Den skautů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Generál Robert Baden-Powell zakladatel skautského hnutí

Den skautů nebo Den skautek je obecný pojem pro výjimečné dny, uznávané členy skautského hnutí v průběhu celého roku. Některé z těchto dnů mají náboženský význam, zatímco jiné mohou být jednoduchou oslavou skautingu. Typicky to je den, kdy všichni skauti znovu potvrzují svůj skautský slib.

Dny Zakladatelů[editovat | editovat zdroj]

Po celém světě se Den zakladatelů slaví téměř ve všech skautských organizacích 22. února, na narozeniny Roberta Baden-Powella, 1. barona Baden-Powella (1857–1941), zakladatele skautingu, a shodou okolností i jeho ženy Olave Baden-Powellové (1889–1977), spoluzakladatelky Světového sdružení skautek.

Jednotlivé organizace také v jiných termínech oslavují svoje vlastní založení, i když tyto oslavy jsou obecně omezeny na takzvaná "velká" výročí, jako desetiletí. Skautky z USA slaví Den zakladatelů 31. října, na narozeniny Juliette Lowové, spoluzakladatelky dívčího skautu v USA společně s Robertem Baden-Powellem.

Světový den zamyšlení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Den zamyšlení.

Den zamyšlení se slaví 22. února. Světová asociace skautek (WAGGGS) si vybrala datum narozenin zakladatelů skautingu Roberta Baden-Powella a Olave Baden-Powellové. Tento den slaví sdružení skautek i skautů. Obvykle se ho účastní i sdružení SAGNOs, jež jsou současně součástí WAGGGS i Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Slaví ho také některá chlapecky orientovaná skautská sdružení, která patří do WOSM (např. v Řecku, kde se svátek jmenuje Imera Skepseos).

Den svatého Jiří[editovat | editovat zdroj]

Svatý Jiří je patronem skautingu. Nejbližší neděle od 23. dubna je v některých zemích uznávána jako svátek, například ve Spojeném království a ve Španělsku.

V Británii mnoho skautských okresů oslavuje tento den přehlídkou skupin a sekcí, v kostele nebo na jiném vhodném místě. Skautské oddíly pak většinou venku (kde se služba koná), znovu potvrzují své skautské sliby.

Nicméně se stává obtížnější získat podporu účasti mladých členů, takže mnoho okresů vzdalo pořádání průvodu a mši a více se orientují na rodinné dny. Zaměření dne je stále na potvrzení Slibu všech členů.

Windsor a Královnini Skauti[editovat | editovat zdroj]

Každý Den svatého Jiří je také poznamenán službou v Kapli sv. Jiří na hradě Windsor, který je otevřený všem, kdo v předchozím roce obdrželi Královnin skautský řád, nejvyšší skautské vyznamenání ve Spojeném království a v celém britském Společenství národů.

Skautská neděle, Skautský Jumuah, a Skautský Sabbath (Boy Scouts of America)[editovat | editovat zdroj]

Skauti na Skautské neděli ve Filadelfii, 1949

Boy Scouts of America mají určenou neděli předcházející 8. únoru nebo 8. únor, pokud to je neděle, jako Skautskou neděli, následující pátek jako Skautský Jumuah, a následující sobota je označena jako Skautský Sabbath.[1] evangelické Církve Metodistické a Presbyteriánské Církve (USA) slaví Skautskou neděli druhou neděli v únoru, aby nedošlo k rozporu s jejich Proměnění v neděli.

Tento den, je možno označit za den vzniku skautingu ve Spojených státech. Uznání se liší dle jednotky a národního prostředí. Skauti jdou na svoje místa uctívání v kroji a pomáhají se službami.

Ve Spojených státech byl skauting používán církvemi, chrámy, synagogami a mnoha jinými náboženskými organizacemi jako součást jejich společenství mladých. Přibližně 50 procent všech skautských jednotek jsou provázané s nějakou náboženskou skupinou. Tyto rituály nabízejí příležitost pro shromáždění na počest Skautů, stejně jako se dozvědět více sami o hodnotě skautingu jako program pro mládež.[2]

Skautský týden (Skautky ve Spojených státech)[editovat | editovat zdroj]

Skautky v USA slaví Skautský Týden v týdnu, který zahrnuje 12. března. První Skautský oddíl byl založen Juliette Gordon Low v Savannah, v Georgii v roce 1912.[3]

Týden Skautů a Skautek (Kanada)[editovat | editovat zdroj]

V Kanadě Skautky i Skauti oslavují Týden Skautů a Skautek, je týden (neděle-neděle), v němž je 22. únor (mimo první neděli). V tento den obě skupiny často pořádají společné akce.[4]

Africký Skautský Den[editovat | editovat zdroj]

Africký Skautský Den je den oslav pro skauty v Africe a koná se každoročně 13. března. Na 62. řádném zasedání Rady Ministrů tehdy OAJ, (v současné době Africká Unie) v Addis Abebě v roce 1995 byla schválena usnesením, že skauting v Africe musí být uznán a jako takový je dne 13. března oslavován jako Africký Skautský Den.[5]

Světový šátkový den[editovat | editovat zdroj]

Světový šátkový den je snaha povzbudit aktivní a bývalé Skauty po celém světě nosit své šátky na veřejnosti každoročně na 1. srpna jako symbol Skautského slibu a ducha skautingu. Byl propagován na Facebooku [6] a Skautskými organizacemi od roku 2007.[zdroj?] Datum události připomíná první skautský tábor na Ostrově Brownsea v roce 1907.[7]

Týden Skautské Služby a Veřejných vztahů (Srí Lanka)[editovat | editovat zdroj]

Týden Skautské Služby a Veřejných vztahů se koná každoročně v červnu–červenci. Hlavním účelem je ukázat důstojnost a hodnotu práce. Akce začíná za účasti skautů ze všech 37 okresů současně čítající přibližně 40 000 skautů ve věku mezi 7 a 18 lety. Patrola skládající se ze čtyř nebo více skautů v krojích nosí oficiální kasičku danou Srí Lanskou Skautskou Asociací pro veřejné příspěvky. Skauti sbírají peníze pro své oddíly prostřednictvím Týdne Skautské Služby a Veřejných vztahů každý rok. Jdou do domů, dílen nebo kanceláří a pomáhají jejich majitelům s drobnou prací, kterou mohou dělat. Lidé jim poté dají malé množství peněz za jejich úsilí. Sdružení žádá veřejnost, aby jim přispívala velkoryse, protože to je hlavní zdroj získávání finančních prostředků na ostatní projekty.

Termíny oslav dle země[editovat | editovat zdroj]

Datum Jméno Místo Připomínka
1. ledna Den skautů Barma
8. února Den skautů Spojené státy americké Připomínají založení Boy Scouts of America v roce 1910 [8]
22. února Thinking Day Celosvětově (skauti & skautky) Připomíná společné narozeniny skautských zakladatelů
22. února Den zakladatelů Celosvětově (skauti & skautky) Připomíná společné narozeniny skautských zakladatelů
5. března Den skautů Čína (Tchaj-wan)
12. března Girl Scout Birthday Spojené státy americké Připomína vznik první družiny skautek v USA
18. dubna Den skautů Arménie Sociální a skautské práce probíhají v jednom z ústředních parků města Jerevan[9]
19. dubna Den skautek Gruzie Výroční první konference skautek v roce 1997
19. dubna Den skautů Ázerbájdžán
23. dubna Den sv. Jiří Spojené království Přehlídka královniných skautů ve Windsor Castle
23. dubna Den sv. Jiří Dánsko Přehlídka skládání skautského slibu
23. dubna Den skautů Mexiko
24. dubna Den sv. Jiří Česko Oslavováno 24. dubna, protože 23. dubna je svátek českého patrona Svatého Vojtěcha
19. května Den skautů Chorvatsko První trénink v roce 1950
22. května Den dívčího skautingu Japonsko
30. května Národní den skautů Maledivy Skauting začal v prvním oddíle v Maledivské škole
31. května Vietnamese Scouting Day Vietnam
Konec května Scout Movement Week[10] Libérie V roce 2009 se akce konala 25. až 30. května
1. července Den skautů Thajsko Skauti vzdávají poctu králi Vajiravudhovi a účastní se průvodů
3. července Den skautů Nepál 2009 byl 57 skautský den
1. srpna Světový den skautských šátků Celosvětově (skauti & skautky) Many people followed the call and thus made the spirit of scouting visible
1. srpna World Scout Day Austrálie Den, kdy skauti Austrálie oznamují a oslavují ceny pro dospělé za celý rok
14. srpna Pramuka Day Indonésie Vyznamenává národní skautky Indonésie (Pramuka) za první veřejnou přehlídku v roce 1961
5. září Scout and Good Action Day Argentina Oslavuje skaut a dobrý den jednání a dělá dobročinnou práci, dary a osobní dobrou práci.
Říjen Skautský měsíc Filipíny Skauti Filipín byl nakoupeni kongresem 31. října 1936.
Různě Girl Guides Day Brunej První byla 6. října 1985, která se rozhodla být poblíž narozenin královského patrona[11]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scouts' Day na anglické Wikipedii.

  1. WENDELL, Bryan. Scout Sunday 2017, Scout Sabbath 2017 and Scout Jumuah 2017: Everything you need to know [online]. Scouting Magazine: BSA, 2017-01-09 [cit. 2019-02-21]. Dostupné online. 
  2. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 20-01-2008. 
  3. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 08-12-2006. 
  4. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 23-01-2009. 
  5. Dostupné online. 
  6. Dostupné online. 
  7. Archivovaná kopie. www.scoutscarfday.com [online]. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-05. 
  8. Dostupné online. 
  9. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 25-12-2010. 
  10. liberiabroadcastingsystem.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 14-06-2009.  Archivováno 14. 6. 2009 na Wayback Machine.Wayback Machine Archivovaná kopie. liberiabroadcastingsystem.com [online]. [cit. 2018-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-14. 
  11. www.bt.com.bn. Dostupné v archivu pořízeném dne 09-03-2009.  Archivováno 9. 3. 2009 na Wayback Machine.