Zahradník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o základním pojmu. Další významy jsou uvedeny na stránce Zahradník (rozcestník).
Zahradníci při práci na malbě Abela Grimmera Podzim z roku 1607

Zahradník je člověk odborně se zabývající zahradnictvím.[1] Pracuje obvykle na zahradě, v sadu nebo v parku.

Specializovaný zahradník, který se stará v převážné míře o ovocné stromy pak bývá označován slovem ovocnář. Slovem zahradník bývá někdy označován i malorolník, který na poli pěstuje zeleninu nebo okrasné květiny. Pro amatérské zahradníky a sadaře je běžně používán podobný termín zahrádkář.

Vymezení pojmu[editovat | editovat zdroj]

Jedná se tedy o vytváření, vylepšování, obchodování s a využívání ovoce, zeleniny, květin a okrasných rostlin. Na rozdíl od botaniky hortikultura zahrnuje a spojuje vědu s estetikou. Zahradnictví je rozmanitý obor lidské činnosti, zahrnuje jednak použití rostlin jako potraviny (ovoce, zelenina, houby a byliny pro kuchařské účely) a ozdoby (květiny, stromy, keře, chmel, trávníky, víno, léčivé byliny), ale také služby ochrany rostlin, obnovování krajiny, projektování, zhotovování a údržba krajin a zahrad a další. Mnoho z těchto věcí je zásadně důležité pro zdraví (a pro udržení zdraví) člověka a jeho pohody.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vyd. Praha: Academia, 1998, dotisk 2001. ISBN 80-200-0493-9. S. 537. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Karel Čapek: Zahradníkův rok, Aventinum, Praha 1929
  • Klaas T. Noordhuis: Zahradník – Praktický rádce pro začátečníky i rozené zahrádkáře, Rebo, Čestlice 2010, ISBN 978-80-255-0314-0

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]