Bělečský písník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Bělečský písník
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Pohled na písník z břehu
Pohled na písník z břehu
Základní informace
Vyhlášení23. srpna 1983
Nadm. výška240 m n. m.
Rozloha3,92 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresHradec Králové
UmístěníBěleč nad Orlicí
Souřadnice
Bělečský písník
Bělečský písník
Další informace
Kód822
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Bělečský písník je přírodní památka asi tři kilometry východně od města Hradec Králové a tři kilometry západně od Třebechovic pod Orebem. Jedná se o bývalý písník se širším okolím na západním okraji obce Běleč nad Orlicí. Celá plocha je oplocená (zákaz vstupu) a v soukromých rukou. Přírodní památka s rozlohou 3,92 hektaru byla poprvé vyhlášena 23. srpna 1983. Spravuje ji Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Bělečský písník je velmi bohatou sekundární lokalitou, vzniklou původně devastační činností člověka v přírodě. Vlivem vhodných podmínek a malé konkurenci ostatních druhů rostlin v počátečním stadium rozvoje umožnila tato činnost vývoj rostlinných společenstev, vázaných v krajině na chudé rašelinné půdy. Na zamokřeném dně bývalého písníku došlo k rozvoji rašelinných společenstev s vysokou koncentrací chráněných a ohrožených druhů rostlin.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podkladem jsou říční písky mladopleistocenního a holocénního toku Orlice. Lokalita vznikla uměle po odtěžení části písečných náplavů.

Květena[editovat | editovat zdroj]

Na písčitých okrajích vodní plochy prosperuje rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia) a plavuňka zaplavovaná (Lycopodiella inundata), v tůňkách po těžbě písku rdest alpský (Potamogeton alpinus). Rostou zde také bělolist rolní (Filago arvensis) a bělolist nejmenší (Filago minima), plavuň vidlačka (Lycopodium clavatum), smldník bahenní (Peucedanum palustre), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), mrvka myší ocásek (Vulpia myuros), nahoprutka písečná (Guepinia nudicaulis) aj. Při mykologickém průzkumu byl nalezen Lactarius scoticus, druh z okruhu ryzce kravského (Lactarius torminosus), rostoucí převážně v rašeliništích. Byl zde sbírán poprvé ve východních Čechách, stejně jako holubinka kyjonohá (Russula clavipes).

Zvířena[editovat | editovat zdroj]

V písníku se rozmnožují obojživelníci, mj. blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus) a skokan skřehotavý (Rana ridibunda). Na okrajích chráněného území žijí ještěrka obecná (Lacerta agilis) a užovka obojková (Natrix natrix). Hnízdí tu běžné stromové a keřové druhy ptákůpěnkava obecná (Fringilla coelebs), pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla), budníček menší (Phylloscophus collybita) a další.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]