Cavendishova laboratoř

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Původní budova Cavendishovy laboratoře

Cavendishova laboratoř byla založena v roce 1873 jako Fyzikální ústav elitní anglické Univerzity v Cambridge. Hlavním důvodem jejího založení byl rychlý rozvoj přírodních věd, pro který bylo třeba zajistit výzkumné a vzdělávací instituce. Laboratoř měla od začátku své existence obrovský vliv na výzkum v oborech fyziky, chemie a biologie.

Současná budova Cavendishovy laboratoře

Cavendishova laboratoř se stala průkopníkem v oblastech jako je jaderná fyzika, atomová fyzika, molekulová fyzika a krystalografie, fyzika pevných látek (supravodivost), elektronová mikroskopie a radioastronomie. Mimo jiné se zde v roce 1953 podařilo vykreslit strukturu deoxyribonukleové kyseliny. Vědcům pracujícím v Cavendishově laboratoři bylo dosud uděleno 30 Nobelových cen.

William Cavendish – zakladatel laboratoře

Je pojmenována po svém zakladateli a bývalém kancléři univerzity Williamu Cavendishovi a na památku jeho slavného příbuzného – experimentálního fyzika Henryho Cavendishe. Prvním Cavendishovým profesorem se stal James Clerk Maxwell.

Historie[editovat | editovat zdroj]

James Clerk Maxwell – první Cavendishovský profesor

Ve druhé polovině 19. století v důsledku rychlého rozvoje industrializace a přírodních věd rostla potřeba univerzitních výzkumných a vzdělávacích institucí v této oblasti. Jednou z prvních univerzit ve Velké Británii, která měla fyzikální laboratoř, byla University of Glasgow (založená William Thomson, 1. baron Kelvin ve 40. letech 19. století). Dvě velké elitní univerzity v Oxford a v Cambridge byly nuceny v 60. letech 19. století podniknout vlastní kroky. Tak byla v roce 1872 založena Clarendonská laboratoř v Oxfordu a o rok později Cavendishova laboratoř v Cambridgi. Prvním Cavendishovým profesorem experimentální fyziky byl jmenován skotský fyzik James Clerk Maxwell.

Zakladatelem a finančníkem byl tehdejší kancléř univerzity William Cavendish (7. vévoda z Devonshiru,1808–1891). Zavázal se k nákladům na vybudování fyzikální laboratoře ve výši 6 300 liber pod podmínkou, že koleje poskytnou finanční prostředky na zřízení katedry experimentální fyziky. Stavba byla zahájena 12. března 1872 na místě Free School Lane. Koncem roku 1873 mohla být zahájena výuka v dokončeném posluchárenském sále a laboratořích pro studenty. Oficiální otevření se konalo 6. června 1874.

Laboratoř byla původně umístěna v centru Cambridge na Free School Lane, ale na počátku 70. let se kvůli omezenému prostoru přestěhovala do West Cambridge.

Obory výzkumu[editovat | editovat zdroj]

Fyzika[editovat | editovat zdroj]

Bylo zde učiněno několik důležitých raných fyzikálních objevů. Byly to objev elektronu Joswephem Johnem Thomsonem (1897), Townsendova výboje Johnem Sealy Townsendem a vývoje mlžné komory Charles Thomson Rees Wilson (1927).

V roce 1919 se stal ředitelem Cavendishovy laboratoře Ernest Rutherford. Pod jeho vedením byl objeven neutron Jamesem Chadwickem v roce 1932 a ve stejném roce byl proveden první experiment s plně kontrolovaným rozštěpením atomového jádra Johnem Cockcroftem a Ernestem Waltonem.

Fyzikální chemie[editovat | editovat zdroj]

Fyzikální chemie (původně katedra koloidních věd vedená Ericem Ridealem) opustila staré Cavendishovo pracoviště. Přestěhovala se jako katedra fyzikální chemie do tehdy nové chemické budovy s katedrou chemie vedenou Lordem Toddem na Lensfield Road. Obě katedry chemie se spojily v roce 1980.

Jaderná fyzika[editovat | editovat zdroj]

Za druhé světové války laboratoř prováděla výzkum pro výbor MAUD, který byl součástí britského projektu Tube Alloys, který se zabýval výzkumem atomové bomby. Mezi výzkumníky patřili Nicholas Kemmer, Alan Nunn May, Anthony French, Samuel Curran a francouzští vědci včetně Lew Kowarski a Hans von Halban.

Několik z nich se v roce 1943 přestěhovalo do Kanady, kde pracovali na jaderných reakcích v Montrealské laboratoři a někteří později v laboratoří Chalk River. Produkce plutonia a neptunia bombardováním uranu-238 neutrony byla předpovězena v roce 1940 dvěma týmy pracujícími nezávisle na sobě: Egonem Bretscherem a Normanem Featherem z Cavendishovy univerzity a Edwinem M. McMillanem a Philipem Abelsonem z Berkeley Radiation Laboratory z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Cavendishova laboratoř měla významný vliv na biologii, zejména díky aplikaci rentgenové krystalografie ke studiu struktur biologických molekul. Francis Crick a James Watson učinili průlom v objevu struktury DNA.

Cavendishovi profesoři fyziky[editovat | editovat zdroj]

Cavendishovi nositelé Nobelovy ceny[editovat | editovat zdroj]

Vědcům pracujícím v Cavendishově laboratoři bylo dosud uděleno 30 Nobelových cen. Patří mezi ně:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Cavendish Laboratory na anglické Wikipedii a Cavendish-Laboratorium na německé Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]