Vykročiv z kolébky, navěky obíhá...

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vykročiv z kolébky, navěky obíhá...
AutorArthur C. Clarke
Původní názevOut of the Cradle, Endlessly Orbiting...
PřekladatelJosef Hořejší
Jazykangličtina
Námětalternativní historie
Žánrpovídka, sci-fi
Datum vydání1959
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vykročiv z kolébky, navěky obíhá... (anglicky „Out of the Cradle, Endlessly Orbiting...“, nebo také „Out of the Cradle“) je krátká sci-fi povídka britského spisovatele Arthura C. Clarka z roku 1959.

Ruský vědec vzpomíná na svou kariéru během 20. století. Děj se odehrává v alternativní historii.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Na přelomu století bilancuje nejmenovaný ruský vědec svou kariéru. Poznamená, že jedenadvacáté století začíná až 1.1. 2001 a nikoli 1.1. 2000, jak se většina laické veřejnosti domnívá. Svou vědeckou dráhu odstartoval na kosmodromu v Kapustin Jaru a dotáhl to až na hlavního koordinátora projektu Ares - první expedice na Mars s lidskou posádkou.

20 let po vypuštění Sputniku 1 se na měsíční základně konstruují 3 kosmické lodi - Alfa, Beta a Gama. Byl to velký mezinárodní projekt a ruský vědec vzpomíná na mladého amerického asistenta Jima Hutchinse, který zde pobýval i se svou ženou. Během zkoušek motorů Alfy 1 se omluvil a někam zmizel. Zanedlouho se základnou rozléhal zvuk sirény, všeobecný poplach vystřídaný hlasem předsedy Astronautického úřadu Moshe Steina z reproduktoru. Stein oznamuje, že během posledních 9 měsíců probíhal utajovaný experiment - narození člověka ve vesmíru. Malý George Jonathan Hutchins je důkazem, že člověk teprve teď skutečně dobyl vesmír.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Česky vyšla povídka v následujících sbírkách nebo antologiích:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CLARKE, Arthur Charles. Směr času. Frenštát pod Radhoštěm: Polaris, 2002. ISBN 80-7332-002-9. Kapitola Obsah, s. 349. 

Související článek[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]