Adolf Dobrovolný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf Dobrovolný
herec Adolf Dobrovolný
herec Adolf Dobrovolný
Narození8. května 1864
Postoloprty
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí17. ledna 1934 (ve věku 69 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
ChoťSaša Dobrovolná
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adolf Dobrovolný (8. května 1864 Postoloprty[1]17. ledna 1934 Praha[2]) byl český divadelní, filmový a rozhlasový herec, dabér, hlasatel a reportér československého Radiojournalu, první pravidelný rozhlasový reportér v Československu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Budova Slovinského národního divadla v Lublani, kde Dobrovolný působil jako herec a režisér

Narodil se v Postoloprtech u Loun, malém městečku na česko-německé jazykové hranici v Čechách, v české rodině. Vyučil se u svého otce hodináře a několik let se pak řemeslu věnoval. V 19 letech se však přidal ke kočovné divadelní společnosti, mj. působil v souboru Josefa Faltyse, a v roce 1897 začal hrát v smíchovském Švandově divadle v Praze. [3] V letech 19001906 působil jako režisér a herec ve Slovinském národním divadle v Lublani (tehdy slovanské části Rakouského císařství). Časem také hrál několik rolí v Chorvatském národním divadle v Záhřebu a také roli Napoleona v Madame Sans-Gêne v Národním divadle v Praze. V roce 1907 byl jedním ze zakládajících členů Vinohradského divadla. V roce 1914 odešel do Lublaně, kde pracoval jako dramaturg a operetní režisér. V letech 19191924 působil jako komik a moderátor v Cabaretu Lucerna Karla Hašlera (dnešní Lucerna Music Bar) v pražském paláci Lucerna.

Rozhlasová a filmová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Poslední dekádu svého života strávil prací pro Radiojournal, první československou rozhlasovou stanici založenou roku 1923[3] jako soukromou společnost Eduardem Svobodou, Milošem Čtrnáctým a pozdějším dlouholetým ředitelem Ladislavem Šourkem. Dobrovolný se stal oblíbeným hlasatelem, který se stal od 17. ledna 1924 prvním pravidelným reportérem stanice, který připravoval a představoval zprávy z deníků. Zajišťoval také poetické a doslovné programy a režíroval několik rozhlasových her. Dne 2. srpna 1924 uskutečnil Dobrovolný první živé vysílání ze sportovní události v Evropěboxerský zápas těžké váhy mezi Frankem Rosseem (Československo) a Harrym (Rocky) Knightem (Velká Británie) v Praze. [3] [4] Dobrovolný nebyl v místě zápasu, ale dostal telefonický popis zápasu a poté jej předal posluchačům. [5]

Dobrovolného hlas a postava výrazná svou kulatou holou hlavou byly použity v pěti němých a dvou zvukových filmech. [3] Byl rovněž první, kdo daboval dokument pro českou kinematografii – humorný film o divoké zvěři Dassan: Dobrodružství při hledání smíchu s největšími malými komiky přírody (Cherry Kearton, 1930).

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Adolf Dobrovolný zemřel 17. ledna 1934 v Praze ve věku 69 let. Byl pohřben na Olšanských hřbitovech, spolu s ním později i jeho manželka.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Oženil se se Sašou Dobrovolnou (1866–1942), rozenou Kokoškovou, divadelní a filmovou herečkou. [3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

[1] V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adolf Dobrovolný na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]