Záhadné dobrodružství velrybářské lodi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záhadné dobrodružství velrybářské lodi
Frontispis francouzského vydání
Frontispis francouzského vydání
AutorJules Verne
Původní názevLes histoires de Jean–Marie Cabidoulin
PřekladatelVítězslav Unzeitig
IlustrátorGeorge Roux
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
EdicePodivuhodné cesty
Žánrdobrodružný vědeckofantastický román
VydavatelPierre-Jules Hetzel
Datum vydání1901
Česky vydáno1912
Předchozí a následující dílo
Ves ve vzduchu Bratři Kipové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záhadné dobrodružství velrybářské lodi (1901, v originále Les histoires de Jean–Marie Cabidoulin, doslova Příběhy Jeana-Marie Cabidoulina) je dobrodružný fantastický román francouzského spisovatele Julese Vernea z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires).

Děj románu[editovat | editovat zdroj]

Děj knihy se odehrává na francouzské velrybářské lodi Svatý Enoch, jejíž plavby se jako své poslední zúčastnil starý bednář Jean-Marie Cabidoulin. Cabidoulin byl však samá pověra a postupně zdemoralizoval celou posádku svým přesvědčením, že loď se setká s obrovským mořským netvorem, který jí zničí. Tato předtucha se v podobě neznámého přírodního úkazu vyplnila v době, kdy loď soupeřila o úlovky s konkurenční anglickou lodí Repton.

Posádka Svatého Enocha totiž v Ochotském moři nejprve zpozorovala podivné dmutí vody, které považovala za tajfunovou vlnu. Vzápětí se ozvalo dunění a za záhadných okolností byla anglická velrybářská loď Repton zničena. V následujících dnech byl Svatý Enoch v zajetí záhadné, na mapách nevyznačené mělčiny. Potíže lodi pak vyvrcholily v okamžiku, kdy se jí zmocnila neznámá síla a vlekla jí do volných vod Tichého oceánu a pak na sever, a to takovou rychlostí, že posádka musela ulehnout na palubu, jinak by ji tlak vzduchu smetl do vody. Nakonec byla loď vyvržena na ledové pole v Severním ledovém oceánu. Trosečníky zachránila zhruba za měsíc anglická loď World.

Hodnověrné vysvětlení záhadné příhody chybí, Jean-Marie Cabidoulin byl však přesvědčen, že se lodi zmocnil obrovský mořský had. Jeho druzi s ním nesouhlasili, ale rozumnější vysvětlení, než že to byla nějaká přírodní zvláštnost, podat nedovedli.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Záhadné dobrodružství velrybářské lodi ilustroval George Roux.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]