Alviso Cadamosto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alviso Cadamosto
Narození1432
Benátky
Úmrtí16. července 1488 (ve věku 55–56 let)
Benátky
Povoláníobjevitel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Mapa řeky Gambie kterou prozkoumal Alviso Cadamosto
Řeka Gambie po které se Alviso Cadamosto plavil, byla vždy domorodci využívána k rybolovu

Alviso Cadamosto nebo Alvide da Ca' da Mosto (portugalsky aɫˈviz(ɨ) kɐðaˈmoʃtu) také známý v portugalštině jako Luís Cadamosto (1429 či 1432? Benátky16. července 1483 Benátky) byl benátský mořeplavec v portugalských službách, který byl najat princem Jindřichem Mořeplavcem, aby zjistil, zda lze po řece Gambii doplout do říše legendárního panovníka Kněze Jana. V roce 1455 vyplul z Portugalska na jih, když doplul k ústí Gambie narazil na odpor domorodců a tak se musel vrátit. O rok později se vydal na druhou plavbu při které objevil ostrovy Boa Vista, Santiago a Maio v Kapverdském souostroví. Po té doplul znovu k ústí řeky Gambie a plul proti jejímu proudu do vnitrozemí.[1] Po vypuknutí nemoci mezi posádkou byl nucen se vrátit zpět do Portugalska. Byl jedním z mála mořeplavců ve službách Jindřicha Mořeplavce, který zanechal o své plavbě podrobnou zprávu. Narodil se a zemřel v Benátkách v paláci Ca' da Mosto, po kterém má své přízvisko.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Navigatio ad terras incognitas (ve sborníku Novus orbis regionum ac insularum) - Basilej 1532 (angl. překlad G. R. Crone The Voyages of Cadamosto, Londýn 1937)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alvise Cadamosto na anglické Wikipedii.

  1. Seznam portugalských objevitelů. www.portugalsko.info [online]. [cit. 2010-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-26. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • T. Gasparrini Leporace: Le navigazione atlantiche di Alviso da Cadamosto. Řím 1966

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]