Gorani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o skupině íránských jazyků. O národu Goranů pojednává článek Gorani (národ).
Gorani
RozšířeníIrákIrák Irák
ÍránÍrán Írán
Počet mluvčích200,000–300,000 (2007)
KlasifikaceIndoevropské jazyky
Písmoarabské písmo
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3hac
Ethnologuehac
Wikipedie
není
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gorani je skupina dialektů, která patří k severozápadní větvi íránských jazyků. Mluví jí Kurdové v nejjižnějších částech Íránského Kurdistánu a Iráckého Kurdistánu.

Ačkoli jazykem mluví etničtí Kurdové, gorani je od kurdštiny značně odlišné. Naopak je příbuzné a jazykem zazaki, jehož mluvčí se také považují za etnické Kurdy a s nímž tvoří podskupinu uvnitř severozápadních Íránských jazyků. Počet mluvčích se pohybuje mezi 200 a 300 tisíci. Mezi dialekty patří Hewramî, který je od ostatních dialektů dost odlišný.

Mnoho mluvčích vyznává kurdské náboženství jarsanismus, které má mnoho posvátných textů zaznamenaných právě v jazyce gorani. Gorani bylo dříve významným jazykem jihovýchodního Kurdistánu, ale později mnoho mluvčích přešlo na sorání; v 19. století bylo grani pomalu nahrazeno sorání v mnoha městech v Íránu i Iráku.

Původ slova se odvozuje od avestánského slova gairi - hora, ke kterému byl přidán sufix -i, značící obyvatele hor. Má tedy shodný původ[zdroj?] s Gorany, muslimskými Slovany na Balkáně.

     Kurmándží
     Sorání
     Pehlewani
     Zazaki
     Gorani
     smíšené oblasti