Jean Alphonse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Alphonse
Narození1484, 1481 nebo 1483
Saint-Même-les-Carrières
Úmrtí1544 nebo 1557
La Rochelle
Povoláníobjevitel, mořeplavec a geograf
ChoťValentine[1]
PodpisJean Alphonse – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jean Alphonse také João Affonso ve Francii Jean Fonteneau[2] (1484 Saintonge, Francieprosinec 1544 nebo 1549,? La Rochelle) byl francouzský cestovatel, mořeplavec a korzár v portugalských službách.

Jeho ženou byla Victorina Alfonso, odtud má svou přezdívku Affonso. Již ve svých 12. letech se připojil k portugalskému obchodnímu loďstvu. V jejich službách navštívil Brazílii, západní Afriku, a kolem mysu Dobré naděje k Madagaskaru a do Asie. V roce 1540 byl již známým mořeplavcem, proto byl pověřen vedením flotily do západní Afriky a Karibiku, kde neztratil žádnou ze svých lodí. Jako korzár vyraboval město Puerto Rico.

V roce 1542–1543 se účastnil ve francouzských službách třetí cesty Jacquese Cartiera do Kanady, kde se snažil najít cestu do Tichého oceánu Severozápadním průjezdem. Nejprve hledal cestu mezi Labradorem a Grónském. Po té plul po řece Svatého Vavřince, kde musel přečkat krutou zimu. Na jaře proplul řekou Saguenay až k jezeru Saint-Jean. Odtud se vrátil k Labradoru a plul na jih podél pobřeží až k Massachusetts.

V roce 1544 narušil lodní dopravu nedaleko La Rochelle, přičemž smlouva podepsána v Crépy mezi Španělskem a Francií to umožňovala. Španělské loďstvo pod velením Pedro Menéndez de Avilése ho zahnalo k La Rochelle, kde byl zabit. Některé prameny uvádějí, že k události došlo v roce 1549.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. francouzská Wikipedie.
  2. Dictionary of Canadian Biography Online anglicky
  3. Philip P. Boucher, France and the American tropics to 1700, JHU Press, 2008, p. 49.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]