Přeskočit na obsah

Alexij (Děchtěrjov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Vysokopřeosvícenost
Alexij
Arcibiskup vilniuský a litevský
CírkevRuská pravoslavná církev
DiecézeVilnius
Jmenování22. listopadu 1955
PředchůdceFilaret (Lebeděv)
NástupceRoman (Tang)
Zasvěcený život
Slibyduben 1935
Svěcení
Kněžské svěceníprosinec 1938
světitel Vladimir (Rajič)
Biskupské svěcení12. února 1950
světitel Nikolaj (Jaruševič)
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • Biskup prešovský (1949–1955)
Osobní údaje
Rodné jménoAlexandr Petrovič Děchtěrjov
(Алекса́ндр Петро́вич Дехтерёв)
ZeměLitevská SSRLitevská SSR Litevská SSR
Datum narození2. května 1889
Místo narozeníVilna, Ruské impérium
Datum úmrtí19. dubna 1959 (ve věku 69 let)
Místo úmrtíVilnius, Litevská sovětská socialistická republika
Národnostruská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexij (světským jménem: Alexandr Petrovič Děchtěrjov; 2. května 1889, Vilna19. dubna 1959, tamtéž) byl ruský duchovní Ruské pravoslavné církve a arcibiskup vilniuský a litevský.

V letech 1949–1955 působil v Československu jako biskup prešovský.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 2. května 1889 ve Vilně (dnes Vilnius).

Navštěvoval gymnazium a poté námořní učiliště v Libabě (dnes Liepāja) se specializací dálkového navigátora. Po studiu pracoval jako kapitán oceánského parníku Birma. Loď se zejména plavila do New Yorku. Tato loď je významná tím, že obdržela zprávu o potopení Titanicu a pokusila se jí pomoc.

V letech 1913–1914 pracoval.jako vědecký pracovník průzkumu flóry Jižního Kavkazu.

Zúčastnil se první světové války a později se stal vedoucím loděnice v Rize.

Věnoval se také žurnalistice a býk aktivní ve skautském hnutí.

V březnu 1920 byl poslán do Anglie ale přistál v Konstantinopoli. Zde se stal učitelem na gymnázium. Od roku 1923 žil v Bulharsku, kde pracoval s dětmi emigrantů a učil na gymnáziích v Tarnovu a Šumenu.

Během exilu udržoval korespondenci s jeromonachem Savvou (Struvem), který žil v monastýru svatého Jóba Počajivského v Ladomirové. Roku 1934 se přestěhoval do Československa. V monastýru působil jako učitel a byl redaktorem novin Pravoslavnaja Rus. V dubnu 1935 byl postřižen na monacha se jménem Alexij.

V dubnu 1936 odešel do Mukačeva. Zde se stal redaktorem eparchiálního věstníku. Pokračoval v práci s mládeží.

V prosinci 1938 jej biskup mukačevsko-prešovský Vladimir (Rajič) rukopoložil na jeromonacha a jmenoval představeným církevního pomníku ruských vojáků v Užhorodu.

V září 1939 opustil Užhorod a odešel do Bělehradu. Roku 1941 se stal představeným chrámu svatého Alexandra Něvského v Alexandrii v Egyptě, který tehdy spadal.pod jurisdikci Ruské pravoslavné církve v zahraničí. Během návštěvy patriarchy Alexije I. v Egyptě, se dostal do podřízenosti Moskevského patriarchátu.

Dne 1. listopadu 1946 byl povýšen na archimandritu.

Roku 1947 přijal sovětské občanství.

V srpnu 1948 byl zatčen a obviněn z prokomunistické propagandy. Po propuštění byl deportován do Sovětského svazu. V Moskvě se stal knihovníkem Trojicko-sergivejské lávry.

V prosinci 1949 byl dán k dispozici československému exarchátu. Dne 30. prosince 1949 byl zvolen biskupem prešovským. Dne 3. února 1950 byl v Praze oficiálně jmenován biskupem a 12. února proběhla v chrámu svatého Alexandra Něvského v Prešově jeho biskupská chirotonie. Světiteli byli metropolita krutický a kolomenský Nikolaj (Jaruševič), metropolita pražský a celého Československa Jelevferij (Voroncov), arcibiskup lvovský a ternopilský Makarij (Oksijuk) a biskup olomoucko-brněnský Čestmír (Kráčmar). Liturgie se zúčastnilo 16 kněží prešovské eparchie, oficiální představitelé československé vlády, sovětského velvyslanectví v Praze a sovětského konzulátu v Bratislavě a zástupci místních politických a správních institucí.

Eparchii bylo těžké řídit, jelikož se většinou skládala z bývalých řeckokatolíků. Počátkem roku 1955 se začali objevovat konverze ke katolicismu. Státní správa pro církevní záležitosti Československa v obavách z rostoucího vlivu katolické církve na Slovensku obvinila biskupa Alexije z nečinnosti a na Ministerstvo zahraničních věcí SSSR vznesla otázku nutnosti jeho nahrazení jiným biskupem. V ket 1955 odešel do Moskvy.

Dne 22. listopadu 1955 se stal biskupem vilniuským a litevským. Dne 25. července 1957 byl povýšen na arcibiskupa. V nové eparchii se ukázal jako dobrý správce. Pravidelně navštěvoval farnosti a během jeho působení byla většina chrámů obnovena.

Zemřel 19. dubna 1959. Pohřben byl v chrámu Ducha Svatého ve Vilniusu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Алексий (Дехтерёв) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]