Ca' da Mosto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ca' da Mosto
Základní informace
Pojmenováno poMosto
Poloha
AdresaCampiello del Lion Bianco, 5631-34 - Cannaregio, Benátky, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ca' da Mosto je jeden z nejstarších paláců v Benátkách. Nachází se ve čtvrti Cannaregio u Canalu Grande nedaleko mostu Rialto. Byl mnohokrát přestavovám a zvyšován a má zajímavou fasádu částečně ve stylu benátsko-byzantské architektury.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Budova jistě existovala již ve 13. století, kdy byla ve vlastnictví rodiny Barozziů. Vykazuje však i starší prvky,[1] zejména jeho portego (vstupní hala) u vody.[2] V roce 1266 dům přešel vlastnictví do rodu Da Mosto, koupil jej Marco da Mosto.[3]

V paláci se narodil a zemřel slavný objevitel Alvise Cadamosto, v letech 14541462 působící ve službách portugalského krále Jindřicha Mořeplavce. Od 16. století do konce 18. století palác sloužil jako hotel Leon Bianco (Bílý lev), jeden z nejslavnějších v Benátkách, založený v roce 1661, který hostil mnoho slavných osobností. V té souvislosti došlo ke zvýšení paláce nástavbou horních dvou podlaží. Od roku 2022 po opravě palác slouží opět jako hotel pod jménem Venice Venice Hotel.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ca' da Mosto představuje jeden z nejlépe zachovaných příkladů benátského městského domu a obecněji benátsko-byzantské architektury, která se zde vyvinula pod vlivem orientálního stylu. Hodnotu budovy obdivoval i sám John Ruskin, který ji popsal jako jeden z nejpůsobivějších benátských paláců třináctého století.

Zpočátku bylo průčelí tehdy pouze na dvoupodlažní budovy lemováno věžemi, nazývanými torreselle: ty byly zbořeny, když byl palác zvýšen o další dvě podlaží. Budova má četné charakteristické prvky benátského domu: halu portego, navrženou tak, aby propojovala bránu z ulice s vodním vstupem, chodbu curia, používanou pro vykládání zboží z lodí s prostým přístupem k vodě charakterizovaným sledem tří nepravidelných oblouků, sloupové okno polifora s lodžií v patře piano nobile. Tato lodžie byla původně složená z osmi vystupujících podlouhlých oblouků (vliv gotiky), poté byl jeden z otvorů uzavřen. V horní části je zajímavá byzantská mramorová výzdoba, jako jsou zoomorfní patery (okrouhlé basreliéfy) a vlysy. Po stranách jsou dvě okénka opět vykazující vliv byzantského stylu. Po zvýšení budovy vzniklo druhé piano nobile se serlianou (trojdílné okno) a jednoduchými okny bez dekorů.

Zadní průčelí, vedoucí na malé nádvoří, je mnohem jednodušší: má centrální trojité okno, balkón a vchod zdobený rozlehlým klenutým portálem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ca' da Mosto na italské Wikipedii.

  1. Guida d'Italia – Venezia. 3ª ed. Milano, Touring Editore, 2007. ISBN 978-88-365-4347-2.
  2. A.V. Sullam, D. Calimani. Canal Grande. Milano, Mondadori Electa SpA, 2007. ISBN 978-88-370-4626-2
  3. ARBEL, Benjamin. 00.03.18, Kittell and Madden, eds., Medieval and Renaissance Venice. The Medieval Review. 2000-03-01. Dostupné online [cit. 2023-07-05]. ISSN 1096-746X. (anglicky)