Posedlí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Posedlí (anglicky The Possessed) je krátká sci-fi povídka spisovatele Arthura C. Clarka, která vyšla v Československu ve sbírce Zpráva o třetí planetě z roku 1982[1] a v ČR ve sbírce Devět miliard božích jmen z roku 2002.

V angličtině vyšla např. ve sbírce s názvem The Nine Billion Names of God.

Obsah povídky[editovat | editovat zdroj]

Mrazivým nekonečným prostorem vesmíru se žene Roj. Pátrá po organickém životě, po svém hostiteli. Vyrazil na cestu před mnoha miliony let, když jeho slunce explodovalo.
Roj dorazil do Sluneční soustavy a odhalil obyvatelnou planetu - Zemi. Život se zde sice nachází, ale do inteligence má daleko. Jsou zde tvorové, kteří se plazí a skáčou, ale nemluví ani nic netvoří. Možná se zde v budoucnu vyvine vyspělá inteligence, na níž by bylo vhodné parazitovat, ale Roj nedokáže odhadnout, která z forem života na planetě by k ní mohla dospět. Bez svého hostitele je pouze systémem nepatrných elektrických signálů, teprve až se usídlí v mozcích inteligentních druhů, neexistuje nic, co by přesáhlo jeho možnosti.

Roj dospěl k rozhodnutí, rozdělí se. Malá část zůstane na Zemi, aby sledovala vývoj života a větší část bude pokračovat v mezihvězdném pátrání. Roj, jenž zůstal na planetě Sluneční soustavy, začal pracovat na složitém úkolu. Potřeboval rozšířený organismus (aby jej nevyhubila např. epidemie) a zároveň ne moc malý, aby dokázal ovládnout svět. Nakonec si svého hostitele zvolil a začal usměrňovat jeho osud. Z ještěrů se stala teplokrevná zvířata rodící živé potomky. Stále byli slabí, ale jejich mozky již budily naději pro Roj.

Minulo sto milionů roků a Roj fatálně pochybil, vybral si špatnou větev. Přestože je nesmrtelný, může zdegenerovat a ztratit svou sílu. Malá zvířátka sice přežila dobu ledovou, potopu a rozmnožila se, ale víc už nemohla. V srdci dalekého kontinentu se spustila ze stromu na zem opice a zvědavě pohlédla nahoru.

Na zábavním parníku vplouvajícím do fjordu si povídá Nils s Christinou. Náhle se Christina vyleká a ukazuje na podezřelý proud na břehu. Nils vysvětluje, že to dělají každých pár let. Ze břehu se vrhají vstříc chladné vodě zástupy lumíků, poslušni pradávného puzení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CLARKE, Arthur Charles. Zpráva o třetí planetě. Praha: Práce, 1982. 24-007-82. Kapitola Obsah, s. 255. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Posedlí na LEGII - databázi sci-fi a fantasy knih