Žádná škoda sousedů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žádná škoda sousedů (anglicky „Improving the Neighbourhood“) je krátká vědeckofantastická povídka britského spisovatele Arthura C. Clarka.

Povídka reaguje na mnohé nezodpovědné konání člověka ve vztahu k přírodě a životnímu prostředí.

V angličtině vyšla poprvé v časopisu Nature 4. listopadu 1999.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Jistá civilizace sleduje sousední civilizaci, která se vyvinula na planetě s obdobnými parametry. Odposlouchává její rádiové aj. vysílání. Sousedé po dlouhém období barbarství vyvinuli techniku a začali bez zábran čerpat energetické zdroje. Vyvinuli stroje, dopravní prostředky, telekomunikační zařízení. Energetickou krizi krátkodobě překonali využitím atomové energie a jaderné fúze. Poté zoufale pátrali po dalším zdroji a nalezli jej. Byly jím prakticky nevyčerpatelné kvantové fluktuace.

Není jisté, co způsobilo jejich zánik, zda nehoda či pokus o získání převahy jedné z frakcí nad druhou. Není ani jisté, jestli byli schopni přeměny z vodíkové báze na germaniovou. Každopádně vyvolali kataklyzma, které zničilo jejich planetu včetně oběžnice. Kdyby tato agresivní rasa pokročila ve vývoji a expandovala do vesmíru, stala by se hrozbou pro všechny ostatní civilizace.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Česky vyšla povídka v následujících sbírkách nebo antologiích:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CLARKE, Arthur Charles. Směr času. Frenštát pod Radhoštěm: Polaris, 2002. ISBN 80-7332-002-9. Kapitola Obsah, s. 349. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]