Astypalaia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Astypalaia
Αστυπάλαια (řecky)
pohled na hlavní město s hradem
pohled na hlavní město s hradem
LokalizaceEgejské moře
StátŘeckoŘecko Řecko
• krajSouth Aegean Region flag Jižní Egeis
• reg. jednotkaKalymnos
• obecAstypalaia
• obecní jednotkaAstypalaia
• komunitaAstypalaia
• sídla4 (23)[1]
Topografie
Rozloha96,42 km²[2]
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholVardia (482 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel1 334 (2011[3])
Hustota zalidnění11,76[4] obyv./km²
Největší sídloAstypalaia
Používané jazykyřečtina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Astypalaia (druhý pád Astypalaias) (řecky Αστυπάλαια) je řecký ostrov v souostroví Dodekany, který leží na východě Egejského moře 44 km jihozápadně od ostrova Kós, 41 km jihovýchodně od Amorgu a 45 km severovýchodně od Anafi. Leží tak na rozhraní Kyklad a Dodekan. Spolu s blízkými ostrůvky tvoří stejnojmennou obec. Ostrov Astypalaia má rozlohu 96,42 km² a obec 114,077 km². Obec je součástí regionální jednotky Kalymnos v kraji Jižní Egeis.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 žilo v obci 1334 obyvatel, všichni na hlavním ostrově. Hlavním sídlem ostrova je město Astypalaia. Celý ostrov tvoří jednu obec, která se nečlení na obecní jednotky a komunity a skládá se přímo z jednotlivých sídel, tj. měst a vesnic. V závorkách je uveden počet obyvatel jednotlivých sídel.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Vlastní ostrov je protáhlý z jihozápadu na severovýchod. Uprostřed je zúžený a jedná se tak vlastně o dva poloostrovy, které jsou spojené úzkou šíjí. Ostrov má velmi nepravidelné pobřeží s mnoha chráněnými zátokami. Ostrov je kopcovitý. Jeho nejvyšší bod Vardianadmořskou výšku 482 m a nachází se v západní části ostrova. Nejvyšší bod východní části je o 100 m nižší.

Ekologická mobilita[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. října 2020 podepsal koncern Volkswagen s řeckou vládou memorandum, na základě které se má ostrov Astypalaia stát příkladem ekologické mobility. Během sedmi let mají být čtyři naftové generátory, které na ostrově slouží k výrobě elektrické energie, nahrazeny větrnými a solárními zdroji. Volkswagen má na ostrově vybudovat síť 230 dobíjecích stanic a zhruba 1500 místních aut se spalovacími motory má být nahrazeno dodávkou elektromobilů a sdílením automobilů a také skútrů na elektrický pohon.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Astypalaia na anglické Wikipedii a Astypalea na německé Wikipedii.

  1. sídla na hlavním ostrově jsou 4, dalších 19 sídel obce tvoří neobydlené ostrůvky
  2. rozloha ostrova je 96,42 km², rozloha obce, která navíc zahrnuje okolní neobydlené ostrůvky je 114,077 km²
  3. počet obyvatel obce a obecní jednotky, komunity a ostrova je shodný dle [1] Archivováno 16. 10. 2015 na Wayback Machine..
  4. hustota obyvatel obce a obecní jednotky a komunity je shodný 9,94, hustota obyvatel ostrova je větší díky nezapočtení neobydlených ostrovů činí 11,76
  5. LAŽANSKÝ, Milan. Volkswagen dostal řecký ostrov na hraní, má být modelovým příkladem ekologické mobility. Novinky.cz [online]. Borgis, 2020-11-04 [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]