Pazerav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPazerav
alternativní popis obrázku chybí
Pazerav sbíhavý (Calocedrus decurrens)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělenínahosemenné (Pinophyta)
Třídajehličnany (Pinopsida)
Řádborovicotvaré (Pinales)
Čeleďcypřišovité (Cupressaceae)
Rodpazerav (Calocedrus)
Kurz, 1873
Synonyma
  • Heyderia
  • Libocedrus
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kmen pazeravu sbíhavého

Pazerav (Calocedrus) je malý rod stálezelených jehličnatých stromůčeledi cypřišovitých. Je to rod s východoasijskou a západoamerickou disjunkcí čtyř sobě podobných druhů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fosilní nálezy potvrzují podobnost prehistorických druhů rodu pazerav nalezených v Asii i v Americe a naopak odlišnost prehistorických druhů z Evropy. Z těchto nálezů se odvozuje, že druhy v Americe i Asii jsou stejného původu a k jejich oddělení došlo pravděpodobně v eocénu, při zrušení pevninského mostu přes Beringův průliv (asi před 35 mil. roků).

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod pazerav je tvořen čtyřmi druhy:

Popis[editovat | editovat zdroj]

Druhy rodu pazerav jsou dlouhověké, stálezelené stromy s vysokými, sloupovitými kmeny a úzkou korunou. Jejich poměrně řídce rostoucí větve mají ploché, v jedné řadě rostoucí větévky s protistojnými, dimorfními, šupinatými lístky vyrůstajícími ve čtyřech řadách. Lístky jsou zašpičatělé, k větévce přitisklé a střechovitě se navzájem překrývají.

Terminální šištice jsou jednodomé a rostou jednotlivě. Samčí jsou podlouhlé a obsahují 6 až 8 párů mikrosporofylu se dvěma až pěti mikrosporangii. Samičí šištice, 20 až 30 mm velké, jsou podlouhlé nebo elipsovité a obsahují tři páry vstřícných semenných šupin, z nich jen střední je fertilní. Ve zralosti jsou dřevnaté a obsahují nejvýše čtyři semena s nestejně dlouhými křídly, uzrávají a vypadávají již prvým rokem.

Chromozomové číslo rodu je x = 11. Rod získal své jméno z řečtiny, kde ‚Callos‘ značí krásný a ‚Kedros‘ je cedr.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Tyto stromy mají dřevo sice měkké, ale odolné proti hnilobě, voňavé a snadno opracovatelné. Dřevo z druhů Calocedrus decurrens a Calocedrus macrolepis je používáno pro výrobu nábytku nebo drobnější stavební práce ve venkovním prostředí, kde se využívá jejich odolnosti vůči vlhkosti. Jsou také vysazovány jako okrasné stromy do měst, parků a zahrad. Druhy Calocedrus formosana a Calocedrus rupestris mají dřevo obdobných vlastností, ale pro nízké početní stavy jsou vzácné a pro komerční využití nejsou dostupné.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dendrologie.cz: Pazerav [online]. P. Horáček a J. Mencl, rev. 06.06.2007 [cit. 2015-05-22]. Dostupné online. 
  2. EARLE, Christopher J. The Gymnosperm Database: Calocedrus [online]. Christopher J. Earle, The Gymnosperm Database, rev. 25.11.2012 [cit. 2015-05-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Flora of North America: Calocedrus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-05-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SHI, G.; ZHOU, Z.; XIE, Z. A new Oligocene Calocedrus from South China and its implications for transpacific floristic exchanges. S. 108–120. American Journal of Botany [online]. Botanical Society of America, Saint Louis, MO, USA, 01. 2012 [cit. 22.05.2015]. Roč. 99, čís. 1, s. 108–120. Dostupné online. ISSN 1537-2197. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]