Pochybek severní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Androsace septentrionalis)
Jak číst taxoboxPochybek severní
alternativní popis obrázku chybí
Pochybek severní (Androsace septentrionalis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďprvosenkovité (Primulaceae)
Rodpochybek (Androsace)
Binomické jméno
Androsace septentrionalis
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květ pochybku severního

Pochybek severní (Androsace septentrionalis) je nenápadná, nízká, bíle kvetoucí bylina, druh rodu pochybek, která je v české přírodě ohrožená vyhynutím.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh vyrůstá v mírném až arktickém podnebném pásmu severní polokoule. Centrum jeho výskytu se nachází na severu evropské i asijské části Ruska (až po Jamal, Tajmyr, Čukotku), v Kazachstánu, Mongolsku i na severu Číny a Pákistánu. Rozšířen je také na severních územích Severní Ameriky (Aljaška, Yukon, Labrador) a téměř v celé Kanadě a severní polovině Spojených států amerických. Ve Střední Evropě se vyskytuje jen v izolovaných arelách.

České republice roste jen na několika málo místech v severozápadních Čechách. V posledních desetiletích se jeho výskyt podstatně snížil, většina lokalit zanikla. Jednou z posledních lokalit výskytu je národní přírodní památka Rašovické skály.[1]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Areál výskytu je široký geograficky i výškově, vyskytuje se od mořského pobřeží až po subalpínský stupeň. Je poměrně teplomilný, ale protože je rostlinou s krátkou vegetační dobou, dokáže využít i nedlouhého léta jak v severně položených krajích, tak i ve vyšších nadmořských výškách.

Nejčastěji jej lze nalézt na místech jen s mírně zapojeným travním porostem, které se nacházejí v oblastech s vátými písky, v suchých stepích, v borových lesích, na úhorech s nevýživnou půdou i náspech okolo cest a železničních tratí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Drobná, jednoletá rostlina jenž nebývá vyšší než 25 cm. Z dlouhého tenkého kořene vyrůstá listová růžice a z ní obvykle více květných stvolů. Listy v listové růžici jsou přisedlé, kopinaté a bývají dlouhé 5 až 30 mm a široké 3 až 10 mm, v horní polovině jsou jemně zubaté. Listy i stvol porůstají jednoduchými i žláznatými chlupy.

Na stvolu vyrůstá okoličnaté květenství tvořené pěti až dvaceti bílými květy. Obal okolíku má malé, úzce kopinaté listeny, stopky květů bývají obloukovitě prohnuté a vždy o hodně kratší než stvol. Oboupohlavný květ má pětičetný, lysý, úzce zvonkovitý kalich se vzpřímenými, na vrcholu zašpičatělými lístky. Pět bílých podlouhlých lístků, dole srostlých a na vrcholu celistvých, vytváří trubku koruny která je o málo větší než kalich. Pět tyčineknitky se žlutými prašníky přirostlé zevnitř ke korunní trubce. Lysý svrchní semeník je vytvořen z pěti plodolistů a nese kratičkou čnělku s hlavičkovitou bliznou. Květy se otevírají v květnu a červnu a bývají opylovány létajícím hmyzem, nejčastěji mouchami, který v květech nachází nektar.

Plodem je černá nebo hnědá, kulovitá či zvonkovitá, pukající tobolka. Je velká asi 3 mm, lysá, pětidílná a obsahuje 14 až 20 podlouhlých, hnědých semen asi 1,5 mm velkých.

Rostlina se rozmnožuje výhradně semeny. Část z nich vyklíčí již na podzim a vyrostou z nich drobné listové růžice které přezimují, většina semen však klíčí až na jaře.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Pochybek severní je v České republice i v celé Střední Evropě ohrožován fyzickým zánikem vhodných stanovišť. Dochází k jejich zarůstání rozšiřující se vegetací nebo změnou půdního substrátu. K této situace dochází nejen v Česku, ale v celé Střední Evropě, např. na Slovensku již vymizel. Proto je tato málo konkurenceschopná rostlina v „Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR“ i ve „Vyhlášce MŽP ČR č. 395/1992 Sb. ve znění vyhl. č. 175/2006 Sb“ zařazena mezi druhy kriticky ohrožené (C1), (§1).[2][3][4][5][6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Doupovské hory. Příprava vydání Jan Matějů, Petr Hradecký, Vladimír Melichar. 1. vyd. Praha: Česká geologická služba ve spolupráci s Muzeem Karlovy Vary, 2016. 548 s. ISBN 978-80-7075-909-7, ISBN 978-80-87458-11-2. S. 227. 
  2. KRÁSA, Petr. BOTANY.cz: Pochybek severní [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 21.05.2010 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  3. Rostliny: Pochybek severní [online]. Jiří Bohdal, Naturfoto.cz, České Budějovice [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  4. Databáze C1 rostlin: Pochybek severní [online]. Informační systém ochrany přírody, AOPK ČR, Praha [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  5. KELSO, Sylvia. Flora of North America: Androsace septentrionalis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Finland Nature and Species: Androsace septentrionalis [online]. Luonto Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. AIKEN, S. G.; DALLWITZ, M. J.; CONSAUL, L. L. et all. Flora of the Canadian Arctic Archipelago: Androsace septentrionalis [online]. National Research Council of Canada, Ottawa, CA, rev. 2010 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]