Syros

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Syros
Σύρος (řecky)
Ano Syros a Ermupoli
LokalizaceEgejské moře
StátŘeckoŘecko Řecko
• krajJižní Egeis
• reg. jednotkaSyros
• obecSyros-Ermupoli
• obecní jednotka3
• komunita9
• sídla31 (39)[1]
Topografie
Rozloha102,4 km²[2]
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholProfitis Ilias[3] (490[4] m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel21 507 ([5])
Hustota zalidnění210,03[6] obyv./km²
Největší sídloErmupoli
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Syros (druhý pád Syru, řecky Σύρος) je ostrov v Řeckém souostroví Kyklady ve Středozemním moři. Leží jihozápadně od ostrova Tinos, severně od ostrova Paros a západně od ostrova Mykonos. Rozloha ostrova činí 84,07 km², nejvyšší bod Pirgos dosahuje 442 m. Spolu s neobývaným ostrovem Gyaros a menšími okolními ostrůvky tvoří jednu obec, která se jmenuje Syros-Ermupoli a jednu regionální jednotku, která se jmenuje Syros a patří pod kraj Jižní Egeis. Na ostrově Gyaros se nachází nejvyšší bod regionální jednotky i obce Syros-Ermupoli zvaný Profitis Ilias (490  m).

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

V obci Syros-Ermupoli a tedy i v regionální jednotce Syros v roce 2011 žilo 21507[5] obyvatel, z nichž 21505 žilo na hlavním ostrově a 2 na ostrově Varvarousa. Největším městem a sídlem obce a regionální jednotky je Ermupoli, které je zároveň i sídlem kraje Jižní Egeis. Přes 750 obyvatel mají ještě Vari, Manna, Ano Syros a Poseidonia. Obec Syros-Ermupoli tvoří tři obecní jednotky, které se dále skládají z devíti komunit a ty z jednotlivých sídel, tj. měst a vesnic. V závorkách je uveden počet obyvatel obecních jednotek a komunit.

Členění komunity[editovat | editovat zdroj]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Syros byl osídlen již od třetího tisíciletí před Kr. Byl jedním z center kykladské kultury, následně byl vystaven minojskému vlivu, později byl ovlivněn mykénskou civilizací a jmenoval se Συρίη (Syrie). Nakonec se zde usadili Iónové a byl spojencem Athén.

Později byl ovládnut Římskou říší a v 4. stol. spadal pod Byzantskou říši. V 13. stol. Syros ovládli Benátčané a místní obyvatelé přestoupili na katolickou víru, přičemž si uchovali řecký jazyk. Katolickou víru si obyvatelé udrželi i během turecké nadvlády. V 19. století na ostrově žilo 4 000 obyvatel, ale během Řecké války za nezávislost se zde usadili Řekové z ostrovů Dodekanés a z Malé Asie, kteří se sem uchýlili před Turky. Tito uprchlíci založili město Ermupoli a přinesli sem pravoslavnou církev. Koncem 19. stol. zde žilo už 22 000 obyvatel. Začátkem 20. stol. se mnoho obyvatel z ostrova usadilo v Athénách a Pireu. Obyvatelé ostrova byli známí jako podnikatelé. Z ostrova Syros pocházel i slavný řecký zpěvák Markos Vamvakaris a původem i známý spisovatel Nikos Dimou.

Náboženství[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je významné centrum římskokatolické církve v Řecku. Římskokatolická diecéze Syros (a Mélos) vznikla ve 13. století, v roce 2014 měla v 15 farnostech 7 020 věřících, tj. 22,4 % z 31 300 obyvatel.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. sídel na hlavním ostrově je 31, dalších 8 sídel obce tvoří okolní ostrovy a ostrůvky u pobřeží, z nichž je obydlen pouze Varvarousa
  2. rozloha obce a regionální jednotky včetně okolních ostrovů, rozloha samotného ostrova Syros je 84,07 km²
  3. nachází se na ostrově Gyaros, na vlastním ostrově Syros je nejvyšší Pirgos
  4. na ostrově Gyaros, na vlastním ostrově Syros 442 m
  5. a b Počet obyvatel regionální jednotky a obce Syros-Ermupoli dle [1]. Na vlastním ostrově Syros žilo o 2 obyvatele ostrůvku Varvarosa méně.
  6. hustota zalidnění obce včetně okolních ostrovů, hustota zalidnění samotného ostrova Syros je 255,80 obyvatel/km²
  7. http://www.catholic-hierarchy.org

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Syros na slovenské Wikipedii.