Brigittenau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brigittenau
Brigittenau – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška165 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Brigittenau
Brigittenau
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5,7 km²
Počet obyvatel86 368 (2020)[1]
Hustota zalidnění15 232,5 obyv./km²
Správa
StarostaChristine Dubravac-Widholm (od 2023)
Oficiální webwww.wien.gv.at/bezirke/brigittenau/
PSČ1200
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha Brigittenau na mapě Vídně
Millennium Tower

Brigittenau (zvuk [bʀiˌɡɪtəˈnaʊ̯]) je 20. vídeňský obvod. Rozkládá se na sever od centra města, severně od 2. městského okresu Leopoldstadt, který s ním sdílí ostrovní oblast mezi Dunajem a jeho ramenem zvaným Donaukanal.

V tomto hustě zalidněném obvodě, jehož rozloha činí 5,68 km2, žilo k 1. lednu 2014 celkem 84 305 obyvatel.[2]

Název Brigittenau pochází od kaple zasvěcené sv. Brigitě, jež byla postavena v letech 16451651 italským architektem Lucchesem.

Nejznámější stavbou v Brigittenau je zdejší 171 m vysoká Millennium Tower.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Obvod leží na severním konci širokého ostrova mezi Donaukanalem a Dunajem severovýchodně od vídeňského centra a od úzkého ostrova Donauinsel. Průměrná nadmořská výška celé oblasti je 162,4 m n. m. V dřívějších dobách se nazývala "Unterer Werd" tedy Dolní ostrov. Následkem regulace Dunaje v letech 18701875 se celá oblast značně změnila. Obvod Brigittenau zaujímá rozlohu 5,68 km2, což jsou 1,4 % rozlohy Vídně. To řadí Brigittenau mezi menší vídeňské městské okresy. Vzhledem k poloze obvodu tvoří asi 21 % jeho rozlohy vodní plocha, čímž se řadí na druhé místo mezi vídeňskými obvody. Městské zeleně zde příliš není, opačně je tomu však s hustotou dopravní sítě. Brigittenau získal poměrně značnou část své pevninské plochy díky regulaci Dunaje, a proto nese řada jeho významných ulic jména členů Výboru pro regulaci Dunaje. Nejsou zde také žádné výrazné historické oblasti.

Sousední obvody[editovat | editovat zdroj]

Na západě tvoří hranici Brigittenau Dunajský kanál neboli Donaukanal, který ho na severozápadě odděluje od 19. obvodu a na jihozápadě od 9. obvodu. Dunaj odděluje Brigittenau na severovýchodě od 21. obvodu a na východě od 22. obvodu. Jeho jižním sousedem je pak 2. obvod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple sv. Brigitty, Vídeň

Prvními známými pány zdejší oblasti byli v 11. století Babenberkové. Markrabě rakouský Leopold III. daroval roku 1096 tento majetek klášteru St. Maria Nivenburg (dnešní klášter Klosterneuburg), který sám založil. První zmínka o zdejší oblasti zapsaná v kronice se datuje z 13. století. Vídeňané ji nazývali "Werd" (Ostrov). K prvním zdejším osadníkům patřili rybáři, lovci a dřevorubci. Později se zde usazovali také zahradníci a zemědělci.

V letech 14631464 byl postaven první most přes dnešní Donaukanal (v místech, kde dnes stojí Schwedenbrücke, Švédský most).

Během prvního obléhání Vídně Turky v roce 1529 se v oblasti dunajských ostrovů odehrávaly těžké boje.

V době třicetileté války (16181648) obsadila 9. dubna 1645 prostor Wolfsschanze (Vlčí šance) švédská vojska polního maršála Torstensona, císařská armáda však Švédy během čtyřdenní bitvy vytlačila. Tehdy vznikla pověst o zdejší kapli zasvěcené sv. Brigitě, po níž bylo Brigittenau pojmenováno. Podle této pověsti, v čase bojů o Wolfsschanze zasáhla stan arcivévody Leopolda Viléma nepřátelská koule a proletěla těsně před jeho obličejem, zrovna když se věnoval modlitbě. Z vděčnosti za to, že jen o vlas unikl smrti, nechal arcivévoda později na tom místě postavit kapli ve tvaru vojenského stanu, zasvěcenou sv. Brigitě, neboť se to událo v den jejího svátku. Pověst byla písemně zaznamenána až v roce 1767.

První písemná zmínka přímo o Brigittenau pochází z roku 1670. Předtím se místa, kde dnes stojí, nazývala Im Werd, Schottenau, Wolfsau a Wolfsschanze.

Za druhého obléhání Vídně Turky v roce 1683 byla během těžkých bojů značně poškozena kaple sv. Brigity. V roce 1695 byla dokončena její oprava a kaple byla nově vysvěcena.

V listopadu 1837 byl otevřen první úsek Severní dráhy císaře Ferdinanda mezi Floridsdorfem a Deutsch-Wagramem, čímž nastal rozvoj železnice v Rakouském císařství.

V roce 1850 byla oblast Brigittenau mezi Donaukanalem a Dunajem spolu s Leopoldstadtem a dalšími obcemi připojena k Vídni, vznikl tak 2. vídeňský okres.

24. března 1900 bylo Brigittenau na žádost místních politiků odděleno od Leopoldstadtu a prohlášeno za 20. vídeňský obvod. Až do roku 1904, kdy vznikl 21. obvod Floridsdorf, to bylo nejvyšší číslo vídeňského městského okresu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brigittenau na anglické Wikipedii.

  1. Statistik Austria - Bevölkerung zu Jahresbeginn 2002–2020 nach Gemeinden (Gebietsstand 1.1.2020). Dostupné online. [cit. 2021-02-09]
  2. www.statistik.at. www.statistik.at [online]. [cit. 2015-02-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]