Diskuse k šabloně:Vítejte/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Vojtasafr v tématu „Ping?
Archivy
Archivy

Účel šablony

K čemu má tato šablona sloužit? Někdy v zimě jsme se bavili o tom, že je lepší uživatele vítat osobně, přímo si všimnout toho, co už udělal a tam vydvihnout kladné věci, které při přispívání nový uživatel učinil, případně upozornit na některé chybky, kterých se dopustil. Právě ta osobnost a pocit, že si někdo dal tu námahu a stvořil text právě pro onoho novéhu uživatele, může nového wikipedistu lépe oslovit. Kdežto u této šablony je jasné (už jen ze vzhledu), že se jedná o oslovení neosobní, leckteří si řeknou, že takto oslovuje nováčky automaticky systém, že člověk v tom nehraje žádnou roli. A pokud by to náhodou někdo nepochopil, tak už při pokusu o odpověď (editovat) to velmi rychle zjistí. Takže ještě jednou: k čemu má tato šablona sloužit? Kdy se jako má používat? --Luděk 06:40, 25. 5. 2005 (UTC)

Já se domnívám, že žádná z námitek není ve sporu s tím, že je dobré a užitečné takovou šablonu mít. Určitě je vhodné každého nováčka uvítat osobně. Tady nám žádná šablona asi nepomůže. Na druhé straně je jasné, že každému nováčkovi je potřeba předat celou řadu praktických rad a informací (bez ohledu na to, zda píše o broucích nebo filozofii). V tomto okamžiku je šablona vynikající, neboť na žádnou z důležitých informací se nezapomene. Rutinní dřina prostě patří strojům.
A kdy ji použít?
  • jako součást uvítání
  • kombinovat s teplým lidským slovem
--Pastorius 06:55, 25. 5. 2005 (UTC)

Jestli se má používat v kombinaci s teplým slovem, tak teplé slovo by mělo být na začátku a teprve pak by měla být nějaká neosobní šablona. Kdežto teď se začíná slovy "Rádi bychom Vás přivítali na Wikipedii!". Toto neosobní (i když graficky hezké) uvítání pak může být příčinou, že je nováček jen tak přeletí očima a na ta teplá lidská slova ani nedojde, nevšimne si jich. Právě přivítání by mělo být lidské a teprve potom by případně mohla být šablona s rozcestníkem na nejdůležitější informace. Obávám se také toho, abychom se pak nepředháněli s tím, jak rychle nový uživatel bude přivítán, takže se ani nebudeme moci zmoci na přesně adresované pochvaly a připomínky vyplývající z konkrétní činnosti nováčka. --Luděk 07:25, 25. 5. 2005 (UTC)

Malá připomínka z jiné strany: Navrhuji změnit tvary "začal jste", "přečetl" na "začali jste", "přečetli"... Dámy by se mohly jinak urazit. Miaow Miaow 07:02, 25. 5. 2005 (UTC)

Nefunkční

Tato šablona je nefunkční u registrovaných uživatelů. Viz Wikipedista diskuse:Sidhe.

A použil jste ji podle návodu? Mě připadá, že jste použil tvar bez "subst". --Beren 22:35, 3. 12. 2006 (UTC)
Aha, tak to si pletu subst a Template, ale použití je stejně celkem zvláštní. Zkusím ji opravit i u uživatelů, ke kterým jsem ji nevložil já. - UP3 22:39, 3. 12. 2006 (UTC)

Formulace

Navrhuji místo "Rádi bychom Vás přivítali na české Wikipedii!" napsat normálně bez okolků "Vítejte v české Wikipedii!". Když bychom rádi a můžeme, tak ho rovnou přivítejme.--Ioannes Pragensis 21:05, 19. 1. 2008 (UTC)

Odkaz na Wikiverzitu

Navrhuji do šablony zapracovat odkazy na Wikiverzitu, na kurz Práce na Wikipedii.--Juan de Vojníkov 6. 8. 2008, 05:17 (UTC)

Dal jsem Tvůj odkaz na stranu Wikipedie.--Kozuch 20. 8. 2008, 14:18 (UTC)

Fajn:-)--Juan de Vojníkov 20. 8. 2008, 17:56 (UTC)

Moc informací

Šablona je moc složitá. Zredukoval bych to na minimum.--Kozuch 20. 8. 2008, 00:10 (UTC)

proč? nebo jsi se zase přišel jen hádat?,podle mě je tam opravdu minimum, mě když sem začínal tam píš pousta věcí chyběla--H11 20. 8. 2008, 00:15 (UTC)
Suhlas s Kozouchem. To, že ti tam spousta věcí chyběla neznamená, že se to musí zvěčit. Jedná se pouze o grafické a odkazovací řešení. Jo a snaž se prosímtě předpokládat dobrou vůli a nenapadat někoho!--Juan de Vojníkov 20. 8. 2008, 04:32 (UTC)
omlouvám se, jsem to přehnal, ale IMHO jsem přesvědčen, že tam není byť jediná informace, která by byla přebytečná, pokud by tam bylo jen Vitejte na čeké wikipedie a pod tím odkaz například než začnete editovat přečťete si [toto spouta jedincu co chteli stvořit jediny clanek by to ani necetla, a při případné snaze ostatních wikipedistu například o zdroje by to stejně museli pak sami napsat to co je nyní v Šabloně vítejte --H11 20. 8. 2008, 10:29 (UTC)

Začal jste dobře?

Já chápu, že by bylo fajn, aby uvítání vypadalo nějak pozitivně. Ale většina lidí začne tak trochu blbě, že jo... A protože jejich první editace nestojí za nic, nicméně je potřeba je řešit, tak jim jako první přistanou na diskusní stránce upozornění na právě umístěné šablony Šablona:Copyvio, Šablona:Subpahýl, Šablona:Urgentně upravit, Šablona:Urgentně ověřit. No, a když už tam mají tři takové šablony, tak jim tam tuhle šablonu už nikdy nikdo neplácne, protože by to po předchozím připomínkách vypadalo trochu divně (uživatel už je uvítán), takže se ten uživatel ta doporučení z této šablony nedozví. Myslím, že by se celkem hodila nějaká šablona, která by shrnovala užitečné informace a člověk by ji mohl přihodit i když ten člověk začal dvěma copyvii, subpahýlem bez hlavy a paty a následně bezhlavým prosazováním svého názoru v kontroverzním článku.--Tchoř 27. 1. 2009, 23:56 (UTC)

Alass! Jak to, že jim tam ty šablony někdy někdo plácnul, aniž by tam zároveň před to dal vítejte? To se tu rozmohlo doost. Reo + | 6. 1. 2011, 18:15 (UTC)


Jinak souhlasím s tchořem, že by se hodila univerzální "info" šablona, která by nehodnotila editorovo působení. Mi máme např. na wv práznou info šablonu, kam mohu vložit cokoliv. Ale wv, není wp, že?--Juan de Vojníkov 15. 1. 2010, 08:56 (UTC)
Navrhuji tuto sekci odstranit. Šablona se pak nedá použít u nováčků, kteří dobře nezačali, ale mají snahu. Čili odstranil bych celý řádek: „Začal(a) jste dobře. Děkujeme za Vaše příspěvky k tvorbě encyklopedie.“.--Juan de Vojníkov 15. 1. 2010, 08:53 (UTC)
Nicméně je pravda, že šablona nyní nějaký smysluplný začátek a smysluplné uvítání dost postrádá. Substnutí subpahýlu, upravit nebo i copyvia bez uvítání je jak facka přes čumák. Uvítání by tu mělo být pro orientaci a pro pochopení, že je fackovat nikdo nechce, ale že to má smysl.
Když se vždycky dívám na to vítejte, jak se skví na nováčkově diskusi, tak si nemůžu pomoct, facka je to taky. Něco nazpůsob: Je očividné, že se tu nevyznáte... (to je přece jasné, ne? Vždy píšeme be bold, ostatní vás to naučí)
I u lidí kteří začnou blbě není nic špatného na tom, že přivítání bude pozitivní. Už jen proto, že 99% lidí bude mít tendenci začít blbě i když se budou snažit začít nejlíp jak umí. Většina nebude tušit nic o autorských právech obecně, na wiki, jak Wikipedie asi vnímá reklamu a sebepropagaci, natož o dalších pravidlech, které tu máme. To není obecná znalost. Bylo by neseriózní rozčilovat se nad tím. Je fajn to lidem vysvětlit bez pocitu, že to co dělají je apriory nevítané. První příspěvek na diskusní stránce by neměl urazit a odradit a jednou z podmínek ro to je ocenit potenciální dobrou vůli na úvod dalšího peskování. Málokdo to dělá vlastní formulací, abych byl upřímný on i málokdo vítá a i to uvítání moc radosti nikomu, kdo to čte - nepřináší.
WP:Buďte laskaví k nováčkům - pár citací:
  • Bod 2- Nezapomínejte, že naše motto – a naše pozvánka nováčkům – zní editujte s odvahou. Máme sice množství pravidel,....
  • Bod 6- .... Ujistěte se, že se nováček cítí vítán, že nemá pocit, že si musí zasloužit dovolení vstoupit do exklusivní společnosti. V každém prostředí existují specifická pravidla a postupy, jejichž zvládnutí nějakou dobu trvá.
  • 7 - Předpokládejte dobrou vůli nováčka. S největší pravděpodobností se snaží pomoci. Dejte mu k tomu příležitost!
  • 8 - Nezapomínejte na Hanlonovu břitvu. I pokud chování nováčka vypadá v očích zkušeného wikipedisty jako cíleně škodlivé, nejspíše vyplývá jen ....
atd.
Nadto určitě k zamyšlení nad duchem Wikipedie je i pátý pilíř WP:5P.
Chce to nějaké poděkování, uznání nebo něco podobného na začátek nebo alespoň variantu šablony, která ji má a ta by se užívala častěji. Reo + | 6. 1. 2011, 18:15 (UTC)

Obrázek vkládání podpisu

Chtělo by to co nejdřív aktualizovat obrázek tlačítka vkládání podpisu podle nového vzhledu Vektor. (Asi nemá smysl tam nechávat Monobook, čerstvě registrovaní uživatelé ho asi nastavený mít nebudou.)--Byrnjolf 5. 7. 2010, 12:47 (UTC)

Tak jsem na Commons jeden relativně vhodný našel a hodil ho tam.--Byrnjolf 5. 7. 2010, 16:29 (UTC)
Změnil jsem obrázek na menší a přidal ho přímo do věty k níž se vztahuje. --pan BMP 7. 7. 2010, 23:37 (UTC)

Opět by to chtělo změnit obrázek podpisu.Ikcur (diskuse) 8. 4. 2018, 16:32 (CEST)

Proč? Nezaznamenal jsem žádnou změnu. Ikona ve vylepšeném panelu nástrojů, který je - nemýlím-li se - defaultně zapnutý, je stále stejná. --Bazi (diskuse) 8. 4. 2018, 18:10 (CEST)
Pokud se nemýlím tak ikona s tužkou u není, pokud chci vložit-> tak je ikona "x a psané l". Samozřejmě nápis "podpis" tam je. Je to jen taková drobnost. Ikcur (diskuse) 8. 4. 2018, 21:04 (CEST)
To je ale ikona jen ve VisualEditoru. Nebo nevím, možná je i v nové verzi editoru wikikódu, ale ta snad ještě není nasazená standardně, jenom se testovala. --Bazi (diskuse) 8. 4. 2018, 21:11 (CEST)
No a jak se podepisuješ tady? Já jdu na Vložit. I když jsem ve "Editovat zdroj" nic jiného to nenabídne, nemám tady nápovědu jak byla kdysi pod linkou. Ikcur (diskuse) 8. 4. 2018, 21:19 (CEST)
To mi zní jako VisualEditor. Ale ten na diskusních stránkách vůbec být zpřístupněný nemá. Tady mám prostě v editačním panelu ikonu s tou tužkou. --Bazi (diskuse) 8. 4. 2018, 21:32 (CEST)
Takže jak jsem tušil, takhle se chová nová verze wikitextu, což je ale novinka ve fázi beta testování, kterou si můžu zapnout, ale není to výchozí podoba, kterou by používali všichni wikipedisté nebo která by se defaultně nabízela i novým editorům. Proto bych ji ještě do nápovědy v této šabloně určitě nezaváděl. Bazi (diskuse) 8. 4. 2018, 21:36 (CEST)

Změna

Pokusně jsem změnil rámeček, ale radši jsem ho vrátil do původní podoby, dovedl bych si představit, že bude šablona zcela bez něj, zvlášť, bude-li používána po několika upozorňovacích šablonách (jak bylo zmiňováno nahoře) je to současné řešení dost těžkopádné.

A ještě dotaz: je využíván ten odkaz na Wikiverzitu? Řekl bych, že ho tolik lidí nevyužije, a spíše sáhne po tutoriálu, též seznam přispěvatelů podle oborů (v kterém jsou i kolegové, kteří jsou už spíše neaktivní) dle mého většině nováčků k ničemu nebude.--pan BMP 7. 7. 2010, 23:37 (UTC)

I kdyby ten kurz na Wikiverzitě využilo jen pár lidí, tak bych to tam určitě nechal. Kde jinde se mají nováčci o tom kurzu dozvědět? S tím oborovým seznamem je to asi složitější, ale když se tam nechá, tak se tím myslím nic nezkazí. A (jakýkoli) rámeček bych taky nechal. Nerozumím, v čem může působit těžkopádně. Takhle je ta šablona pěkně kompaktní, přehledná a snad i hezčí :-) Byrnjolf 9. 7. 2010, 00:44 (UTC)
Kde jinde? ...to je dobrá otáka :) Moje idea byla z šablony vyházet to co není urgentní, protože pokud na nováčka hodíme na začátku hafo odkazů na různé tipy a pravidla, tak to stejně číst nebude - pokud tam bude mít to důležité, je větší naděje, že si to vezme k srdci, pokud ho to chytí má tam odkazy na Nápověda:Obsah nebo Wikipedie:Portál Wikipedie, kde je snad úplně všechno (takže to by mohla být odpověď na tu první otázku). K rámečku - mě osobně se ten stávající moc nelíbí, co je asi důležitější a na na co mě přivedl včera Reapermen na IRC, že šablana s rámečkem vypadá zkrátka "jako šablona" - něco co je prefabrikované a vkládat to mohou i boti. - Když už šablonu vkládáme ručně, proč ji neudělat trochu "lidskou" :) --pan BMP 9. 7. 2010, 02:44 (UTC)
Ono to chce pečlivě promyslet, co za odkazy tam patří a co už ne... Protože na těch odkazovaných stránkách je těch dalších odkazů ještě víc, takže bych úlohu šablony jako jakéhosi počátečního rozcestníku a záchytného bodu pro nováčka nepodceňoval. Takže spíš než redukovat odkazy v šabloně by bylo lepší je nějak přehledně graficky rozčlenit na ty opravdu důležité a na ty podružné či „pro pokročilé“. A vyházet jen ty opravdu nepotřebné (a třeba nějaký vhodný naopak přidat :-)).
Jestli bude šablona bez rámečku vypadat „lidštěji“ si netroufám odhadnout. Ona dost udělá už ta kytička (a dnes už vyhozená věta „Začal jste dobře...“), ale hlavně – většina vkladatelů pod šablonu připojí ještě stručné uvítání vlastními slovy, což je nakonec nejdůležitější. Šablona má sloužit hlavně jako oficiální věc, nálepka, rozcestník. Vlastní „lidské“ uvítání (přizpůsobené výkonům vítaného) by mělo být hlavně na vkladateli.--Byrnjolf 9. 7. 2010, 12:58 (UTC)
souhlasím, vítající by měl ušetřit vždy pár minutek na pár vlídných vět.Reo + | 12. 12. 2010, 19:58 (UTC)

Wikipedie:Potřebuji pomoc

Dneska jsem vítal šikovného nového wikipedistu a jak se píše výše, v takovém případě, to hlavní je spíše ta lidská omáčka, nežli šablona sama. Uvědomil jsem si, že zatímco jsem mu ta automaticky napsal, že že se nemá bát zeptata u mne a může se zeptat také na stránce Wikipedie:Potřebuji pomoc, šablona tuhle zásadní věc neobsahuje. Nedával bych to tam, kdyby hrozilo, že nás nováčci zavalí dotazama, ale zatím to vypadá spíš naopak. Nováčci nikde, o stránce nováčci neví.

Navrhuju do textu přidat pod řádek s Pod lípou - něco jako:

konkrétní pomoc si nejlépe zavoláte na stránce Wikipedie:Potřebuji pomoc.

Reo + | 12. 12. 2010, 19:58 (UTC)

Plně souhlasím. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 15. 9. 2011, 07:49 (UTC)

Parametr anonym

Mám pocit, že parametry a, anon a anonym nefungují. Mohl by se na to někdo podívat? Díky.--Byrnjolf 27. 9. 2010, 20:58 (UTC)

Technicky: šablona nemá parametr anon pouze jeden nepojmenovaný parametr s možnou hodnotou anon (podobně a/anonym). Přidává to větu "Chcete-li prohlížet nebo editovat články ve Wikipedii, nemusíte se přihlašovat, ale vytvoření účtu je jednoduché a rychlé a jeho používání poskytuje mnoho výhod (uživatelskou stránku, možnost sledovat změny ve vybraných článcích, funkci přesunout článek apod.)." a podle náhledu mi to funguje.--pan BMP 27. 9. 2010, 21:53 (UTC)
Máte pravdu, funguje to. Porovnával jsem to s šablonou bez toho parametru a té vložené věty jsem si nevšiml, asi jsem čekal, že to bude vypadat víc jako v šabloně {{anon}}.--Byrnjolf 27. 9. 2010, 22:49 (UTC)

Stále to ale nefunguje jak by mělo, zdá se. Vizte Diskuse s wikipedistou:Kalivoda spiderman. --Bazi 21. 8. 2011, 21:36 (UTC)

Šablona {{vítejte}} se vkládá pouze pomocí subst:. Viz Šablona:Vítejte#Použití. --Harold 21. 8. 2011, 21:40 (UTC)
Aha, děkuji, moje chyba. --Bazi 21. 8. 2011, 21:47 (UTC)

Mně parametr a (opět) nefunguje, byť snad vkládám správně, tj. substuji. — Gumruch (disk.) 28. 11. 2013, 22:38 (UTC)

Už by mělo fungovat. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 29. 11. 2013, 13:10 (UTC)

Vzhled podle frwiki

Na frwiki mají trochu odlišný pohled na vzhled této šablony, který se mi celkem zamlouvá. Vypadá to, jako klasický příspěvek do diskuse a uvítání přímo od vkladatele. Je to takový lidštější přístup, noví wikipedisté neznalí šablony vítejte si mohou myslet, že to celé napsal vkladatel sám a rozepsal se na uvítání nového uživatele :-) Důležité odkazy navíc nechybí, jen jsou přehledně srovnání do sloupečku vpravo. Co si myslíte o tom, že bychom vzhled i text této šablony převzali? --Dvorapa (diskuse) 23. 11. 2015, 00:34 (CET)

@Dvorapa: Mně to přijde fajn – ten stávající rámeček je až moc výrazný. Má-li to být první příspěvek na diskuzní stránce, tak ta výraznost není nutná, naopak kvůli ní to upozornění příliš ruší i poté, co se pod ním rozvine diskuze (u začátečníků často jednořádková). --Blahma (diskuse) 17. 4. 2016, 01:21 (CEST)
(@Blahma) První návrh a překlad je zde, ale francouzsky moc neumím, takže prosím kohokoliv o kontrolu a případné opravy (editace v mém uživatelském prostoru mi nevadí) než to nasadím (@Jvs). Po nasazení české verze pak poprosím kohokoliv o pomoc s překladem do anglické, ruské, copyvio a experimenty variant. --Dvorapa (diskuse) 17. 4. 2016, 21:20 (CEST)
Přimlouval bych se určitě za střídmější barevnost. Pokud ty jednotlivé barvy nemají mít nějakou funkci, považoval bych za nevhodné vnášet do prostředí csWiki náhodně různé jednotlivé prvky z designu frFiki, která je v mnoha ohledech koncipovaná odlišně. Totéž platí o textu, není nutno použít prostý překlad, ale raději se podívat, jak se podobná oslovení řeší na různých „starších“ sestřičkách, a vzít si z nich to dobré. A stejně tak to dobré z naší vlastní dosavadní praxe, protože jakási kontinuita taky má svou hodnotu. --Bazi (diskuse) 17. 4. 2016, 23:07 (CEST)
@Bazi: Na barevnost jsem se zde chtěl také zeptat (a zapomenul, děkuji za připomenutí). Napadlo mě, že by to mohlo více odpovídat našemu modro-žluto-zelenému stylu, případně stylu národních barev (světle modrá, světle červená, mléčná), ale raději ještě prosím o názory a jiné návrhy barev. Text jsem se snažil přeložit co nejvíce na hranici formálnosti a neformálnosti, aby byl k nováčkům co nejpřívětivější a nepůsobil strojově, ale na dosavadní zkušenosti jsem upřímně zatím příliš nehleděl, no však se to ještě doladí. --Dvorapa (diskuse) 24. 4. 2016, 19:19 (CEST)
Tak jsem to trochu přebarvil podle stávajících vítacích šablon, podle barvy údržbové cedule a podle barvy vytažené z obrázků lip. Stále mi to ale přijde takové nijaké. Asi bych tu světle žlutou ještě změnil (asi do červena spíš). --Dvorapa (diskuse) 21. 5. 2016, 20:38 (CEST)
Takhle vypadá červená. Přijde mi lepší, ale zase už to možná je trochu přehnané (omalovánky). --Dvorapa (diskuse) 21. 5. 2016, 20:42 (CEST)
Nakonec jsem skončil na čistě modré (viz pískoviště). Co myslíte? --Dvorapa (diskuse) 21. 5. 2016, 20:51 (CEST)
Dovolím si po půl roce pokračovat v diskusi: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0ablona:Pr%C5%AFvodce_nov%C3%A1%C4%8Dka&oldid=13712093 Tohle] se mi líbí nejvíc. Je to hezky barevné, přehledné, ta modrá (ač mám modrou velmi rád) je taková moc - nevím jak bych to vyjádřil, prostě se mi to nelíbí - jo, je to moc jednolité. A opravdu se přikláním za to, že by se měla ta původní nahradit touto. Zase ale nevím, kdo by rozepisoval ty texty jako na frwiki. Jo už jsem to pochopil, oni to mají jako součást té šablony:-) ---Vojtasafr (diskuse) 11. 11. 2016, 18:14 (CET), upraveno 17. 12. 2016, 20:35 (CET)

Pozitívne privítanie

Zdravím! Mám malý návrh na zlepšenie šablóny. Keď si túto šablónu objaví nováčik na svojej diskusnej stránke, hneď tam má písané, čo si má prečítať, aké sú základné rady... Nebolo by dobré pridať na úvod nejaké pozitívne privítanie, v zmysle „Děkujeme za Vaše úpravy...“ a pod. (ako je napr. na skwiki)? --MDsmajlik (disk., prísp., meta) 2. 10. 2017, 14:50 (CEST)

Díky za návrh. Určitě to třeba je, když . jsem tuto šablonu dostal na DS já, spíš mne vylekala. Pracoval jsem (tedy spíše jsem Dvorapovi ukradl jeho kód) a chtěl z toho něco udělat, avšak narazil jsem u technické stránky věci (jsem technický analfabet) a u nápadů - žádný nápad na ápřívětivý text jsem neměl. Zkusím si přeložit text ze skwiki a frwiki a něco z toho vyrobit. Současná šablona je taková... Všelijaká, nevím, zda má vůbec nějaký smysl do ní vrtat. --Vojtasafr (diskuse) 2. 10. 2017, 15:59 (CEST)
Rád pomohu jak s technickými problémy, tak s přípravou přívětivější šablony. Je tu podzim, takže bych na to měl mít hromady času. --Dvorapa (diskuse) 3. 10. 2017, 12:10 (CEST)
@Dvorapa: Zdravím, já jsem to už vyřešil loni v prosinci, ale nějak se mi to v té mé sklerotické hlavě neuložilo. Tedy základní potíž jest vyřešena, rámeček je krásně vpravo. Vizte Diskuse s wikipedistou:VojToTest. Nějaké technické detaily (pokud budou) s Vámi jistě budu konsultovat. BTW zítra mám frei, takže si zpříjemním patrolu dolaďováním (no budu to dělat já, takže tedy spíše rozlaďováním). --Vojtasafr (diskuse) 3. 10. 2017, 21:20 (CEST)
@MDsmajlik: Přijde ti toto lepší? --Vojtasafr (diskuse) 3. 10. 2017, 21:20 (CEST)
Jsem rád, že jste převzal můj doslovný překlad z frwiki a dále na něm pracujete. Nevím, jak MDsmajlik, ale já myslím, že to ještě chce trochu doladit. Ten text musí působit, jako by to psal člověk, něco jako Wikipedie:WikiProjekt Chemie/Pozvánka, ale ještě mnohem přívětivěji (jedná se o nováčky, ne o odborníky na chemii). Některé věty bych ještě přeformuloval, aby to bylo vyloženě stylem: „Dobrý den, vítejte ve Wikipedii... Máme tady pět základních zásad... Kdyby cokoliv, pište mně nebo na Potřebuji pomoc... Ať vás editování Wikipedie chytne!... Dvorapa“. --Dvorapa (diskuse) 3. 10. 2017, 23:38 (CEST)
Aha. Já jsem si říkal, že si nevybavuji, že bych to překládal já, ale nenapadlo mě, že je to také vaše dílo :-). Nicméně ano, v přívětivém stylu je ještě co zlepšovat. BTW dnes jsem si všiml, že když to vkládám na DS nějaké IP, oslovuje jí to "Vítejte na Wikipedii, (xxx.xxx.xxx...)" Nemohl byste do toho hrábnout nějak, aby se to, pokud je to anonym, omezilo třeba jen na "Vítejte na Wikipedii!, ideálně kdyby se nemusel vyplňovat žádný parametr (kdyby to bylo komplikované, parametr navíc mi tam rozhodně vadit nebude). Obdobný problém je u toho pískoviště - IP to odkáže na "její" pískoviště, i když žádné mít nemůže - vyřešil bych to odkazem na WP:Pískoviště. --Vojtasafr (diskuse) 7. 10. 2017, 22:52 (CEST)
Mrknu na to v týdnu. Já myslel, že pro IP máme šablonu Anon. Ale teď koukám, že i šablona Vítejte má parametr a tím by to asi šlo ohlídat. Případně to můžu zkusit udělat celé automaticky (a tím pádem sloučit Anon a Vítejte), no v týdnu to zkusím.. --Dvorapa (diskuse) 8. 10. 2017, 00:24 (CEST)
Ta šablona {{Anon}} se moc nevyužívá, pokud vím, uvažovalo se kdysi o jejím zrušení. Ono je to tak, že se nejdřív vloží {{subst:Vítejte|a}} a jako opakování výzvy se tam dá {{subst:Anon}}, případně se vkládá školním IP s pár konstruktivními příspěvky. --Vojtasafr (diskuse) 8. 10. 2017, 08:42 (CEST)

Podpis Tužky

Tak soudruzi nám opět změnili tentokráte editační panel, kde místo klasické, několik let staré tužky, zůstal jakýsi nehezký klikyhák, bylo by fajn to zaznamenat do šablony. --OJJ, Diskuse 24. 4. 2018, 08:09 (CEST)

Laskavému čtenáři doporučuji nedávnou diskusi na toto téma o něco výše. Bazi (diskuse) 24. 4. 2018, 12:28 (CEST)
@Bazi:??--OJJ, Diskuse 24. 4. 2018, 12:32 (CEST)
No nic. Koukám, že už ty nové ikonky stihli zavést i do starého dobrého wikieditoru. Já si mezitím právě kvůli té předchozí diskusi zapnul tu novou betaverzi, ale mezitím stihli změnit i tohle. No, sjednocení symboliky je určitě dobrým krokem, i když musím uznat, že v případě zrovna tohoto symbolu se moc nezadařilo. --Bazi (diskuse) 24. 4. 2018, 12:42 (CEST)

Tak to bude asi tahle ikona: . Až na to, že v editačním panelu se asi deformují její proporce do čtverce. --Bazi (diskuse) 26. 4. 2018, 08:35 (CEST)

Němčina

@Bazi: Co tam doplnit němčinu, francouzštinu a španělštinu, když jsme u těch světových jazyků? Tahle pětka se učí i jako druhý jazyk na školách, tak by měla být zmíněna i ve vítejte (ne jen en a ru). OJJ, Diskuse 7. 2. 2019, 05:35 (CET)

No, otázkou spíš je, do jaké míry se tady skutečně nějací tito mluvčí vyskytují. Původně byla jen angličtina, tu rušitnu přidal svého času Toma646 asi ze svého hyperzájmu o ruštinu, ale má-li reálný užitek, těžko říct. --Bazi (diskuse) 7. 2. 2019, 10:43 (CET)
@Bazi, OJJ: Nevím, ta ruština mi přijde taky trochu mimo (prostě Toma). Daleko užitečnější by mi přišla němčina, na německé nováčky občas narazím, ale sám teda německy neumím natolik, abych v tom vyplodil rozumný vítací text... — Draceane diskusepříspěvky 30. 5. 2019, 14:36 (CEST) (Španělsky to klidně sepíšu.)
Nehledě na to kolik lidí by to ve výsledku využilo jsem pro, aby to tu bylo, pokud to někdo chce a umí zpracovat. I kdyby to pomohlo jednomu člověku, tak pokud tu je někdo, kdo to dobrovolně udělá, je to přínos. --Palu (diskuse) 30. 5. 2019, 16:24 (CEST)

Ping?

Zdravím. Co do šablony přidat nějaký krátký odstavec o {{Ping}}u? Vidím, že někteří nováčci o možnosti upozornění jiného uživatele vůbec nevědí, a proto některé diskusní příspěvky zůstanou neodpovězeny, protože ti, kterým je odpovídáno, se o odpovědi prostě nedozví. Proto si myslím, že by bylo vhodné o tom nováčky informovat i v této šabloně.- MrJaroslavik (diskuse) 24. 11. 2019, 13:35 (CET)

Osobně jsem k tomu velmi skeptický. Ze šablony by se IMHO mělo spíše ubírat. Čím víc toho tam bude, tím méně toho přečtou… --Vojtasafr (diskuse) 24. 11. 2019, 13:41 (CET)
Ano, v nějakých starších diskusích jsem četl, že je spíše žádoucí text odebírat, než přidávat, ale tuto nevědomost vidím jako jeden z "problémů". Jak mám zareagovat na komentář nováčka, když mě neoznačil a já se to tedy nedozvím? Možná bych zkusil vytvořit třeba šablonu {{info ping}}.- MrJaroslavik (diskuse) 24. 11. 2019, 15:17 (CET)
Šablonou to nespasíš, čím více šablon, tím méně se v tom dá zorientovat. A komunikaci s nováčky formou šablon nepovažuji za vhodnou. Nejlepší je jim to IMHO normálně vysvětlit, na to netřeba šablon. --Vojtasafr (diskuse) 24. 11. 2019, 18:18 (CET)