Státní znak Ukrajiny: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
tzv. ne
Fkmc (diskuse | příspěvky)
šablona
Řádek 21: Řádek 21:
* [[Ukrajinská hymna]]
* [[Ukrajinská hymna]]
* [[Dějiny Ukrajiny]]
* [[Dějiny Ukrajiny]]
{{Téma Evropy|Státní znak}}

{{Portály|Státní znaky evropských států|Ukrajina}}
{{Portály|Státní znaky evropských států|Ukrajina}}



Verze z 13. 7. 2017, 13:50

Státní znak Ukrajiny Tryzub

Státní znak Ukrajiny Tryzub (uk. тризубtrojzubec), je štít, kde se na modrém poli nachází zlatá stylizovaná „vidlice“, která byla v minulosti užívána jako erb Ruriků a Kyjevské Rusi.

Historie

Původ tryzubu není dostatečně vysvětlen. Nejspíš se jedná o jakýsi předkřesťanský indoevropský symbol, který kyjevský kníže Vladimír I. podědil po svých skandinávských předcích. Poprvé se na území Ukrajiny objevil na zlatých a stříbrných mincích ražených právě za knížete Vladimíra. Kromě toho lze tryzub nalézt na cihlách několika nejstarších kyjevských chrámů a ve folklorních materiálech.

Tryzub se pak objevil v heraldice Haličsko-Volyňského knížectví i Velkého knížectví litevského. Během krátkého trvání Ukrajinské národní republiky (19181919) se tryzub stal symbolem nového státu. Během druhé světové války byl využíván Organizaci ukrajinských nacionalistů a dostal se do vojenských odznaků Ukrajinské povstalecké armády. Jako ukrajinský státní znak se znovu objevil až po rozpadu Sovětského svazu a nabytí nezávislosti (1991).

Návrh velkého Státního znaku Ukrajiny

Velký Státní znak Ukrajiny v současnosti existuje pouze jako návrh předpokládaného budoucího znaku. Kromě malého Státního znaku, tryzubu svatého Vladimíra, který je jeho ústředním motivem, obsahuje rovněž dva štítonoše, heraldicky vpravo haličského lva a vlevo záporožského mušketýra. Nad štítem je umístěn knížecí věnec a pod štítem stuha v národních barvách a pšeničné klasy spojené plodem kaliny (rostlina symbolizující Ukrajinu).

Podle odpůrců návrhu má nabízený velký Státní znak řadu chyb a nepřesností: užití koruny neodpovídá ani historické tradici, ani současnému státnímu uspořádání Ukrajiny (republika); návrh nereflektuje všechna historická území, která v dnešní době tvoří ukrajinský stát, apod.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Герб України na ukrajinské Wikipedii.

Související články