Dva roky prázdnin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dva roky prázdnin
Frontispis francouzského vydání.
Frontispis francouzského vydání.
AutorJules Verne
Původní názevDeux ans de vacances
PřekladatelBohumil Čermák
IlustrátorLéon Benett
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
EdicePodivuhodné cesty
Žánrdobrodružný román
VydavatelPierre-Jules Hetzel
Datum vydání1888
Česky vydáno1890
Předchozí a následující dílo
Cesta do Francie Bezejmenná rodina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dva roky prázdnin (1888, Deux ans de vacances) je jeden z nejznámějších dobrodružných románů francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Řadí se mezi robinzonády.

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Dva roky prázdnin, mapa ostrova z francouzského vydání románu.

Verne v knize zpracoval napínavý příběh patnácti chlapců, kteří měli vyjet na prázdninový výlet jachtou na moře. Během příprav k vyplutí v Aucklandu na Novém Zélandu odešla posádka na břeh a loď s chlapci na palubě se díky nedopatření dostala na moře. Zde byla hroznou bouří zahnána přes celý Pacifik k břehům neobydleného ostrova, kde ztroskotala. Podoba románového ostrova Hanover (chlapci nazvaného Chairman Island podle jejich školy) je smyšlená, nicméně ostrov toho jména u pobřeží Chile skutečně existuje. Geograficky vykazuje dějiště příběhu určitou podobu s Chathamovým ostrovem, který se nachází na širém moři asi 700 km od novozélandských břehů.

Tak se z městských školáků, z nichž nejmladšímu bylo osm a nejstaršímu čtrnáct let, stali robinzoni, odkázaní jen sami na sebe. Většina z nich byli Britové, nejstarší byl Američan a dva chlapci byli Francouzi. Jejich prázdninový výlet se protáhl na dlouhé dva roky. Za tu dobu si chlapci na ostrově vybudovali vzkvétající osadu, kde každý pracoval podle svých sil a schopností a podřizoval se nutné kázni. Proto mohli úspěšně čelit všem nebezpečím a překlenout i vážnou roztržku, která hrozila rozdělit osadu na dva tábory. Když na ostrově přistála skupina pirátů, podařilo se jim za pomoci dvou dospělých lidí z bývalé posádky pirátské lodi nad zločinci zvítězit a po mnohých útrapách se navrátit zpět do vlasti.

V této knize Verne opět ukázal (jako v mnoha jiných svých dílech) sílu kolektivu, který je schopen dosáhnout takových výsledků, jakých by nikdy nemohl člověk dosáhnout sám.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Dva roky prázdnin ilustroval Léon Benett.

Filmové adaptace[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]