Malý Dobráček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malý Dobráček
Frontispis francouzského vydání
Frontispis francouzského vydání
AutorJules Verne
Původní názevPetit Bonhomme
PřekladatelMojmír Kallus
IlustrátorLéon Benett
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
EdicePodivuhodné cesty
Žánrdobrodružný román
VydavatelPierre-Jules Hetzel
Datum vydání1893
Česky vydáno1910
Předchozí a následující dílo
Claudius Bombarnak Neobyčejná dobrodružství mistra Antifera
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malý Dobráček (1893, Petit Bonhomme) je méně známý román francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires).

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Román je pro tvorbu Julese Verna naprosto netypický. Čtenář, který by nevěděl, že jde o jeho dílo, mohl by si myslet, že čte jeden z románů anglického spisovatele Charlese Dickense. Příběh se odehrává v Irsku v druhé polovině 19. století, tedy v zemi, která se díky emigrační vlně, zaviněné strašlivou chudobou a hladomory, začíná dokonce vylidňovat.

Vyprávění začíná v létě roku 1875, kdy se po irském venkově potuloval žebrák jménem Thornpipe. Jeho pes táhl za sebou vozík s bednou, která vypadala jako flašinet, byly v ní ale „královské loutky“, jak tuto výzdobu nazýval Thornpipe. Předstíral, že loutky jsou samopohyblivé, avšak ve skutečnosti byl uvnitř bedny uzavřen tříletý chlapeček, který jimi hýbal. Byl to sirotek a nalezenec jménem Malý Dobráček, kterého Thornpipe trestal bičem a nechal ho málem zemřít hlady. A právě další osudy tohoto chlapečka, jsou obsahem románu. Autor popisuje nejprve jeho strastiplné dětství v chudobinci a pak to, jak díky svým obchodním schopnostem postupně nabyl slušného jmění, kterého využíval k pomoci jiným potřebným lidem.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Malý Dobráček ilustroval Léon Benett.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]