Kopřivák morušovitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKopřivák morušovitý
alternativní popis obrázku chybí
Kopřivák morušovitý (Botanická zahrada Liberec)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďkopřivovité (Urticaceae)
Rodkopřivák (Dendrocnide)
Binomické jméno
Dendrocnide moroides
(Wedd.) Chew, 1965
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kopřivák morušovitý[1] (Dendrocnide moroides) je nebezpečný druh tropické rostliny s abnormálně žahavými chlupyčeledě kopřivovitých.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Roste výhradně na severovýchodním pobřeží Austrálie, ve spolkových státech Nový Jižní Wales i Queensland a na Moluckých ostrovechIndonésii v otevřených a prosluněných částech vlhkých nížinných lesů, poblíž potoků a lesních cest do nadmořské výšky 900 m. Rozmnožuje se dobře semeny, mnohdy jako první vyrůstá v narušené půdě na světlé holině po padlém pralesním velikánu.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je stále zelenou rostlinou dorůstající do průměrné výše 2 až 4 m. Ve většině případů vypadá jako malý strom, má jeden dřevnatý kmen o průměru do 5 cm, zřídka kdy má tvar nehustého keře. Kmínek střídavě obrůstají velké listy oválného nebo srdčitého tvaru s řapíkem dlouhým 10 až 20 cm. U mladých listů se na krátkou dobu objevují i palisty dlouhé do 8 mm s 2 výběžky na vrcholu. Listové čepele dosahují délky až 25 a šířky 20 cm, po obvodu jsou zoubkované. Žilami protkané čepele i řapíky jsou oboustranně porostlé ostrými a tvrdými chlupy, které jsou příčinou špatné pověsti této rostliny.

Květenství dlouhé až 15 cm je neobvykle oboupohlavné, obsahuje drobné nevýrazné samčí i samičí květy se 4 až 5 okvětními lístky ne větší než 1 mm. Květy vyrůstají přibližně v místech připojení řapíků listů ke kmeni, uprostřed je vždy několik samčích květů obklopených větším počtem samičích. Po opylení začne malý semeník růst a změní se v jasně růžový až purpurový dužnatý, jednosemenný plod připomínající hrbolatý oříšek nebo nažku s připojenou trvalou čnělkou.[2][3][4][5][6]

Nebezpečí[editovat | editovat zdroj]

Nebezpečnost kopřiváka morušovitého pro člověka spočívá v množství kratičkých, ostrých křemičitých vláken, z nichž se po doteku dostává pod kůži člověka nebo zvířete žahavá látka. Tyto tenké chloupky se v kůži odlomí a vrchní část kůže se nad nimi uzavře, nelze je jednoduše odstranit třením nebo vytažením. Neurotoxin obsažený ve vláknech bezprostředně způsobuje bolest, která se od počínajícího brnění po 20 až 30 minut stále stupňuje a projevuje se i v místech, která zcela jistě nebyla zasažena. Velikost bolesti, která může ve slabší formě přetrvávat i několik dnů, závisí na množství vstřebaného jedu, žádný orgán v těle postiženého však není z lékařského hlediska poškozen. Pouze postižené místo zarudne a vzniknou červené skvrny.

Uvedený toxin, jehož přesné složení není dosud známo je velmi stabilní, byly v tomto směru provedeny pokusy s vlákny z herbářů odebranými před 30 léty. Podle domorodých zkušeností ulehčuje postiženým od bolesti šťáva z rostliny Alocasia brisbanensis, v praxi nepotvrzeno.

Rostliny žahavá vlákna obměňují a shazují je, mohou poletovat ve vzduchu nebo napadat v okolí na zem a následně je lze vdechnout. Proto i delší pobyt v blízkosti těchto rostlin je nebezpečný, způsobuje záchvaty kýchání nebo krvácení z nosu. Při práci v jeho blízkosti používají lesníci respirátory a silné rukavice.

Stejně jako na lidi působí kopřivák morušovitý i na koně a psy. Pro mnoho původních australských vačnatců, ptáků i pro hmyz je údajně neškodný.[4][5][7][8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Katalog botanických zahrad Florius: Dendrocnide moroides [online]. Unie botanických zahrad [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. 
  2. a b Dendrocnide moroides [online]. Aleš Kyral, www.rostliny.net, CS [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. 
  3. a b Dendrocnide moroides [online]. Lucid Key Server, Australian Tropical Rainforest Plants, AU [cit. 2011-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-16. (anglicky) 
  4. a b Dendrocnide moroides [online]. Society for Growing Australian Plants, Fortitude Valley, Qld., AU [cit. 2011-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-11. (anglicky) 
  5. a b ŠVEHLA, George. Keř co může i zabít [online]. Ondřej Neff, Neviditelný pes, CS, rev. 13.05.2008 [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. 
  6. PlantNet: Dendrocnide moroides [online]. National Herbarium of NSW, Sydney, AU [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. ABC Science: Stinging Trees [online]. Australian Broadcasting Corporation Offices, Sydney, AU, rev. 08.02.2001 [cit. 2011-11-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Stinging Tree or Stinging Bush [online]. John Chambers, Chambers Wildlife Rainforest Lodges, Cairns, Qld., AU [cit. 2011-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-02. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]