Sokolnice-Telnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sokolnice-Telnice
Nádraží Sokolnice-Telnice
Nádraží Sokolnice-Telnice
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský kraj
ObecTelnice, Újezd u Brna
Souřadnice
Sokolnice-Telnice
Sokolnice-Telnice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice361253[1]
TraťBrno–Přerov
Nadmořská výška210 m n. m.
V provozu od30. srpna 1869
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické vz. 5007[1]
Dopravní koleje3[1]
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaautobusový terminál před staniční budovou
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sokolnice-Telnice jsou železniční stanice na rozhraní katastrů obce Telnice a města Újezd u Brna v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji, nedaleko potoka Říčka. Leží na jednokolejné elektrizované trati železniční trati Brno–Přerov (25 kV 50 Hz AC).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást Moravsko-slezské severní dráhy (sesterská společnost Severní dráhy císaře Ferdinanda KFNB) spojující Brno a Přerov, kde se trať napojovala na existující železnici do Ostravy a Krakova. Autorem univerzalizované podoby rozsáhlé stanice byl pravděpodobně architekt Theodor Hoffmann. Pravidelný provoz mezi Brnem a Přerovem byl zahájen 30. srpna 1869. Po zestátnění KFNB v roce 1906 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

Stavbu provedla v letech 1916–1917 berlínská firma Orenstein & Koppel, zejména s pracovním nasazením ruských a italských válečných zajatců z první světové války. Trať procházející stanicí byla elektrizována v letech 1994–1996.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde dvě jednostranná úrovňová nekrytá nástupiště, k příchodu k vlakům slouží přechody přes koleje.[1] Do stanice je napojena vlečka do bývalého cukrovaru.

Výpravní budova[editovat | editovat zdroj]

Při výstavbě Moravsko-slezské severní dráhy byly použity typové projekty výpravních budov ve všech stanicích. V Sokolnicích jde o střední variantu pocházející z projekční kanceláře KFNB pod vedením architekta Theodora Hoffmanna. Výpravna byla postavena v romantizujícím slohu na protáhlém pětidílném půdorysu. Střední patrová část měla krajní rizality s navazujícími trakty s kolmě zakončenými přízemními křídly. Budova byla krytá valbovou střechou ve střední části, podélný trakt a křídla měly sedlovou střechu. Budova byla zdobena gotizujícími prvky, které byly při opravách v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století odstraněny.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Sokolnice-Telnice. Portál Provozování dráhy. SŽDC, říjen 2015. 
  2. KREJČIŘÍK, Mojmír. Česká nádraží : (architektura a stavební vývoj). 1. vyd. Litoměřice: Vydavatelství dopravní literatury, 2003. ISBN 8090270670, ISBN 9788090270671. OCLC 53860685 S. 124. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]