Leopoldstadt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopoldstadt
Leopoldstadt – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška158 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Leopoldstadt
Leopoldstadt
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha19,3 km²
Počet obyvatel105 848 (2020)[1]
Hustota zalidnění5 492,9 obyv./km²
Správa
StarostaAlexander Nikolai (od 2020)
Oficiální webwww.wien.gv.at/bezirke/leopoldstadt/
PSČ1020
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha Leopoldstadtu na mapě Vídně

Leopoldstadt (zvuk [ˈleːopɔltˌʃtat]) byl do roku 1850 samostatná obec a dnes jde o městskou čtvrť stejnojmenného 2. vídeňského okresu Leopoldstadt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osadě se nejdříve říkalo „Werd" (ostrov) naproti červené věži, potom „Nízký Werd" a nakonec „Dolní Werd". Název „Dolní Werd" byl poprvé v dokumentech uvedený v roce 1337. Osídlení vznikalo v luzích nejprve jako osada na ostrově mezi Dunajem a Dunajským kanálem. V roce 1670 Leopold I. vyhnal židovské obyvatelstvo a na místě zbourané synagogy dal postavit kostel, který zasvětil svatému Leopoldovi. Z toho pak vznikl název místa Leopoldstadt. V roce 1850 byla obec připojena k Vídni jako součást nového 2. okresu. Až do druhé světové války zůstal Leopoldstadt největší židovskou čtvrtí Vídně. Mezi lety 1911 a 1913 zde byla vystavěna velká synagoga Kaiser Franz Josef I. Huldigungstempel (Pazmanitentempel), která byla během tzv. Křišťálové noci vypálena a zničena stejně jako největší vídeňská synagoga Das Israelitische Bethaus in der Wiener Vorstadt Leopoldstadt (Leopoldstadtský templ).

Znak[editovat | editovat zdroj]

Znak Leopoldstadtu vyjadřuje postavu svatého Leopolda na zelené louce se stříbrným pozadím.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Leopoldstadt (Wiener Bezirksteil) na německé Wikipedii a Leopoldstadt na německé Wikipedii.

  1. Statistik Austria - Bevölkerung zu Jahresbeginn 2002–2020 nach Gemeinden (Gebietsstand 1.1.2020). Dostupné online. [cit. 2021-02-09]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • (německy) Felix Czeike a kolektiv: Historisches Lexikon Wien – svazek 1, Kremayr & Scheriau, Vídeň 1992, ISBN 3-218-00543-4

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]