udělal pár změn, některé poznámky zakomentované přímo v textu. Jinak se mi zdá, že článek je už dost dobrý, myslím, že by po doplnění referencí a vyřešení pár zbývajících drobností mohl do Dobrých článků. Z hlediska přípravy na Nejlepší bych viděl postupně zamodřit červené odkazy, najít lepší zdroje referencí pro historická fakty (knížka regionálních pověstí je spíš taková nouzovka), dodat mapku města, zlepšit popis nejvýznamnějších památek a městské historie a naopak potlačit takovou tu regionální kroniku (do jakých firem v okolí lidi dojíždějí za prací atp.).--Ioannes Pragensis 19:14, 18. 6. 2007 (UTC)

SVG Mapka města je k dispozici na Commons. --Nostrifikator 18:16, 19. 6. 2007 (UTC)

Třebíč a úpravy Ria Svoboda[editovat zdroj]

Ahoj, můžeš mi prosímtě říct, proč decimuješ článek o Třebíči? A taky proč nereaguješ na veškerý kontakty?

Teď naposledy jsi brutálně za jeden den "zasral" historii článku, 22 editací, bože, co to je?! Dál, proč jsi odstranil UNESCO infobox, imho tam patří víc než jinam. A tak dále, proč jsi psal jako shrnutík odstranění fotky intersparu "bude o ní rozhodnuto", kým?--frettie.net 11:35, 25. 5. 2008 (UTC)

UNESCO infobox sem nepatří, Třebíč není součástí UNESCA, součástí je bazilika a židovské město. O té fotce rozhodnu, když těch fotek bude víc, tak tam patří, ale ta jedna tam opravdu nemá žádný význam.--Ria 16:33, 25. 5. 2008 (UTC)
Tohle je infobox, který sem imho patří, bezesporu.--frettie.net 10:29, 26. 5. 2008 (UTC)
Možná, že ano, ale já jsem jednal na doporučení, které mi přišlo odůvodněné. A na anglické wikipedii byl a už tam také není.--Ria 13:23, 26. 5. 2008 (UTC)
Oki, beru. A co ty galerie, nebylo by lepší dát na konci galerii a ne ji dávat doprostřed článku? A sem tam nějaký obrázek dát jako thumb do textu?--frettie.net 10:04, 27. 5. 2008 (UTC)
Mohl bych vytvořit fotogalerii na konci článku??? Náhled:Wikipedista:Ria Svoboda/Třebíč. Chybějcí fotografie už jenom nahraji na Commons. Dík za radu.--Ria 16:24, 27. 5. 2008 (UTC)
Do Nejlepšího článku fotogalerie nepatří. Od toho je stránka na Commons.--Juan de Vojníkov 19:03, 27. 5. 2008 (UTC)
Dobrá, tak mám některé ty fotografie umístit do textu???--Ria 05:33, 28. 5. 2008 (UTC)
Ano, aspoň podle mě. --frettie.net 14:08, 29. 5. 2008 (UTC)

@Frettie.net: infobox UNESCO tam samozřejmě nepatří, nebo celá Třebíč pod UNESCEM zahrnuta není. Ten infobox patří do speciálního článku. Doufám, že teď taky pomůžeš, když je článek v nominaci.--Juan de Vojníkov 13:11, 27. 5. 2008 (UTC)

Juane, trebic je opet v nominaci na nejlepsi?--frettie.net 16:33, 27. 5. 2008 (UTC)
Už týden, viz tabulka nahoře, případně Wikipedie:Nominace nejlepších článků/Třebíč, --Podzemník 16:37, 27. 5. 2008 (UTC)


Připomínky[editovat zdroj]

Měl bych několik připomínek, počet obyvatel se nevztahuje k městu, ale k okresu. Město a okres přece je trošku rozdíl. Dále dle mého názoru do článku o městě nepatří kapitolka o konkurenčním boji obchodních řetězců.Jinak hezký článek--Mirek256 27. 7. 2008, 05:22 (UTC)

Naprosto netuším jak to myslíš s těmi obyvateli, protože Třebíč má 38717 obyvatel.--Ria 14. 10. 2008, 16:18 (UTC)

Dějiny Třebíče[editovat zdroj]

Zdravím, historie Třebíče je v článku zpracována dosti podrobně, což je samozřejmě jen dobře. Podle mě by však bylo lepší, kdyby se vyčlenila do samostatného článku Dějiny Třebíče a zde se ořezala tak, aby článek nenatahovala; stal by se podle mě pak i přehlednější. --Podzemnik 12. 11. 2008, 09:32 (UTC)

Ahoj, je to v plánu, jen ji dopíšu celou, nebo už mám přímo pracovat na tom článku? To bych mohl, to je pravda. Ovšem i tak se mi nelíbí postup kolegy ria svoboda s dělením na historické etapy.--frettie.net 12. 11. 2008, 13:03 (UTC)
Frettie, já myslím, že je jedno, jak to uděláš, osobně bych pracoval přímo na článku Dějiny Třebíče. To dělení na etapy od zmíněného kolegy je docela zbytečné, pokud by ovšem článek Dějiny Třebíče nebyl natolik obsáhlý, že by bylo dobré jej dělit. --Podzemnik 12. 11. 2008, 14:52 (UTC)

Třebíčské noviny[editovat zdroj]

Frettie, v oddílu Média píšeš, že třebíčské noviny vycházeli v Třebíči od roku 1995 do roku 1996. Ovšem dodnes dostávám do schránky Třebíčské noviny - odnož Jihlavských listů - vycházející jednou měsíčně. Viz Třebíčské noviny na internetu.--Ria 30. 1. 2009, 12:12 (UTC)

Edituj z odvahou, ale jsou to tuším jiné noviny, než ty původní, zmiŇ to tam, protože podle knihovny existují jen dva ročníky.--frettie.net 30. 1. 2009, 17:08 (UTC)


Děkuji za hezký článek. Náměty k vylepšení:

  • Struktura článku - moc jemně rozdělen na podkapitoly, obsah se ani nevejde na obrazovku.
Naprosto nechápu, jak se „ani nevejde na obrazovku“.--Ria 29. 3. 2009, 16:01 (UTC)
Tabulka seznamu, je-li zapnutá, je tak dlouhá, že se mi nevejde na jednu obrazovku. Je to pak nepřehledné a také to ukazuje na možnost, že členění na kapitoly je příliš jemné, nepraktické.--Ioannes Pragensis 30. 3. 2009, 16:18 (UTC)
  • Název kapitoly Novověk ani není přesný, do novověku patří i současnost.
Rozdělím na století. (16. a 17.; 18.)--Ria 28. 3. 2009, 20:12 (UTC)
  • "v jihovýchodní části kraje Vysočina, a je jeho druhým největším městem." - bylo by dobré doplnit "po Jihlavě"
  • "Počátky města souvisí se založením zdejšího benediktiského kláštera, na jehož místě se dnes nachází zámek, roku 1101." - pozor na kostrbaté věty. "Počátky města souvisí se založením benediktinského kláštera roku 1101, na jehož místě se dnes nachází zámek." zní o trochu líp.
  • Projeďte si to dobrým spell checkerem, benediktiského má být benediktinského. Možná je tam těch chyb víc.
  • Pozor na zbytečná "výplňová" slova a "okecávačky". Třeba slovo "zdejšího" v předchozí rozebírané větě. Anebo větu "Rozloha Třebíče činí 56 km2 a město je členěno do 17 částí, z nichž se 10 nachází přímo ve městské zástavbě a zbylých 7 v blízkém okolí." lze zestručnit na "Třebíč má rozlohu 56 km2 a dělí se na 17 částí, z nichž 10 tvoří městské jádro a zbylých 7 je v blízkém okolí." bez jakékoli ztráty informace - encyklopedický styl má být hutný.
Těch 10 netvoří jádro, ale samotné město - zbylé jsou bývalé vesnice.--Ria 29. 3. 2009, 13:57 (UTC)
Tak tam dejte třeba "10 tvoří městskou zástavbu"; v každém případě to jde zestručnit.--Ioannes Pragensis 29. 3. 2009, 16:08 (UTC)
Dobře.--Ria 29. 3. 2009, 16:18 (UTC)
  • Styl. "Přední pohled na Divadlo Pasáž. Foceno z Masarykova náměstí." "Foceno" je slang. Moc ukecané. Lepší je "Divadlo Pasáž z Masarykova náměstí" Bez tečky.
  • Přesná terminologie a sloh: "usnesení rady města, že město hodlá usilovat o dosažení postu statutárního města" má být "usnesení rady města, že Třebíč hodlá usilovat o dosažení titulu statutárního města" - moc často se opakuje slovo "město" a "post" znamená spíš postavení v nějakém úřadě než čestný titul.
  • Projděte si typografii, vidím tam krátké rozdělovníky - kde by měly být dlouhé pomlčky – ("in silva trebecensis - v lese třebečském").
Nastuduji si normu, ale kdyžtak bych s tím potřeboval pomoci.--Ria 29. 3. 2009, 13:57 (UTC)
  • Práce s obrázky - jsou většinou monotónně natlačené u pravé strany, což spolu s jejich často stejnou šířkou přispívá k tomu, že článek působí graficky fádním dojmem. Dejte jich víc i nalevo, trochu pozměňujte šířku. Podívejte se na nějaký graficky dobře upravený čerstvý Featured Article na anglické Wikipedii, jak to může vypadat.
Při minulém hlasování o NČ bylo umístění obrázů kritizováno a takhle byly shledány jako nejlepší, ale podívám se na to.--Ria 29. 3. 2009, 13:57 (UTC)
Pro inspiraci použiji článek en:Belgrade.--Ria 29. 3. 2009, 14:05 (UTC)
  • Tabulky a grafy jsou také typograficky nezvládnuté, ty grafy jsou tak titěrné, že je vůbec nepřečtu. Méně je někdy více, můžete to vyčlenit do zvláštního hesla "Obyvatelstvo Třebíče" a tady nechat jen to nejdůležitější.
  • Méně je někdy více platí i pro celkový počet grafických prvků článku, těch obrázků mi připadá na jeden článek této délky hodně.

Hodně štěstí,--Ioannes Pragensis 28. 3. 2009, 07:37 (UTC)

Souhlasím, ač jsem dá se říct autorem. Ale jak to udělat, aby to vypadalo slušně?--frettie.net 29. 3. 2009, 18:28 (UTC)
Podívejte se pro inspiraci na jiné kvalitní články o městech, hlavně dobré jsou čerstvé FA na anglické Wikipedii.--Ioannes Pragensis 30. 3. 2009, 16:18 (UTC)

Jen malá poznámka Zagothala[editovat zdroj]

Zdá se mi, že tento článek je moc dlouhý a přeobrázkovaný. Tedy:

  • Nešlo by některé velké části (například Hospodářství) dát do zvlášť článků a tady uvést jen shrnutí?
  • A opravdu musí být galerie uprostřed textu?

S podravem Zagothal 4. 4. 2009, 10:41 (UTC)

  • Hospodářství není až tak dlouhé, ale popřemýšlím o tom.
  • Těch galerií je tam více. Jestli myslíš tu s grafy, tak to je jen pokus a asi bude mít nakonec demografie tyk svůj článek - nebo alespoň ty grafy.--Ria 4. 4. 2009, 17:53 (UTC)
Jsem proti dělání nového článku k demografii, není to tak rozsáhlé téma, aspoň zatím. Hospodářství taky není dlouhé, jen je tam možná moc obrázků, ale jak se do toho plete víc a víc lidí, tak co člověk, to názor, tudíž buď budu mít pravdu já nebo někdo jiný a nebo bude editační válka a na to já nemám chuť a ani náladu, jen spravím posléze udělané chyby. :)--frettie.net 4. 4. 2009, 18:08 (UTC)
Taky se mi to nechce předělávat, předtím to bylo pěkné, takhle to akorát zkazíme.--Ria 4. 4. 2009, 19:16 (UTC)
  • Nejvíce odvádějící pozornost, je podle mne galerie s obrázky památek. A tato část by si zasloužila asi samostatný článek. Ale to jsou jen mé názory. Zagothal 5. 4. 2009, 08:26 (UTC)
Existuje seznam, tak tam by se daly ty fotky umístit.--Ria 5. 4. 2009, 12:56 (UTC)
Tak je tam dej.--frettie.net 5. 4. 2009, 13:49 (UTC)

Fotografie u územního vývoje[editovat zdroj]

  • Myslím si, že ta tabulka s fotografiemi u územního vývoje, která byla odstraněna, tam měla své místo, nehledě na to, že teď jsem kvůli tomu musel přemístit obrázek, který narušoval tabulku a teď zase posouvá nadpis. A ty historické fotografie měly poměrně velkou hodnotu, jelikož je jinde na internetu nenajdete.--Ria 7. 4. 2009, 15:08 (UTC)
Jak jsem psal níž, zaprvý, nesmíš se na to koukat tak, že to narušuje tobě tok textu, protože ne každý má stejný rozlišení jako ty a navíc ta tabulka tam typograficky nesedí a na to hraju především, bolí to do očí, fajn tabulka je u těch parků, předělej to do takový a napiš k tomu i nějakej text o rozšíření třebíče mezi těmi roky a bude to dokonalý, čerpal bych ve starých textech (dějiny třebíče od Fišera např.) nebo ve starých mapách, mrkni na vojenská mapování a starý katastr.--frettie.net 7. 4. 2009, 22:38 (UTC)
Dobře, udělám něco jako u parků. Skoro konečná verze je zde: Wikipedista:Ria/Pískoviště#Územní vývoj Třebíče, ještě tam doplním zdroje. --Ria 8. 4. 2009, 08:32 (UTC)
Super, takhle je to mnohem lepší, jetě by to nemuselo mít žádný pozadí, ale jinak v pořádku, hlavně si oprav schořela na shořela. :)--frettie.net 8. 4. 2009, 09:18 (UTC)

Poznámky[editovat zdroj]

Ještě pár nápadů:

  • Nepoužívejte prosím aktualizující přítomný čas tam, kde popisujete již ukončený děj minulý ("Ve třicátých letech knihovna zažívá rozmach" "markrabě Karel povyšuje Třebíč na město").
  • Vyváženost - například kapitola o místní knihovně je obsažnější než kapitola o celém tamním náboženství
  • Sloučit krátké kapitoly do delších celků, obsah článku má strašně moc položek a přitom délka těch kapitolek je často mizivá
  • Moc interních odkazů (místky se odkazuje každý nedůležitý letopočet, každá všeobecně známá věc jako "smlouvou datovanou 11. září 2006"; také v rámci článku v zásadě by jedna věc měla být odkazována jen jednou, nanejvýš znovu potom tam, kde se text věnuje právě jí.
  • Zkontrolovat kam vedou odkazy, teď zrovna jsem našel a opravil jeden, který vedl na rozcestník a ne na správný článek.
  • popisky obrázků nemají končit tečkou (nejsou to celé věty)
  • "Spolek kat. tovaryšů" - názvy spolků celé, bez zkratek - "katolických"?
  • Zkratky měsíců Led Úno atd. se nepoužívají - doporučuji běžné zkratky nebo ještě lépe čísla; můžete se inspirovat teplotně srážkovou tabulkou v článku Jeruzalém

Zdravím,--Ioannes Pragensis 7. 4. 2009, 15:43 (UTC)

Ahoj Ione (Johanesi, Ioannesi?), tohle je otázka k diskuzi
  • S tím plně souhlasím, asi jsme to uspíšili, navíc teď se to komplikuje v tom, že na článku pracují dva i více lidí, tak je v tom bordel a mě už to tolik nebaví, pač se mi do toho pořád někdo motá a dává tam např. ujetý tabulky s obrázky, který tam prostě nesedí, obrázky super, ale v tabulce, která mě bije do mých krásných šedozelených estetický očí to nejde. :)
  • Vyváženost, já ti nevím, asi by to tak mělo být, ale ... prostě na vše je málo času. Chtělo by to i nějakýho věřícího i třebíče znalýho (např. Nostrifikator)
  • Sloučit, jenže jak. Máš třeba nějaký návrhy co a jak? Napadá mě třeba přepsat historii, až zas budu mít psavou (rozuměj, už mě nebude bavit psát seminárky do školy:)) tak na to vlítnu. :)
  • S těmi interními odkazy si myslím, že tam mohou být, obecné věci neodkazuju, ale roky a dny bych tam nechal, aspoň jednou, tímhle jsem se řídil v historii a myslím dobrý.
  • Odkazy jsou dobrou připomínkou, až bude síla, jdu na to. :)
  • Pokud je popisek započatý velkým písmenem je to podle mě správně.
  • ty zkratky si teď neuvědomuju, to jsem asi nepsal já. :)
  • zkratky měsíců? to tam taky někde je?

Zdravím i tebe, --frettie.net 7. 4. 2009, 22:36 (UTC)

Ahoj, myslím, že bych se k tomu měl také vyjádřit, jelikož k něčemu možná vím více.
  • To je můj zlozvyk, pokusím se to napravit
  • Náboženství můžu lehce rozšířit - pokud se mi bude chtít hledat zdroje - šal by třeba dopsat historie.
  • Myslím, že by to dezorientovalo čtenáře.
  • Moc interních odkazů (místky se odkazuje každý nedůležitý letopočet, každá všeobecně známá věc jako "smlouvou datovanou 11. září 2006"; také v rámci článku v zásadě by jedna věc měla být odkazována jen jednou, nanejvýš znovu potom tam, kde se text věnuje právě jí.
  • K tomu já nic nevím.
  • Teoreticky by mohly končit tečkou, jelikož některé texty (seznamy doplněné větami) takto také vypadají: Karlštej, Křivoklád, navštívili jsem české hrady. Myslím si le, že je všeobecný zvyk i v publikací a tisku popisky neukončovat tečkou, ale i přesto začínat velkým písmenem.
  • Zkratka je moje - byla tak i ve zdroji. Pokusím se správně nahradit.
  • Tabulka pochází z tabulu u článku Praha#Klimatické poměry.

--Ria 8. 4. 2009, 17:32 (UTC)

Jediná?[editovat zdroj]

Ak je zapísaný aj židovský cintorín v Třebíči, tak nemôže byť táto židovská štvrť jedinou mimoizraelskou židovskou pamiatkou zapísanou v SD UNESCO. --Lalina 20:07, 13. november 2010 (UTC)

A všimli jsme si, že toto je zapsáno pod jednou památkou a jedním zápisem?--frettie.net 13. 11. 2010, 20:30 (UTC)
No, neviem či si všimli ostatní, ja áno. V každom prípade to je zavádzajúce. Pekný večer. --Lalina 13. 11. 2010, 20:45 (UTC)

Potřebná aktualizace[editovat zdroj]

Viz odstavec "Památky zapsané do seznamu památek UNESCO v roce 2011 získaly prostřednictvím města grant kraje Vysočina vázaný na začlenění kamerových záznamů a přenosů památek do pořadu Panorama České televize, spolu s městem Třebíčí získala tentýž grant i města Telč a Žďár nad Sázavou. Vysílání má probíhat od 1. května 2012 do konce října téhož roku. Záznamy mají po celý rok být k dispozici na webových stránkách měst, kraje, organizace UNESCO a dalších organizací". Zdravím, --Ivannah (diskuse) 17. 10. 2013, 09:52 (UTC)

Naddimenzovaná stránka[editovat zdroj]

Pro mě jako pro uživatele je stránka přeplněná informacemi, které v encyklopedii nemají co dělat, a v důsledku k ničemu. Méně je někdy více. Když jsem se pokusil stránce pomoct aktualizací informací, byl můj edit vrácen bez vyplnění shrnutí editace. Podruhé byl můj edit se smazáním informací neencyklopedického rázu vrácen s tím, že takhle je vedena celá stránka, což skutečně není důvod k vracení editace, spíš přiznáním, že je potřeba důkladně přepracovat celou stránku. Stránka je vedena spíš jako kronika města, kde se píše o všem, kde se co šustne, a co je kde v plánu. Neúměrná velikost je vidět i na velikosti stránky cca 280 000 bajtů. Podíval jsem se do historie a vidím, že se očividně stala rukojmím uživatele Frettie, který do ní poslední roky pod záminkou "malých editací" jako jediný vkládá obsah. Poté, co jsem byl takto odrazován k přispění, se tomu vůbec nedivím.

Chci tímto vyzvat, aby se kdokoli, kdo má chuť, nebál stranu pořádně pokrátit a zrevidovat od informací nepatřících do encyklopedie. Zároveň prosím, aby moje editace nebyla vracena (zejména uživatelem Frettie), dokud zde v diskuzu nebude dosaženo konsenzu, že se mýlím. Děkuji. --FromCzech (diskuse) 28. 5. 2021, 14:00 (CEST)Odpovědět

Rukojmím ... beru to jako osobní útok. Ale pokud to je potřeba, tak si mažte co potřebujete. Osobní ataky a podobně zas odrazují mě. Ne každá stránka musí být pahýlem. --frettie.net (diskuse) 28. 5. 2021, 17:04 (CEST)Odpovědět
Jak vyplývá z toho, co jsem napsal výše, terčem osobního útoku jsem se stal já a snažím se bránit, aby se to neopakovalo. Mluvit o pahýlu v případě stránky, která velikostí násobně převyšuje ostatní česká města, je vtipem. Místo, aby jste se chytal nadsázky, bych raději uvítal zdlvodnění, proč za malé editace vydáváte běžné editace. --FromCzech (diskuse) 28. 5. 2021, 19:05 (CEST)Odpovědět
Protože to jsou malé editace. Mrzí mě, že to vidíte jinak. --frettie.net (diskuse) 29. 5. 2021, 10:05 (CEST)Odpovědět
Přečtěte si prosím, co je to Wikipedie:Malá editace. Tady není prostor na subjektivní interpretaci termínu. --FromCzech (diskuse) 29. 5. 2021, 10:21 (CEST)Odpovědět
Díky, za mě to je stále malá editace. --frettie.net (diskuse) 29. 5. 2021, 11:28 (CEST)Odpovědět
@Frettie Dobrý den, kolega @FromCzech má ohledně Vašeho nesprávného používání "malých editací" pravdu. Jediné přidané nebo změněné slovo, nebo revert předchozí editace, nejsou malou editací. KPX8 (diskuse) 29. 5. 2021, 13:25 (CEST)Odpovědět
Ok, dobře vědět. --frettie.net (diskuse) 29. 5. 2021, 18:14 (CEST)Odpovědět

Stále nejlepší článek?[editovat zdroj]

Po rozšíření článku by se dle mého skromného názoru mělo znovu zvážit, jestli článek i nadále patří mezi nejlepší články. Nepřijde mi, že třeba kapitola Obchod splňuje kritéria pro nejlepší články. Takže dávám upozornění: @OJJ, @Jan Polák, @Khamul1 --VasekPav (diskuse) 26. 2. 2022, 17:12 (CET)Odpovědět

@VasekPav: Potvrdit se to dá vždy. Osobně bych ale (i vzhledem k tomu byrokratickému molochu a obecné kvalitě mnohých kapitol) doporučil problémy řešit nejprve diskusí. Pokud problematické sekce pořešíte s Frettiem, bude to fajn. OJJ, Diskuse 26. 2. 2022, 18:33 (CET)Odpovědět
@VasekPav: Přesně jak uvádí kolega OJJ. Pokud se k obsahu článku vyskytnou nějaké výtky, je lepší je vyřešit nejprve na diskusní stránce daného článku. Věřím, že kolega Frettie bude zdárnému odstranění připomínek nápomocen a článek o Třebíči i nadále zůstane kvalitním. --Jan Polák (diskuse) 26. 2. 2022, 21:31 (CET)Odpovědět
Jo, rád se na to podívám, ale rozhodně to nebude hned, tohle není na hodinu. Pokud bude potřeba WP:VSVZ, tak co už. --frettie.net (diskuse) 27. 2. 2022, 10:57 (CET)Odpovědět
Mimochodem, z těch diskuzí okolo mi přijde, že pro mnoho čtenářů (nikoliv editorů, editoři totiž ví, že článek musí být krátký a to je důležité i pro čtenáře) by měl být ideální článek v podobě "Třebíč je". Jinak v mazání, které potěší delecionisty budu pokračovat. Doufám, že budou potěšení tím, že mě to promazávání mojí práce je poměrně líto. --frettie.net (diskuse) 27. 2. 2022, 12:32 (CET)Odpovědět
@Frettie: Víš, ono [2] se už kapku blíží NEKIT, když tam promažeš i iks informací z knižních zdrojů. Takže jsem to vrátil. Ono mít tady nafučeného Frettieho, co zas půlku toho pracně vybudovaného hesla smaže, aby se mohl trápit, jak jsou na něj delecionisté zlí, je taky výhra... Člověk je obecně z psychického hlediska druh dosti problematický. Očekávám, že problematická sekce byl ten Obchod (že to někdo může brát za spam) a pak některé ty okrajovosti. Ne zase šmahem smazat desítky kB textu. OJJ, Diskuse 27. 2. 2022, 13:20 (CET)Odpovědět
@OJJ: Já nevím, právě jsem to probíral poměrně pečlivě – smazal jsem toho relativně hodně, ale zas – dost toho byly podružnosti (teda podle mě ne, ale někteří to tak vidí). A některý ty části jsem přesunul do správnějších míst, kam se hodí víc. Třeba i do historie jiných vesnic nebo podobně. Nejsem nafučenej, jen zklamanej z chování lidí, osobně nemám rád, když někdo (kdokoliv a kdekoliv a v čemkoliv) má tendenci dehonestovat a ničit práci cizí nebo i svoji. Proto mi to je líto. Vidím za tím nějakou práci a svý práce si vážím. Reakce některých na tý původní diskusi ve mě dost podryly víru ve wikilidstvo. Já to nějak přežiju, ale vidět takový kokotský chování nějakej nováček? V lepším případě si řekne cosi o debilech, v horším se tady na to vykašle.
Ale jako jo, ten obchod jsem tam pročistil taky, ten dle mě problémovej není, jen je asi špatně nazvána kapitola. Ale čistší by být rozhodně mohl. A NEKIT to nebyl, nekit by byl převod článku na "Třebíč je město." :) . --frettie.net (diskuse) 27. 2. 2022, 21:41 (CET)Odpovědět
Jako jeden z "mazačů" se ozvu. Neberte to nijak osobně. Chápu, že to není dobrý pohled, když někdo vaši práci maže, ale "zásah" už byl a je potřeba, na tom se většina wikipedistů shodla...
Obchod je problémový už tím, že není aktuální - pořád je tam mnoho formulací typu: měla být, bude, plánuje, později atd. Asi to není úplně špatně, ale nevypadá to dobře. --VasekPav (diskuse) 28. 2. 2022, 17:17 (CET)Odpovědět
Já chápu, že spousta lidí má potěšení z ničení práce ostatních, takovejch lidí je obecně (nejen na wikipedii) hodně. Ale já k takovejm nepatřím a patřit nehodlám. Uznávám, že Obchod je takovej přebujelej, však jsem jej poměrně zásadně odsekal, ale pak to OJJ vrátil, já se mezitím vzdálil od počítače. A počkám. Čistka tomu může prospět, ale odmazání všeho? To asi ne. --frettie.net (diskuse) 1. 3. 2022, 09:16 (CET)Odpovědět

Balast[editovat zdroj]

Dobrý den, náhodou jsem se dostal do historie článku a viděl jsem tam ty tisícové změny, což mě zaujalo – a nestačím se divit. Jsem velmi příležitostný editor, ale vždyť ten článek je plný s prominutím balastu?

"V listopadu téhož roku energetická společnost E.On odpojila areál společnosti od zdrojů elektrické energie, a způsobila tak škody firmám, které sídlí v areálu na Jejkově.", "Call centrum vzniklo v budovách v areálu bývalé továrny BOPO v Borovině a otevřeno bylo 1. října téhož roku.", "druhým největším investorem v této zóně se stala společnost S.O.K. stavební, která investovala 40 milionů a v roce 2009 měla nabídnout 110 nových pracovních míst", "V roce 2018 bylo oznámeno, že třebíčská společnost Nuvia získala zakázky pro modernizaci jaderných elektráren na Ukrajině v hodnotě 1,7 miliardy Kč." a hromada dalších vět tohohle ražení... to jsou (zastaralé!) zprávy z lokálního deníku, ne wikipedistický článek o městě Třebíč, pardon. 78.80.106.17 4. 3. 2022, 10:46 (CET)Odpovědět

Děkujeme za názor, tohle je subjektivní názor. Za mě je zpráva z lokálního deníku o zakázce 1,7 miliardy poměrně významná. Ale ano, je v procesu i pročištění článku. --frettie.net (diskuse) 4. 3. 2022, 11:46 (CET)Odpovědět
Může být názor nesubjektivní? A kdo všechno děkuje ("děkujeme")? --Pavouk (diskuse) 13. 7. 2023, 01:07 (CEST)Odpovědět

NČ?[editovat zdroj]

Článek by potřeboval aktualizovat, přímo do článku patří geografie (i nadmořské výšky), i klimagramy, i informace o městských částech. někde chybí zdroje odstavců (skoro celé klima), jinde je informační balast: zcela významem obrácená je kapitola "Obecní správa a politika": místo podstatných voleb místních a informací o starostech/starostkách (či jejich zásluhách) a vládnoucích místních koalicích jsou tu nadbytečné informace o voleb do sněmovny či volby prezidenta... --Pavouk (diskuse) 13. 7. 2023, 01:07 (CEST)Odpovědět

Jo, geografii najdeš v samostatném článku, pač minule byly stížnosti, že článek je moc dlouhej, že to mám vyházet ven. Tak jsem to vyházel ven. To je pak těžký. Většina těch věcí tam je nebo jsou odkazovány, ale mrknu se na to a zkusím to doladit (ty zdroje dost možná zmizely při té extrakci do článku - např. Geografie Třebíče. Politika je takhle jako standard u všech obcí okresu Třebíč. Ale to by šlo taky určitě extrahovat jinam. Ale nebude to hned, tenhle měsíc toho mám tak nějak moc. --frettie.net (diskuse) 13. 7. 2023, 10:02 (CEST)Odpovědět
Článek by měl sám o sobě davát smysl a být tak úplný. Tedy stručně do něj patří vše. Vzor z poslední doby vidím články o obcích v Lužici, Görlitz a další, ač jsou možná trochu moc dlouhé a podrobné. Vzor článku o české obci nevidím. Rozhodně nedávat výsledky voleb do parlamentu/prezidenta, i když to mají jiné články okresu. Dlouhé kapitoly dělit na podkapitoly a na začátku této dlouhé kapitoly dát shrnutí. Mě se líbí členění u článku Lublaň, ač jde jen o DČ (moc červených odkazů, nevyvážené kapitoly). Kapitola má popisovat danou lokalitu a "jít hned na věc", tedy nevhodné je začít kapitolu "Přírodní poměry" větou "V okolí Třebíče jsou...": článek je o obci a ne o okolí, to lze případně dát až někam na konec. V článku nesmí být váhavé formulace "Těmito rozměry je jen o pár metrů čtverečných menší než Václavské náměstí v Praze, takže se město v minulosti mohlo velikostí náměstí rovnat městům královským." (pár metrů???) a navíc bez zdroje. Věta nezačíná pokud možno číslicí "3. července 2003 se židovské ghetto" a navíc je to přesné datum nutné? Nestačí "V roce 2003..." popř. "V červenci 2003"...... A vše musí být nutně ozdrojováno, tedy třeba "Tento jev se přičítá stavbě Jaderné elektrárny Dukovany." ve zdroji asi není. Navíc zdroj není citační šablonou, chybí rok a další parametry a ani se my žádný zdroj tohoto jména nedaří dohledat. --Pavouk (diskuse) 13. 7. 2023, 11:22 (CEST)Odpovědět
Vzor článku o české obci samozřejmě je, a ne jeden. Dokonce celý wikiprojekt na to existuje.--RomanM82 (diskuse) 18. 7. 2023, 12:55 (CEST)Odpovědět
Jasně, máte pravdu, avšak NČ jsou trochu starší a většinou o menších obcích, chybí různě kapitolky třeba ochrana přírody. Např. Jiřetín chybí památné stromy ochrana přírody), Varnsdorf: poloha, ochrana přírody, flora, fauna, klimagramy.) Nevyrovnané úvody: třeba Varnsdorf a podružná info v úvodu "..jsou hraniční přechody do Německa: silniční Varnsdorf-Seifhennersdorf a Varnsdorf-Großschönau" (navíc máme Schöngen). Hejnice má v prvním odstavci úvodu zbytečnou pověst=zázrak uzdravení. Také mi ten úvod Hejnice přijde nevyrovaný a samotný článek je místy zbytečně podrobný.
Ale ta ukázková struktura článku vypadá dobře, podívám se někdy na to, zda tam něco nepatří přidat/odebrat. Ještě by tam mohla být ukázka toho úvodu: co by v něm nikdy nemělo chybět: rozloha, počet obyvatel, stručná historie... --Pavouk (diskuse) 18. 7. 2023, 13:49 (CEST)Odpovědět
Jasný, od tý doby, co ten článek byl schválen jako NČ uplynulo hodně vody, mezitím byl prodlužován, doplňován a nakonec značně proškrtán (protože existují i velmi radikální wikipedisté). Někdy se k tomu snad zas dostanu, ale tohle zestručnění a sepsání je věcí dost na dlouho a musím mít u sebe ideálně všechny zdroje (zdaleka to nejde jen s internetovými zdroji). Nemyslím si tedy, že vše musí být ozdrojováno (příkladem, zdrojovat, že dům je budova je nadbytečný), ale vše fakticky jasný nebo časem měnitelný, ... by zdrojováno být mělo. Jak říkám, mám to v nějakým dlouhodobým plánu – to přepsat a víc projít, při té čistce jsem se snažil zachovat "čitelnost", ale jak to bylo během cca 1-2 dní, tak to nešlo zdaleka všechno. A díky moc za zpětnou vazbu, přesnou, jasnou a konstruktivní. --frettie.net (diskuse) 16. 7. 2023, 12:53 (CEST)Odpovědět