Hlavní nádraží (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní nádraží
Stanice metra Hlavní nádraží
Stanice metra Hlavní nádraží
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťNové Město
UliceWilsonova
Síť metraPražské metro
Vznik9. května 1974
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka C
Technické informace
Typ stanicehloubená
Počet nástupišť2
Počet vestibulů1
Hloubka pod povrchem9,0 m
ProjektantPÚDIS Praha
ArchitektJiří Trnka
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka C směr Háje
předchozí stanice: Muzeum
východy do vestibulu
2 boční nástupiště
východy do vestibulu
výtahy do vestibulu
následující stanice: Florenc
linka C směr Letňany
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nápis na nástupišti

Hlavní nádraží (zkratka HN[1]) je stanice metra, rozkládající se pod největším nádražím v Praze. Byla otevřena 9. května 1974. Patří k nejstarším stanicím celé sítě metra.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Hlavní nádraží je hloubená stanice stavěná v otevřené jámě, nad níž byla vystavěna nová odbavovací hala Hlavního nádraží. Má boční nástupiště, mezi kolejemi jsou umístěny sloupy. Je dlouhá 222 m (včetně technologických instalací) a nachází se 9 m pod povrchem. Z každé strany nástupiště vedou do odbavovací haly dvě pevná schodiště a dva eskalátory. Na výstavbu stanice bylo vynaloženo 61 milionů Kčs, 9700 m³ betonu, 1000 m² podzemních stěn a vytěženo bylo 49 150 m³ zemin.

Stanice byla první, která se začala stavět, v roce 1972 už byla téměř hotová. Pojetí s bočními nástupišti je dáno tím, že byla stavěna jako stanice původně navržené podpovrchové tramvaje (tramvaje mají dveře jen na pravé straně), a to v úseku Pankrác – Hlavní nádraží. Koncepci bylo možno změnit u dalších rozestavěných stanic, ne však u této, která již byla téměř dokončená. Proto také je mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží částečně dvoukolejný tunel, navíc je tento mezistaniční úsek se svou délkou 425 m nejkratší v celé síti pražského metra.

K přechodu z jednoho nástupiště na druhé je nutné opustit placený prostor, takže v dobách platnosti nepřestupného tarifu bylo k nápravě omylu vhodné přejet do sousední stanice s ostrovním nástupištěm.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Háje Metro v Praze směr Letňany
· · · ·
Muzeum Hlavní nádraží Florenc
Háje Bezbariérový přístupOpatov Bezbariérový přístupChodov Bezbariérový přístupRoztyly Bezbariérový přístupKačerov Praha-Kačerov (železniční zastávka)Budějovická Bezbariérový přístupPankrác Bezbariérový přístupPražského povstáníVyšehrad Bezbariérový přístupI. P. Pavlova Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupHlavní nádraží Praha hlavní nádraží Bezbariérový přístupFlorenc  Bezbariérový přístupVltavská Praha-Bubny (nádraží) Bezbariérový přístupNádraží Holešovice Praha-Holešovice (nádraží) Bezbariérový přístupKobylisy Bezbariérový přístupLádví Bezbariérový přístupStřížkov Bezbariérový přístupProsek Bezbariérový přístupLetňany Bezbariérový přístup