Provincie Bergamo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Provincie Bergamo
Provincia di Bergamo
Geografie
Provincie Bergamo na mapě Itálie
Provincie Bergamo na mapě Itálie
Hlavní městoBergamo
Souřadnice
Rozloha2 722,86 km²
Časové pásmoUTC +1
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1 107 441 (31.12.2013)
Hustota zalidnění406,7 obyv./km²
Správa regionu
StátItálieItálie Itálie
Nadřazený celekLombardie
Druh celkuProvincie
Podřízené celky244 obcí
Mezinárodní identifikace
Označení vozidelBG
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bergamo (Provincia di Bergamo) je italskou provincií v oblasti Lombardie. Sousedí na severu s provincií Sondrio, na západě s provinciemi Lecco, Monza e Brianza a Milano, na jihu s provincií Cremona a na východě s provincií Brescia.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Provincie Bergamo je situována v centrální části regionu Lombardie. Západní hranici provincie tvoří údolí řeky Brembo a jezero Lago di Como na severu a řeka Adda na jihu. Severní hranice sleduje rozvodí Orobisjkých Alp. Východní hranice jde podél Val di Sclave, Val Camonica, jezera Lago d'Iseo a řeky Oglio. Jižní hranice je stanovena dohodou.

Jižní část provincie je hornatá a nacházejí se zde hlavní bergamská údolí: Val Brembana (protékané řekou Brembo), Val Seriana (řeka Serio) a Val Cavallina (řeka Cherio). Mezi menší údolí patří Valle Imagna a Valle di Scalva. Směrem na jih je pás pohoří, jehož součástí jsou Val San Martino, Colli di Bergamo a Valcalepio a kde se pěstuje víno. Jih provincie je tvořen Pádskou nížinou.

Hydrografie[editovat | editovat zdroj]

Celé území provincie je v povodí řeky Pád prostřednictvím řek Adda a Oglio. Řekou Adda odtéká Brembo se svými přítoky Imagna, Enna a Serio, do řeky Oglio se vlévají Cherio, Borlezza a Dezzo. Nejdůležitější jezera jsou Lago d'Iseo, na hranicích s provincií Brescia, a Lago di Endine.

Horstvo[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší vrcholy se nacházejí v Orobijských Alpách na hranicích s provincií Sondrio. Nejvyšší hory jsou Pizzo di Coca (3 052 m), Pizzo del Diavolo (2 914 m) a Torena (2 911 m).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]