Sudak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sudak
Судак
Večerní pohled na záliv
Večerní pohled na záliv
Sudak – znak
znak
Sudak – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška50 m n. m.
Časové pásmoUTC+4
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Autonomní republikaKrym
Městská radaSudacká
Stát (de facto)RuskoRusko Rusko
RepublikaKrym
Městská radaSudacká
Sudak
Sudak
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha15 km²
Počet obyvatel16 784 (2018)[1]
Hustota zalidnění1 118,9 obyv./km²
Správa
Vznik212 př. n. l.
Oficiální webwww.sudak-news.info
Adresa obecního úřaduвул. Леніна 85а
98000 м. Судак
Telefonní předvolba6566
PSČ298000 — 298015
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sudak (ukrajinsky Судак; rusky Судак; krymskou tatarštinou Sudaq) je historické město a jedno z největších letovisek na Krymu, sporném území považovaném za část Ukrajiny, ale ovládaném od Krymské krize Ruskem. Leží zhruba uprostřed jižního černomořského pobřeží Krymu mezi městy Feodosija a Alušta. Do Sudaku nevede železnice, s ostatními městy Krymu je spojen autobusovou dopravou. Status města opětovně získal až v roce 1982. Žije zde 15 000 obyvatel. Je střediskem vinařství.

Dominanta a v současnosti hlavní turistická atrakce Sudaku je mohutná pozdně středověká tvrz. Během sovětské éry byla tvrz poněkud necitlivě renovována.

Sudacká městská rada[editovat | editovat zdroj]

Administrativně je město spravováno městskou radou, do jehož obvodu spadají také sídlo městského typu Novyj Svit (Novyj Svět) a okolní vesnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení města a přístavu není zcela objasněno, podle pozdní tradice jej založili roku 212 Alanové. Od starověku bylo známé v řecké formě jména Sugdaia (Σουγδαία).

Ve středověku se města stejně jako celého Krymu mnohokrát zmocnili různí vládci. Jméno se zjednodušilo na Sudaia a u východních Slovanů bylo známé jako Surož. Na počátku 13. století po zřízení Latinského císařství město získali Benátčané a bylo součástí vedlejší trasy hedvábné stezky. V roce 1253 se odtud vypravil na svou misijní cestu k Mongolům a chánu Möngkemu františkán Vilém z Rubroeku. Kolem roku 1260 zde pobývali bratři Niccolo a Matteo Polové, otec a strýc Marca Pola, před svou první cestou do Asie, kde vstoupili do služeb chána Kublaje. Roku 1365 získala Sudak Janovská republika, za jejíž nadvlády zde vznikla mohutná tvrz.

V roce 1475 bylo město dobyto osmanským Velkým vezírem a stalo se součástí Krymského chanátu. V roce 1783 se anexí Krymu stalo součástí Ruského impéria.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 26. Численность постоянного населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года. Dostupné online. [cit. 2019-01-23]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Panoráma města z Janovské pevnosti