Jana Šrejma Kačírková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Šrejma Kačírková
Základní informace
Rodné jménoJana Kačírková
Narození24. června 1982 (41 let)
České Budějovice
Povoláníoperní pěvkyně
Nástrojehlas
Hlasový oborsoprán
OceněníCena Thálie (2012, 2013 a 2020)
Webwww.janasrejmakacirkova.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Šrejma Kačírková (* 24. června 1982 České Budějovice) je česká operní pěvkyně-sopranistka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Vidova. Nejdříve vystudovala Česko-anglické gymnázium v Českých Budějovicích, poté vystudovala zpěv na Pražské konzervatoři. V době studií na konzervatoři získala řadu ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Když v roce 2006 dokončila konzervatoř, hostovala poté při studiu na Ostravské univerzitě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a v letech 2010–2015 zde působila jako stálá členka souboru opery. Téhož roku debutovala v Národním divadle v roli Adiny z opery Nápoj lásky. V roce 2015 vystoupila poprvé před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově jako Rusalka. Od roku 2016 je členkou Národního divadla v Brně, stálým hostem Národním divadle v Praze, Slovenského národního divadla v Bratislavě a Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Vystoupila na řadě významných mezinárodních hudebních festivalů, například na letním festivalu v italském Ercolanu, v Teatro Politeama Greco v Lecce, na Pafos Afrodite Festival na Kypru, Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl, Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského a na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov. V roce 2018 při příležitosti znovuotevření zrekonstruovaného Janáčkova divadla v Brně a zahajovacího představení festivalu Janáček Brno zpívala Lišku Bystroušku v opeře Příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka.[1]

Je držitelkou tří cen Thálie, a to za mimořádný výkon za rok 2012 – role Julie v opeře Romeo a Julie (Ch. Gounod), která byla uvedena v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.[2]

Dále za rok 2013 – role Anny Boleny ve stejnojmenné opeře (G. Donizetti), též v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.[3]

A také toto prestižní ocenění získala i za rok 2020 – role Juliette v opeře Tři fragmenty z Juliette (B. Martinů) a za roli Ellen v opeře Lidský hlas (F. Poulenc), která byla uvedena v Národním divadle Brno[4], kdy byly v tomto nastudování tyto dvě opery výjimečně spojené do jednoho celku.

Operní role[editovat | editovat zdroj]

Národní divadlo moravskoslezské

Divadlo Josefa Kajetána Tyla

Národní divadlo

Divadlo F. X. Šaldy

Slovenské národní divadlo

Jihočeské divadlo

Národní divadlo Brno

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.janasrejmakacirkova.com [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-12-03. 
  2. OPERAPLUS, Redakce. Ceny Thálie za rok 2012 a jejich držitelé v opeře a baletu | OperaPlus [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  3. HONUS, Aleš. Cenu Thálie získala Tereza Vilišová a podruhé také Jana Šrejma Kačírková. ostravan.cz [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  4. V.O.S, Pilot. Aktuálně: Jana Šrejma Kačírková získala Cenu Thálie. C.E.M.A. [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]