Sovětský ráj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výstava „Sovětský ráj“, Praha 1942 (expozice sovětských zbraní)

„Sovětský ráj“ (německy „Das Sowjet-Paradies“) byla putovní výstava a stejnojmenný krátký propagační film,[1] které vytvořilo nacistické Vedení propagandy v říši (složka NSDAP) po přepadení Sovětského svazu za účelem ospravedlnění tohoto útoku a vyvrácení představy rozšířené mezi dělníky, že Sovětský svaz je dělnickým rájem.

Obsah výstavy[editovat | editovat zdroj]

Názvem „Sovětský ráj“ chtěli organizátoři akce ironizovat iluze o údajném blahobytu v Sovětském svazu. Expozice o každodenním životě v reálném bolševismu měla německým dělníkům ukázat bídu tamního života, za hlavní viníky označit Židy, a ospravedlnit německý vpád a tvrdost okupační politiky v SSSR. Pro tyto účely byly nashromážděny trofeje z různých okupovaných oblastí SSSR. Výstava byla uspořádána do několika tematických celků:

Hlavním exponátem výstavy měl být model ubohé chatrče běžného dělníka na pozadí sovětských paláců; údajně to měla být replika skutečného dělnického obydlí z předměstí Minska. Součástí byla i expozice sovětských zbraní a vojenských letadel, které měly demonstrovat hrozbu sovětské armády, např. stíhačky I-153 a přední části bombardéru SB-2, a také těžký tank KV-2.[2]

Místa konání[editovat | editovat zdroj]

V Berlíně se výstava stala terčem útoku komunistického odboje, který se ji 18. května 1942 pokusil zapálit; oheň však nezpůsobil větší škody.[3]

Následně byla výstava otevřena ještě v několika dalších městech v Německu a okupovaných zemích, například Essen, Oslo, Štrasburk či Hamburk.[4]

Výstava v Praze[editovat | editovat zdroj]

Na podnět zastupujícího protektora Heydricha byla výstava převezena z Vídně do Prahy, kde ji 28. února 1942 zahájil státní sekretář K. H. Frank (otevření pro novináře bylo o den dříve). Umístěna byla ve Wiehlově budově z Jubilejní výstavy. Výstava trvala do konce března a zhlédlo ji asi půl milionu návštěvníků. Mezi návštěvníky byli i příslušníci skupiny Anthropoid Jozef Gabčík a Jan Kubiš.[2][5] Některé velké továrny pořádaly do Prahy povinné zájezdy dělníků, ovšem výstava se zcela minula účinkem, a většina českých návštěvníků ji považovala pouze za produkt nacistické propagandy[5] a největší dojem na návštěvníky udělal sovětský těžký tank KV-2. Poté byla přesunuta do Berlína.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Das Sowjet-Paradies v Internet Movie Database (anglicky)
  2. a b KALINA, Pavel. Výstava ukořistěných zbraní: Sovětský ráj. Historie a plastikové modelářství. Květen 2005, roč. XV, čís. 5, s. 29–31. ISSN 1210-1427. 
  3. L.J. Brand im Sowjetparadies. Ein Kapitel aus der Geschichte des jüdischen Widerstands. Frankfurter Allgemeinen Zeitung [online]. 28.02.2007 [cit. 2016-06-03]. Dostupné online. 
  4. BURGSTALLER, Rosemarie. Bilder nicht nur im Kopf. Die Presse.com [online]. 20. 12. 2013 [cit. 2016-08-17]. Dostupné online. (německy) 
  5. a b BURIAN, Michal; KNÍŽEK, Aleš; RAJLICH, Jiří, STEHLÍK, Eduard. Atentát: Operace Anthropoid, 1941-1942. 2. vyd. Praha: Ministerstvo obrany České republiky – Agentura vojenských informací a služeb, 2007. Dostupné online. ISBN 978-80-7278-411-0. Kapitola Prosinec 1941 - květen 1942, s. 53. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]